Dyrt papir truer danske aviser

Flere af verdens største papirproducenter har varslet store prisstigninger. Det kan give danske mediehuse en alvorlig økonomisk lussing, skriver Børsen.

Flere af verdens største papirproducenter har varslet store prisstigninger. Det kan give danske mediehuse en alvorlig økonomisk lussing, skriver Børsen.

Om få uger skal Pressens Fællesindkøb lave aftaler om næste års papirindkøb. Men det kan vise sig at blive en dyr omgang. For hvor prisen plejer at ligge mellem 3.800 og 4.000 kroner per ton, kan den nu nemt ende oppe omkring 4.400-4.800 kroner. Det vil give den danske presse en merudgift helt op til 200 millioner kroner – en regning, der bliver sendt direkte videre til bladhusene.

En af de største leverandører til de danske avistrykkerier er Norske Skog, der har varslet en prisstigning på 20 procent.

Priserne står dog stadig til forhandling, og det er usikkert, om leverandørerne kan tvinge de store prisstigninger igennem. Men selv mindre stigninger vil være problematisk for et presset dansk mediemarked.

»Hvis de bare får halvdelen, vil det stadig være gift for dagbladenes budgetter. Det er i forvejen pressede af konjunkturerne, faldende annonceindtægter og vigende bladsalg, så hvis en fast omkostning som papir samtidig bliver markant dyrere, sættes hele systemet under pres,« siger Gorm Wesing Flyholm, media director hos Deloitte Business Consulting, til Børsen.

I Metro International har man taget konsekvensen af de truende prisstigninger og er gået på jagt efter nye, billigere leverandører.

»Der er ikke så mange, som vi godt kunne tænke os, men der er muligheder for nye leverandører i blandt andet Rusland, Hong Kong og Canada,« siger CFO Anders Kronborg til Børsen.

Metro køber omkring 100.000 tons papir årligt, og en prisstigning på for eksempel 15 procent vil således øge koncernens udgifter med 50-60 millioner kroner.

0 Kommentarer