DYREST I EUROPA

De 15 lokale TvDanmark stationer er på kanten af økonomisk sammenbrud på grund af den forhøjede netværksafgift. Rapport viser, at afgiften er den suverænt højeste i europa.

De 15 lokale TvDanmark stationer er på kanten af økonomisk sammenbrud på grund af den forhøjede netværksafgift. Rapport viser, at afgiften er den suverænt højeste i europa.

30 millioner kroner lyder regningen fra Kulturministeriet på til næste år, for de 15 lokale TvDanmark-stationer rundt om i landet.
Det er prisen for at have lavet et netværk stationerne imellem.
Afgiften fra Kulturministeriet kom første gang i 1997, hvor den var på fem millioner kroner, men den er nu blevet så høj, at tv-stationerne må kæmpe for livet.
"Folk river sig i håret og må lave feberredninger konstant. Vi balancerer virkelig på kanten af sammenbrud alle sammen," siger Bjarne Stig Mogensen, der er formand for Danmarks Lokal Tv Forening og samtidig direktør for TvDanmark Østjylland.
I andre lande i Europa betales der også netværksafgifter, men afgiften i Danmark er uden sammenligning den suverænt højeste, viser en rapport, som TvDanmark-systemet har fået lavet.
I England, der har den næsthøjeste netværksafgift efter Danmark, betaler stationer mellem to og tre procent af deres indtægter på reklamer.
I Danmark betalte TvDanmark Ålborg sidste år 39 procent af deres reklameindtægter i afgift. Til næste år stiger afgiften med yderligere 48 procent.
Afgiften til næste år for TvDanmark Ålborg er på 3,5 millioner. Det svarer til de samlede udgifter, som tv-stationen har med at producere den times daglige nyheder, de viser hver dag.
Stedfortrædende tillidsmand Walter Turnowsky har svært ved at se, hvordan lokalstationerne skal fortsætte.
"Politisk er der ikke noget, der tyder på, at vi kommer ud af det her. Og det vil med sikkerhed betyde, at stationerne vil lukke, eller også vil nyhedsdækningen blive reduceret til en mand, der sidder og læser højt af en avis. Så alvorligt er det."
På TvDanmark Ålborg er to journalistiske stillinger netop blevet nedlagt på grund af besparelserne, så der nu er syv stillinger tilbage. Når stationen ikke må lukke helt, skyldes det ifølge Walter Turnowsky, at der er indtægter fra en tilhørende radiokanal og et produktionsselskab, der også hører under stationen.
De samme økonomiske forhold gør sig gældende for flere andre af de lokale tv-stationer ifølge Bjarne Stig Mogensen. Han mener, at den høje afgift er et politisk selvmål.
"Om fem år har vi 20 udenlandske kanaler, der målretter sig mod Danmark. Til den tid tror jeg, det vil være svært at vende sig om og med tilfredshed konstatere, at man fik slået 15 lokalt ejede stationer ihjel, som producerede lokale nyheder."
Ålborgs borgmester Henning G. Jensen, Socialdemokratiet, er også ked af den voldsomme afgift, som han mener giver en urimelig forskelsbehandling. Han er glad for at have TvDanmark Ålborg, som, han mener, bidrager til det lokale demokrati, og derfor har han sammen med en række borgmesterkolleger meldt ud, at han mener afgiften skal skæres markant ned.
"TV 2 er kommercielt baseret men får licenspenge. TvDanmark er kommercielt baseret men skal betale 30 millioner. De skal begge levere lokale nyheder. Det er svært at se logikken."
Kulturminister Elsebeth Gerner Nielsen fra det Radikale Venstre ønsker ikke at kommentere sagen overfor JOURNALISTEN, men siger gennem sin pressesekretær, at hun ikke mener, at afgiften er for høj.

0 Kommentarer