Dybdeborende lokaljournalistik

 100.000. En lang række medier splejser til det, der skal blive Danmarks største journalistpris, i hvert fald målt i kroner og øre. Prisen, der hedder Spadestiksprisen, er på 100.000 kroner og skal gå til dybdeborende journalistik på lokale- og regionale medier. Den vil blive uddelt for første gang på konferencen »Et spadestik dybere« den 4. og 5. oktober i Århus.Den mest prestigefyldte pris i dansk journalistik er uden tvivl Cavling-prisen, der blev uddelt første gang i 1945. Men den pris er på mere beskedne 20.000 kroner og en bronzefigur.

 

100.000. En lang række medier splejser til det, der skal blive Danmarks største journalistpris, i hvert fald målt i kroner og øre. Prisen, der hedder Spadestiksprisen, er på 100.000 kroner og skal gå til dybdeborende journalistik på lokale- og regionale medier. Den vil blive uddelt for første gang på konferencen »Et spadestik dybere« den 4. og 5. oktober i Århus.

Den mest prestigefyldte pris i dansk journalistik er uden tvivl Cavling-prisen, der blev uddelt første gang i 1945. Men den pris er på mere beskedne 20.000 kroner og en bronzefigur.

Formanden for Cavling-komiteen, pressefotograf Carsten Ingemann, frygter ikke, at den nye pris på 100.000 kroner vil få Cavling til at blegne.

»Spadestiksprisen er en specialpris inden for et specielt felt. Cavling kan gives til alle inden for vores fag. Den bliver givet til en journalist eller en gruppe, der har lavet et stykke fremragende arbejde – og det kan være inden for alle fagets områder,« siger Carsten Ingemann, der ikke mener, man kan sammenligne en check på 100.000 kroner med en bronzefigur af Cavling.

»Den ser bedre ud, og så vil den stå og minde en om dengang, man var god. Når den har samlet lidt støv, så vil der være lidt hån over den, sådan lidt: 'tag dig nu sammen'. Det vil man ikke tænke, når checken på de 100.000 kroner er brugt,« mener formanden for Cavling-komitéen.

Jan Kristensen, redaktionschef på Fyens Stiftstidende, er en af initiativtagerne til Spadestiksprisen, og det er med fuldt overlæg, at prisen skal være så stor.

»Vi vil have folk til at spærre øjnene op,« siger han.

Ifølge Jan Kristensen kan folk på lokale og regionale medier ikke trække sig ud af vagtskemaet i flere måneder for at lave dybdeborende journalistik.

»Det er umuligt at lave dybdeborende journalistik og passe sit daglige arbejde på en 35-timers uge. Det koster hjerteblod, og man skal turde være uvenner med sine kilder. Der skal være en belønning for den indsats,« siger Jan Kristensen.

Ifølge ham er der en risiko for, at den dybdeborende journalistik bliver ofret på de lokale medier, fordi der ikke er ressourcer til den. Men det må ikke ske, for de lokale medier har brug for at kunne lave de afslørende historier, hvis de skal overleve.

»Selv den mest overvægtige, cigarrygende chefredaktør kan jo lide de historier, også selv om de betyder, at han bliver uvenner med vennerne i Rotary!« siger Jan Kristensen.

De fleste medier har skudt mellem 1.000 og 5.000 kroner i puljen til Spadestiksprisen, DR Programproduktion dog hele 30.000 kroner. /am

Slut med FliD

PRIS. En gang stod FLiD for Foreningen af Lokaljournalister i Danmark. Den delte priser ud og arrangerede foredrag, men ildsjælene fik job uden for lokalpressen – og blev ikke erstattet af nye folk.

Resultatet er, at Ulf Bjørton godt nok stadig er formand for FLiDs 100 medlemmer, han har bare ingen bestyrelse og ingen, der vil være med til at føre foreningen videre.

Derfor indkalder han en ekstraordinær generalforsamling den 14. september kl. 17.00 i Amager Bladets lokaler på Amagerbrogade 54 i København. Her vil han foreslå, at foreningen bliver nedlagt, og at formuen på 10.000 kroner overgår til Spadestiksprisen, der bliver uddelt på et seminar om undersøgende lokal- og regional journalistik den 4. og 5. oktober.

Prisen er på 100.000, og på hjemmesiden www.etspadestikdybere.dk kan man se, at arrangørerne allerede har talt de 10.000 kroner fra FLiD med ind i prisen.

»Det kan jeg nu ikke love, måske dukker der nogen op på generalforsamlingen, der har andre planer, og som derfor stemmer mit forslag ned,« siger Ulf Bjørton og tilføjer, at han synes, det er kedeligt, at ingen vil påtage sig arbejdet med at få gang i FLiD igen.

Hvis FLiD ikke donerer pengene, lover Jan Kristensen, der er en af initiativtagerne til Spadestiksprisen, at man vil finde de sidste 10.000 kroner, så man alligevel når op på de 100.000 kroner som annon­ceret.

 

0 Kommentarer