Ekstra Bladets billedjournalist Benjamin Kürstein sover på et gulv og har lånt kontanter af en fotokollega, fordi man ikke kan bruge kreditkort efter jordskælvet. (opdateret 14:37)
Fotojournalister, der er i Haiti for at dække konksekvenserne af jordskælvet kæmper med store logistiske udfordringer – blandt andet mangel på vand, mad, transport og kommunikationsforbindelser. Oveni er sikkerhedssituation i landet også usikker.
Den første fotojournalist, der kom til Haiti var Ekstra Bladets Bejamin Kürstein, der sammen med journalist Carsten Norton fløj ind fra Miami, hvor de havde dækket Camilla Broes retssag.
Ekstra Bladets fotochef Claus Lunde har været i løbende kontakt med Benjamin Kürstein. Han fortæller, at Haiti ligner jordens undergang.
»Selv om vi er vant til lidt af hvert, er vilkårene i Haiti langt fra det normale. De første døgn vidste Benjamin Kürstein ikke, hvor han skulle sove. Han kunne ikke hæve penge på sit American Express og måtte låne kontanter – mod at Ekstra Bladet garanterede at betale pengene tilbage. Heldigvis er han ung og fuld af kræfter,« fortæller Claus Lunde til Journalisten.dk
Benjamin Kürstein lånte 2.000 dollar af fotograf Nicolai Fuglsig, der kom til Haiti med Asger Leth, for at hjælpe Jørgen Leth ud af landet
Benjamin Kürstein sover sammen med en række andre danske pressefolk et gulv på hotel Visa Lodge.
»Her er totalt overbooket men hotellet lader os sove på et marmorgulv i poolområdet.
Det er lige ved siden af hotellets restaurant, der mere eller mindre er blevet omdannet til et pressecenter med journalister og fotografer fra hele verden,« skriver Benjamin Kürstein i en mail til Journalisten.dk
Nogle af verdens bedste fotografer er de seneste dage ankommet til Haiti for at dække en af de største humanitære katastrofer i FN's historie.
Benjamin Kürstein er en af flere danske fotografer i landet: Peter Hove Olesen fra Politiken, Christian Als fra Berlingske Tidende, Jan Dagø fra Jyllands-Posten og Jan Grarup fra Noor Images. Jan Grarups billeder bliver bragt i Dagbladet Information. (Advarsel: meget stærke billeder af døde og sårede. red.)
Benjamin Kürstein laver både interviews, stillbilleder og levede billeder. Blandt andet fandt han og EB-journalist Carsten Norton filminstruktøren Jørgen Leth og sendte historien hjem som artikel, stillfotos og web-tv.
Lige nu kommunikerer han med Rådhuspladsen via Skype, fordi mobiltelefonnettet er så ustabilt, at SMS'er ofte har svært ved at komme igennem. Dertil kommer, at det er meget svært at komme rundt, så han har lejet en motorcykel og hyret en fikser med lokalkendskab, der kan hjælpe ham.
I en sms skriver Jan Grarup om Port-Au-Prince:
»Byen er temmelig kaotisk, specielt downtown,hvor man skal passe meget på. mange knive og våben. lootings hele tiden, også overfor journalister.«
Han fortsætter:
»Det er selvfølgelig hårdt, men jeg har jo prøvet det her så mange gange. det er mit femte store jordskælv, men jeg må sige at jeg har aldrig før set så mange mennesker ramt som her,« skriver Jan Graup, der undrer sig over, at det stadig er så svært at få vand og mad ud til de nødstedte.
»Det er simpelthen intet mindre end en skaldale, og jeg forstår godt folks desperation og at de derfor stjæler alt hvad de kan komme i nærheden af.«
Når fotochef på EB, Claus Lunde, hjemme i København skal beskrive arbejdsvilkårene, sammenligner han Haiti med World Trade Centers kollaps, som han selv dækkede i 2001.
»Forskellen er, at det ikke kun er tvillingetårnene, der er styrtet sammen. Det hele er væk, og folk er nødt til at bo i murbrokkerne.«
Se Jan Dagøs billeder fra Haiti på jp.dk
(Advarsel: meget stærke billeder af døde og sårede. red.)
0 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.