search

Dybt suk over gode spildte penge

"JP/Politiken taber over 100 mio. i 2007". Den overskrift kan man læse på borsen.dk netop nu.

"JP/Politiken taber over 100 mio. i 2007". Den overskrift kan man læse på borsen.dk netop nu. Og videre kan man læse, at tabet er en direkte konsekvens af gratisaviskrigen og JP/Politikens bastion i denne, 24Timer.

Nu er det jo ikke på nogen måder ualmindeligt, at man sætter penge til, når man lancerer et nyt produkt. Heller ikke at man risikerer at sætte umanerligt mange penge til, når man lancerer det nye produkt i et marked præget af benhård konkurrence. Så det er på ingen måde overraskende, at det er gået, som det er gået – og jeg synes faktisk, 24Timer er et hæderligt produkt.

Nej, det der går mig på, er hvad de penge kunne have været anvendt på, hvis de var blevet disponeret anderledes. F.eks. indenfor nye medier.

100 mio. kroner kan bringe en rigtig langt i den verden. Rystende langt. Også udenfor landets grænser, hvis man synes, det kunne være sjovt og profitabelt. For i dag kan man ad forskellige veje komme i gang og lave et godt produkt for – i denne sammenhæng – næsten ingen penge.

Bare som en lille illustration af min pointe, faldt jeg over det uofficielle fansite for grundlæggeren af det meget hypede Facebook, Mark Zuckerberg.

Her kan man læse, at Facebook i efteråret 2004 fik en angel investering på 500.000 USD – ca. 3 mio. danske kroner efter datidens kurser. Pengene var med til at sikre Facebook's vækst, og resten af historien kender vi.  Men det er ikke det interessante. Det interessante er, at vi taler om 3 % af JP/Politikens underskud i dette regnskabsår var nok til at sikre udviklingen for en virksomhed, der i dag af nogle (og jeg er bestemt ikke iblandt dem) værdisættes til astronomiske 75 mia. DKK.

Jeg indrømmer, at eksemplet er det mest vanvittige, jeg kunne finde. Men jeg synes stadig det siger noget om, i hvor høj grad der bliver spildt ressourcer på en gratisaviskrig, der på mig – og sikkert mange andre – virker fuldstændig udsigtsløs. Penge der kunne blive til meget mere – og store overskud – alle mulige andre steder.

Hvornår bliver der mon sadlet om? 

Kommentarer
0

Husk at skrive dit fulde navn og en gyldig mail-adresse i felterne ovenfor, ellers vil din kommentar blive fjernet. Du kan se Journalistens regler for kommentarer her.
Tak fordi du deltager i debatten!

keyboard_arrow_up
Tilbage til toppen