Dyrby: »Hvorfor skal det ramme os andre?«

TV 2 vil gerne drøfte Folketingets opfordring til at droppe exit-polls. Nyhedsdirektør Michael Dyrby mener dog ikke, man skal overreagere, bare fordi Danmarks Radio har lavet en exit-poll på et tidspunkt, hvor enhver ved, »at man ikke kan lave en exit-poll«.

Efter DR til kommunalvalget offentliggjorde flere exit-prognoser, der viste sig at være fejlagtige, er Folketingets partier gået sammen og opfordret danske medier til at udelukke ”anvendelse af målinger, prognoser og exit-polls fra valgstederne åbner til de lukker”.

DR har meldt ud, at man ikke længere vil bruge exit-polls ved kommunalvalg, men har ikke udelukket brug af exit-polls ved andre valg. Det er TV 2 heller ikke parat til:

»Jeg har noteret mig, at der er en debat om exit-polls, der er opstået af, at et konkurrerende mediehus har udkommet med en exit-poll på et tidspunkt, hvor man ikke burde kunne udkomme med en exit-poll. Skal det så være med til fuldstændig at forbyde exit-polls? Det må vi tage en drøftelse af. Vi er blevet inviteret til et møde med andre mediechefer, og der vil vi diskutere det,« siger Michael Dyrby med henvisning til et møde, som Danske Medier har indkaldt til.

Han opfordrer til, at man husker proportionerne i debatten:

»Man skal have proportionerne på plads. Det er DR, der har lavet en exit-poll på et tidspunkt, hvor man ikke burde udkomme med en exit-poll. Det siger de jo også selv. Det burde de have fanget i opløbet. Men fordi de har lavet en fejl, skal det ikke ramme os eller alle mulige andre medier, der har lavet lødige meningsmålinger og exit-polls,« siger Michael Dyrby.

Opfordringen fra Folketinget kom i går eftermiddags nogenlunde samtidig med at lytterne – og seernes redaktør på DR, Jacob Mollerup, fremlagde sin kritiske vurdering af forløbet:

”Fejlen i tirsdags var så stor, at den utvivlsomt vil indskrive sig som en af de største i prognosernes nyere Danmarkshistorie,” konkluderer han i sin gennemgang, hvor han forklarer, at han flere gange har advaret DR imod at bruge exit-polls.

Han nævner blandt flere kritikpunkter, at man burde have taget større forbehold for den større usikkerhed, der ved at lave målinger til kommunalvalg sammenlignet med folketingsvalg. Michael Dyrby mener heller ikke det giver mening, at lave exit-polls til et kommunal-valg. Derfor har TV 2 aldrig gjort det:

»Enhver, der beskæftiger sig med meningsmålinger og sætter sig ind i det, ved, at man ikke kan lave en exit-poll til et kommunalvalg. Fordi det er så forskelligt, hvad folk stemmer til et kommunalvalg. Der er nogle helt andre begrundelser, end der er til et folketingsvalg. Når man laver exit-polls, er det vigtigt, at man har gjort det ved tidligere valg, så man har nogle data, at sample tallene op imod, og det har man ikke til et kommunalvalg,« siger Michael Dyrby.

2 Kommentarer

Øjvind Hesselager, redaktør, Journalisten
22. NOVEMBER 2013
Kære Peter

Kære Peter -Dyrby kan svare for sig selv, men den exit-poll du henviser til, handler om valgdeltagelsens størrelse ved et landsdækkende valg, ikke partiers og listers stemmetal ved lokale valg.

Mvh
Peter Larsen
22. NOVEMBER 2013
Øh, hvis alle ved, at man
Øh, hvis alle ved, at man ikke kan komme med en exit-poll så tidligt, hvorfor kom TV2 så med en kl. 11.24 til europaparlamentsvalget i 2009?

http://nyhederne.tv2.dk/article.php/id-22856606:exit-poll-stemmeprocent-p%C3%A5-51.html