I fremtiden skal medlemmer af Dansk Journalistforbund udtrykkeligt bede om at få et pressekort, hvis det står til formanden. For tyndt indgreb mod misbrug, frygter formanden for politi- og retsreportere.
På det kommende hovedbestyrelsesmøde i Dansk Journalistforbund vil formand Mogens Blicher Bjerregård varmt anbefale, at medlemmerne i fremtiden kun skal have et pressekort, hvis de beder om det. Medlemmerne skal ikke længere automatisk tildeles pressekort.
»Vi kan aldrig helt afskaffe misbrug, men det vil alt andet lige stramme op og skabe eftertanke. Medlemmerne skal lige overveje, om de faktisk har brug for et pressekort«, siger Mogens Blicher Bjerregård til Journalisten.dk.
Formanden for Politi- og Retsreporternes Forening Thomas Kristensen, tror ikke, det er nok.
»Det er svært at forestille sig, at det er nok, at man skal sætte et hak i et eller andet skema. Jeg ved snart ikke, hvor mange røntgenfotografer og pladevendere, vi har i det her forbund. Hvad skal de med et pressekort? Vi oplever helt konkret, at politiet siger til os, at der er så mange folk med pressekort derude, at de ikke vil lukke os ind bag afspærringer«, siger Thomas Kristensen.
Thomas Kristensen synes i det hele taget at Dansk Journalistforbund er alt for langmodige i administrationen af pressekortet.
Han henviser til en konkret sag fra i sommer, hvor et medlem ifølge et beboerblad havde pralet med misbrug af pressekortet.
I det lokale beboerblad 'Westend og Omegn' stod der følgende: »Designstuderende Laurits fra Istedgade har fået fingrene i et meget brugbart pressekort. Da Laurits en dag er på vej mod Børneuniversitetet, hvor hans datter går i skole, er Matthæusgade pludselig afspærret af politiet. 'Jeg forcerer blokeringen og praler efterfølgende med med kortet over for min ekskæreste', siger Laurits, der betegner sin rolle i medielandskabet som observatør.«
Alt sammen altså ifølge beboerbladet Westend og omegn.
Politi- og Retsreporternes Forening krævede på det grundlag i et brev til Dansk Journalistforbund, at Laurits Jensens pressekort bliver inddraget.
Udvalget udbad sig en forklaring fra Laurits Jensen, som svarede, at han tog sit medlemskab af Dansk Journalistforbund meget seriøst. Han skriver videre, at redaktionen på beboerbladet bringer folk i snak på en løssluppen måde i nattelivet uden at præsentere sig som journalister. I virkeligheden havde han ikke brugt pressekortet til at komme bag politiafspærringen, men havde blot fortalt sine børn om pressekortet.
»Det var således Ikke tale om, at jeg har forceret nogen afspærring, men udelukkende en diskussion af journalistfaget, som jeg – uden at vide det – blev citeret for i, med gevaldig overdrivelse, i det pågældende blad.«
Mediepolitisk udvalg understregede, at der skal skrides ind overfor misbrug, men stillede sig tilfreds med forklaringen.
»De har ikke undersøgt sagen til bunds. Det kalder jeg ikke at slå hårdt ned på misbrug,« siger Thomas Kristensen.
Mogens Blicher Bjerregård mener imidlertid, at der er givet et stærkt signal med den generelle fordømmelse af misbrug og er sikker på, at det er forstået af det pågældende medlem.
Selv siger Laurits Jensen, at han er 'ked af sagen'.
»Det var en stor misforståelse og jeg har virkelig fået respekt for, at pressekortet skal tages meget alvorligt.«
Hvis hovedbestyreslen vedtager forslaget om, at man i fremtiden skal bede om pressekortet, så vil det blive sat til afstemning på delegeretmødet til april næste år.
5 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.
Jeg kan kun støtte op omkring en ordning, hvor pressekort kun udstedes til medlemmer, der reelt har brug for det - og her er et kryds i et skema ikke godt nok. Kontrollen skal være strengere, og det skal være lettere at tage kortet fra de medlemmer, der åbentlyst misbruger det.
Hvis der er behov for et eller andet medlemskort til vores mange forskellige typer medlemmer i forbundet, så lad os da lave et reelt medlemskort. Pressekortet skal ikke være medlemskort - men et seriøst arbejdsredskab.
Ja snup dog bare det pressekort, der er din identifikation som joutrnalist og nøjes med at lade kriminalreportere have lov til at bære kortet.
Alt kan misbruges af de forkerte. Også pressekortet. Men jeg er nu ikke tryg ved at lade nogle af d'herrer formænd bedømme mit behov for at bruge kortet. For verden er ikke sort og hvid. Og ingen er statisk her i tilværelsen. Heller ikke dit journalistiske arbejde og identitet.
At man nu skal til at bede om at få det tilsendt, er da en besynderlig løsning. Er der så også andre helt essentielle arbejdsredskaber, forbundet håber man glemmer, så de kan spare portoen?
Det reelle problem ligger i, at man for mange år siden i et anfald af BIG IS BEATIFULL besluttede at gøre et journalistforbund til et medie-m.m.-forbund - men no matter what. Naturligvis skal udvælgeskriteriet ligge i optagelseskriterierne, ikke i en senere helt tilfældig vurdering af, hvilke medlemmer der har lov og ret til at få et medlemskort.
Efter hvilke kriterier mener formanden, at der skal uddeles pressekort? Skal man bare sætte kryds på et skema, eller vil der være en form for kontrol af, hvad ansøgeren foretager sig?
Jeg kunne godt frygte, at freelance-journalister får det sværere endsige umuligt ved at få et pressekort. Især hvis de arbejder på egen hånd og ikke på fuld tid.
Enten så laver man sorteringen ved optagelsen i forbundet, men det ville sikkert indskrænke medlemsskaren uattraktivt meget.
Eller også er pressekortet KUN for dem, der har en uddannelse som (foto)journalist.
I virkeligheden er problemet, at JOURNALISTforbundet ikke er forbeholdt journalister. Når nu formanden er i gang med at rydde op blandt pressekortholdere, så kunne han samtidig foreslå et nyt og mere dækkende navn for forbundet: "Forbundet for medieansatte", eller noget i den stil.
Som udgangspunkt bør selektionen da foregå ved hvem der bliver optaget i forbundet.
Hvis medlemmer i DJ tæller "Røntgenfotografer, pladevendere og designstuderende", giver det ikke ligefrem DJ et seriøst omdømme
.
Lad os bakke op om formanden. Det har vide perspektiver i det danske samfund. Tænk bare på kørekortet. Hvis nogen på nogen måde misbruger kørekortet til at legitimere sig, så skal det da inddrages. For slet ikke at nævne folk som kun har et kørekort for at køre en søndagstur i ny og næ. Lad dem i fremtiden pænt bede om det, så kan politiet vurdere, om de nu også har brug for et kørekort. Og her taler vi om folk, som rent faktisk kan slå folk ihjel ude på vejene. Kun rimeligt at folk skal have nogle gode argumenter for henholdsvis et pressekort og et kørekort.
Flere