EB.dk brød navneforbud

Læserne På Ekstra Bladets hjemmeside kunne mandag se navn og billede på den tiltalte i Maria-drabssagen, selv om der er nedlagt navneforbud.

Læserne På Ekstra Bladets hjemmeside kunne mandag se navn og billede på den tiltalte i Maria-drabssagen, selv om der er nedlagt navneforbud.

I omkring femten minutter brød EB.dk det navneforbud, der indtil i dag har været i sagen om drabet på den 20-årige Maria, nytårsnat i år.

Det skriver Jakob Andresen i sin webblog Journalistpolitiet.

Navnet på den tiltalte stod i en artikel om sagen mandag formiddag, og til artiklen var et usløret billede af den 48-årige mand. Et kvarter senere var billedet dog fjernet og navnet skiftet ud med initialer.

Tirsdag valgte dommeren imidlertid at hæve navneforbuddet efter anmodning fra pressen, så både navn og billede er nu almindeligt tilgængeligt.

Ekstra Bladet har før haft gnidninger omkring navneforbud i forbindelse med retssager. Senest i sagen mod Rigmor Zobel – dengang konsekvent omtalt som 'Jetset-dronningen'.

Også i Maria-sagen har Ekstra Bladet før haft snuden fremme, nemlig da man trykte et stort forsidebillede med den tidligere sigtede i sagen. Der var ikke nedlagt navneforbud, men avisens eksponering af manden skabte stor debat, særligt da han senere blev fritaget for anklagerne.

2 Kommentarer

Jakob Andresen
1. DECEMBER 2010
Re: EB.dk brød navneforbud

Først og fremmest finder jeg det direkte usmageligt, at du ligefrem sætter en ære i at overtræde navneforbuddet uden at skænke den indtil videre uskyldige og hans pårørende en eneste tanke. Og at du tidligere har brillieret ved at vise et billede af en forkert mand og sat ham i forbindelse med sagen gør ikke tingene bedre.

Dernæst forstår jeg intet som helst af, hvorfor man ikke skulle kunne få tilkendt erstatning, hvis man ikke er blevet hængt ud inden domsafsigelse?

Erik Haaest
1. DECEMBER 2010
Re: EB.dk brød navneforbud
Navneforbud er grundlovsstridigt, al den stund, at Grunbloven fastslår, at "Censur kan ingensinde igen indføres".
Jeg overholder det ikke. Kikker man ind på min www.haaest.dk/dansketidende , vil man se klare eksempler.
Hvordan skal mistænkte, sigtede, tiltalte kunne få erstatning, når de evt. bliver frikendt, hvis deres billede og navn ikke har været offentliggjort?