EB: Forkert ikke at nævne den dømtes navn

Danske medier havde meget forskellig opfattelse af, om navnet på en ung skuespiller med en betinget dom skulle offentliggøres. Ekstra Bladet kørte hårdt på med billede og navn, og det har chefredaktør Bent Falbert ingen skrupler over.

Danske medier havde meget forskellig opfattelse af, om navnet på en ung skuespiller med en betinget dom skulle offentliggøres. Ekstra Bladet kørte hårdt på med billede og navn, og det har chefredaktør Bent Falbert ingen skrupler over.

»I den faglige debat er det blevet gjort særligt fromt aldrig at nævne navne på dømte. Men læs lige Grundloven: Der står, at en retssag føres i størst mulig offentlighed, så man kan følge med og også se hvem, der er impliceret,« siger han.

Sagen, der blev dækket i de fleste medier i sidste uge, handler om en skuespiller, der er blevet idømt en betinget dom for ’anden kønslig omgang end samleje’. Det fik TV 2 og DR til at ændre henholdsvis standse udsendelsen af de serier, han medvirker i.

Mange medier undlod konsekvent at nævne skuespillerens navn, men Ekstra Bladet valgte med det samme at offentliggøre det. »Der er ikke noget navneforbud, og forbrydelsen er ganske grov, så allerede derfor er der grund til at nævne navnet. I denne særlige sag er der yderligere tale om to små skuespillerhold, hvor du risikerer at kaste mistanken på tre-fire mennesker, så her vil det være urimeligt ikke at nævne navnet,« siger han.

Ifølge Bent Falbert overvejer man altid, om det er relevant at bringe navnet, og Ekstra Bladet har også en bagatelgrænse. Men avisen har ikke, som visse andre, faste grænser for, hvornår en straf medfører, at navnet omtales. 

»Nej, for de er ubrugelige i praksis. Så vidt jeg husker, har Politiken en regel om mere end fire års fængsel, før navnet bliver nævnt. Men hvis en kendt person bliver idømt en langt mindre straf, skriver de alligevel navnet, så hvorfor skal man have en regel, ingen gider overholde,« siger Bent Falbert.

Et af de medier, der holdt den dømte skuespiller anonym, var Politiken. Redaktionschef Jesper Friis giver ikke meget for Ekstra Bladets hensyn til de øvrige skuespillere.

»Det er helt herdy-birdy. Det er ikke hensynet til andre, det er en nyfigenhed og bladsalg, der er tale om – ren sensationalisme,« siger Jesper Friis.

I en større omtale af sagen valgte Politiken som en mellemvej at omtale den dømte ved initialerne JC.

»Det kan være af hensyn til de andre skuespillere, man vælger at bruge initialerne. Vi gør det også i forbindelse med terror-sagen. Men dommen er relativ mild – manden skal ikke i fængsel – og han bliver jo straffet dobbelt, når Ekstra Bladet knalder ham på forsiden. Der er en grænse for, hvornår det er relevant, og det var det ikke i den her situation,« siger Jesper Friis.

0 Kommentarer