Dyrk talentet

ANMELDELSE. ”Desværre holder ’Den sorte kat i Mosul’ ikke helt samme høje niveau som de to forrige bøger. Der er for meget reportage og for lidt tyngde,” skriver anmelder Anne Lea Landsted
30.10.2017 · 10:25

Af: Anne Lea Landsted

Bog: Den sorte kat i Mosul
Forfatter: Puk Damsgård
Forlag: Politikens Forlag (308 sider, 300 kroner)

Anmelder: Anne Lea Landsted, journalist

I foråret 2017 tager mellemøstkorrespondent Puk Damsgård orlov fra sit job i DR og flytter til Mosul i Irak for at skrive en bog fra fronten. I to måneder bor hun sammen med soldater fra den irakiske specialstyrke, Meysan-Bataljonen, som kæmper mod terrororganisationen Islamisk Stat.

Med et par afstikkere tilbage, til dengang Puk Damsgård besøgte Irak første gang i 2003 og til Erbil i Nordirak, hvor familien Ogaidi fra Mosul har søgt tilflugt fra krigen, følger hun soldaterne ud på patrulje, er sammen med dem, når de afhører fanger eller slapper af fra krigen i Bagdad langt væk fra fronten.

Det er historien om drenge, der selv har ar på sjælen og græder om natten, men som også følger fodboldkampe på mobilen og griner, når de pakker fanger ind i husholdningsfilm og slår dem bagi med en kagerulle.

Puk Damsgård bliver vidne, da en bombe dræber treårige Aisha, der hver morgen plejede at komme stavrende ind på basen i lilla bluse med pailletter og frisk brød i favnen, som hendes mor havde bagt. Krigen er på den måde både tæt på og meget langt væk, som når de unge soldater Dhafer og Saif tager til Bagdad for at feste.

’Den sorte kat i Mosul’ serveres indbydende. Flot forside, flot grafisk udtryk. Titlen hentyder til familien Ogaidis sorte kat, som forfatteren tager ud for at lede efter i ruinerne foran familiens forladte hus i Mosul.

Puk Damsgård er en skarp og nøgtern iagttager: ”Vi passerede efterladte tasker, der havde været for tunge at bære. En kontorstol stod på en mudret plads, og et æsel bundet til en pæl hang med hovedet. I vejsiden lå liget af en mand. En sko var faldet af nogens fod.”

Hun skriver engageret og har da også for længst slået sit navn fast som en fremragende mellemøstkorrespondent og forfatter til to bestsellere: ’Hvor solen græder’ – om krigen i Syrien og ’Ser du månen, Daniel’ – om den danske fotograf, der sad som gidsel i 398 dage hos terrororganisationen Islamisk Stat i Syrien.

Desværre holder ’Den sorte kat i Mosul’ ikke helt samme høje niveau som de to forrige bøger. Der er for meget reportage og for lidt tyngde. Som læser bliver man indimellem i tvivl om, hvor fortællingen er på vej hen, og hvem der egentlig er hovedpersonen. Er det forfatteren og hendes særlige forhold til Irak, der er i fokus’ eller er det beretningerne fra fronten, hvor hun midlertidigt har indrettet skriveværksted?

Puk Damsgård er allerede berømt, så bogen skal nok sælge, men jeg synes, Politikens Forlag svigter sit helt unikke talent ved ikke at sætte barren højere og kræve mere dybde – vi var jo faktisk med til at starte den krig, der lagde grobunden for terrororganisationen Islamisk Stat. Især når man ved, at Puk Damsgård kan levere varen.

Kommentar

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Seneste jobopslag

Digital redaktør til magasinet 360°

Magasinet 360°
Ansøgningsfrist: 25.06

FOA søger en art director/visuel redaktør

FOA
Ansøgningsfrist: 13.08

Studentermedhjælp til presse, web & kommunikation

Roskilde Kommune
Ansøgningsfrist: 22.06

DELUCA DOKUMENTARisten søger tilrettelægger

DELUCA DOKUMENTARisten
Ansøgningsfrist: 22.06

Webredaktør til førende nyhedssite i København

Landbrugsmedierne
Ansøgningsfrist: 28.06

PRINTREDIGERENDE - PRINTCENTRALEN ESBJERG

Jysk Fynske Medier
Ansøgningsfrist: 29.06

Webskribent til TV 2 Vejret

TV 2
Ansøgningsfrist: 25.06

Visuel historiefortæller der vil ændre verden

Oxfam IBIS
Ansøgningsfrist: 24.06

Læger uden Grænser søger en erfaren Social Media medarbejder

Læger uden Grænser
Ansøgningsfrist: 25.06

Digital journalist til SoMe

Udenrigsministeriet
Ansøgningsfrist: 25.06

Presse- og kommunikationsrådgiver til Kræftens Bekæmpelse

Kræftens Bekæmpelse
Ansøgningsfrist: 21.06

Pressechef til Ledernes Hovedorganisation

Ledernes Hovedorganisation
Ansøgningsfrist: 01.08

DR Nyheder søger freelancejournalister

DR
Ansøgningsfrist: 20.06

Pressemedarbejder til Dansk Sygeplejeråd

Dansk Sygeplejeråd
Ansøgningsfrist: 22.06

Presse- og kommunikationsmedarbejder til HK HANDEL

HK Handel
Ansøgningsfrist: 24.06

Dagsordensættende pressekonsulent

HK Privat
Ansøgningsfrist: 21.06

Corporate Visual Communicator

Grundfos Holding A/S
Ansøgningsfrist: 20.06

LEDENDE REDAKTØR TIL VICE.COM

VICE Danmark
Ansøgningsfrist: 19.06