Du skal bede pænt om pressekort

I fremtiden skal medlemmer af Dansk Journalistforbund udtrykkeligt bede om at få et pressekort, hvis det står til formanden. For tyndt indgreb mod misbrug, frygter formanden for politi- og retsreportere.

I fremtiden skal medlemmer af Dansk Journalistforbund udtrykkeligt bede om at få et pressekort, hvis det står til formanden. For tyndt indgreb mod misbrug, frygter formanden for politi- og retsreportere.

På det kommende hovedbestyrelsesmøde i Dansk Journalistforbund vil formand Mogens Blicher Bjerregård varmt anbefale, at medlemmerne i fremtiden kun skal have et pressekort, hvis de beder om det. Medlemmerne skal ikke længere automatisk tildeles pressekort.
»Vi kan aldrig helt afskaffe misbrug, men det vil alt andet lige stramme op og skabe eftertanke. Medlemmerne skal lige overveje, om de faktisk har brug for et pressekort«, siger Mogens Blicher Bjerregård til Journalisten.dk.
Formanden for Politi- og Retsreporternes Forening Thomas Kristensen, tror ikke, det er nok.
»Det er svært at forestille sig, at det er nok, at man skal sætte et hak i et eller andet skema. Jeg ved snart ikke, hvor mange røntgenfotografer og pladevendere, vi har i det her forbund. Hvad skal de med et pressekort? Vi oplever helt konkret, at politiet siger til os, at der er så mange folk med pressekort derude, at de ikke vil lukke os ind bag afspærringer«, siger Thomas Kristensen.

Thomas Kristensen synes i det hele taget at Dansk Journalistforbund er alt for langmodige i administrationen af pressekortet.
Han henviser til en konkret sag fra i sommer, hvor et medlem ifølge et beboerblad havde pralet med misbrug af pressekortet.

I det lokale beboerblad 'Westend og Omegn' stod der følgende: »Designstuderende Laurits fra Istedgade har fået fingrene i et meget brugbart pressekort. Da Laurits en dag er på vej mod Børneuniversitetet, hvor hans datter går i skole, er Matthæusgade pludselig afspærret af politiet. 'Jeg forcerer blokeringen og praler efterfølgende med med kortet over for min ekskæreste', siger Laurits, der betegner sin rolle i medielandskabet som observatør.«

Alt sammen altså ifølge beboerbladet Westend og omegn.
Politi- og Retsreporternes Forening krævede på det grundlag i et brev til Dansk Journalistforbund, at Laurits Jensens pressekort bliver inddraget.
Udvalget udbad sig en forklaring fra Laurits Jensen, som svarede, at han tog sit medlemskab af Dansk Journalistforbund meget seriøst. Han skriver videre, at redaktionen på beboerbladet bringer folk i snak på en løssluppen måde i nattelivet uden at præsentere sig som journalister. I virkeligheden havde han ikke brugt pressekortet til at komme bag politiafspærringen, men havde blot fortalt sine børn om pressekortet.
»Det var således Ikke tale om, at jeg har forceret nogen afspærring, men udelukkende en diskussion af journalistfaget, som jeg – uden at vide det – blev citeret for i, med gevaldig overdrivelse, i det pågældende blad.«

Mediepolitisk udvalg understregede, at der skal skrides ind overfor misbrug, men stillede sig tilfreds med forklaringen.
»De har ikke undersøgt sagen til bunds. Det kalder jeg ikke at slå hårdt ned på misbrug,« siger Thomas Kristensen.

Mogens Blicher Bjerregård mener imidlertid, at der er givet et stærkt signal med den generelle fordømmelse af misbrug og er sikker på, at det er forstået af det pågældende medlem.
Selv siger Laurits Jensen, at han er 'ked af sagen'.
»Det var en stor misforståelse og jeg har virkelig fået respekt for, at pressekortet skal tages meget alvorligt.«

Hvis hovedbestyreslen vedtager forslaget om, at man i fremtiden skal bede om pressekortet, så vil det blive sat til afstemning på delegeretmødet til april næste år.