Dystre udsigter for mobil-tv

For to år siden valgte EU fælles standard for mobil-tv. Men siden er det gået langsomt med udbredelse af tv til vores mobiltelefoner. Og ny rapport tvivler på fremtiden.

For to år siden valgte EU fælles standard for mobil-tv. Men siden er det gået langsomt med udbredelse af tv til vores mobiltelefoner. Og ny rapport tvivler på fremtiden.

Almindeligt fjernsyn broadcastet til din mobiltelefon var den store vision for blot få år siden. Da EU-Kommissionen i 2008 vedtog fælles standard for mobil-tv – med betegnelsen DVB-H – troede man, at nu skulle alle i løbet af kort tid se DR, TV 2 og andre kanaler på mobilen.
Men sådan er det ikke gået, og det kommer det næppe heller til, lyder konklusionen i en ny rapport fra Strand Consult: "Sandhedens Øjeblik – et portræt af markedet for mobilt tv".

Tværtimod forudser forfatteren og teleanalytiker John Strand, at markedet for mobil-tv vil have svært ved at blive en succes.

"Meget enkelt kan man sige, at markedet for betalt mobiltv bliver påvirket i negativ retning af et stigende udbud af gratis tv, samtidig med et snævert udbud af DVB-H-terminaler," erklærer han i rapporten.

Og årsagen er mange og mere end blot valget af den fælles standard for mobil-tv i Europa. Først og fremmest så skyldes det, at forbrugernes behov er nogle helt andre, når de er på farten – end når de sidder foran fjernsynet eller deres computerskærm.

Ifølge John Strand gælder følgende ti tendenser, som lige nu ser ud til at påvirke markedet for mobilt tv:

  1. Anvendelsen af streamingtjenester vil tage kraftigt til i takt med nedsættelsen af dataoverførselspriserne og i takt med et stadig større udbud.
  2. Mobilbrugerne ønsker i stigende grad on-demand tv
  3. Brugerne forventer i stigende grad at kunne interagere med medierne og skabe egne mediekanaler. Se bare YouTube.
  4. Stadig større forbrug af små tv-sekvenser. Max 10 minutter.
  5. Begrænset betalingsvillighed.
  6. Medieforbruget vil blive mere fragmenteret.
  7. Forbrugerne er ikke villige til at bruge flere penge på medierne. Tværtimod.
  8. Umuligt at se de faste tv-kanaler på mobilen, hvis man rejser udenlands.
  9. For få mobiltelefoner, der understøtter tv til håndholdte modtagere – DVB-H.

10. Den eksisterende tv-standard til mobiltelefoner – DVB-H – vil snart virke forældet. Blandt andet fordi den kun er egnet til gammeldags flow-tv og ikke tilbyder nogen returkanal.

Det, som forbrugerne efterspørger, er altså muligheden for interaktivitet. Kunderne går fra at se flow-tv til at se tv-on-demand. De vil altså have muligheden for at kunne udvælge de kanaler eller de videoer, de ønsker at se, præcis når det passer dem.

 

0 Kommentarer