Du kan selv være en luder

MOTORJOURNALISTIK. Journalisten skriver i nummer 9: "Motorjournalister stiller krav til luderture". Er det en klumme? Er det satire? Nå nej, nu genkender jeg den: Det er en fordom.

MOTORJOURNALISTIK. Journalisten skriver i nummer 9: "Motorjournalister stiller krav til luderture". Er det en klumme? Er det satire? Nå nej, nu genkender jeg den: Det er en fordom. En af de rigtig gode: Motorjournalister er fede læs, der rejser verden rundt på første klasse betalt af erhvervslivet. En klassiker, man altid kan bruge, hvis man mangler noget at sige, eller hvis man for eksempel skriver et fagligt indlæg og synes, at det godt kunne piftes op, eventuelt med en bitter bemærkning. Her er 'motorjournalister' godt i en bisætning, det har samme klang som 'brugtvognsforhandler', og man risikerer ikke noget ved at bruge det.
For at gøre sådan en gammel svend aktuel tilfører Jakob Albrecht et tvist.
Det viser sig, at motorjournalisterne nu også er begyndt at stille krav til deres rejser. Selv om det hele er en aprilsnar, citeres en anonym kilde fra en bilimportør for "flyver på første klasse", "vartes op i alle ender og kanter" og "de er så forkælede, at de ikke gider tage med, hvis importørerne bestemmer, hvilke afgange de skal flyve med".
Det er en fornøjelse at se, at Journalisten beskæftiger sig med vores lille hjørne af faget. Det er vi ikke vant til, det var næsten for galt, og så på side fire. Der er mange spændende emner at skrive om: Sprog, tone, indledninger, brug af billeder, tal direkte til læseren, fortæl den gode historie, brug originalt sprog, rediger konstruktivt.
Selvfølgelig skal vi ikke indgå ulækre alliancer med industrien, så kom endelig med kritik, hvis det sker. At fremhæve citatet "Det er endnu et eksempel på, hvor rådne nogle motorjournalister er", som er baseret på en kommentar fra en anonym kilde til en aprilsnar, er måske ikke den mest opbyggelige form for kritik. Nej, vi rejser ikke på første klasse, og nej, vi stiller ikke krav. Ærlig talt, grow up, det er 2008 – at rejse med fly er et mareridt for alle.
Jeg har aldrig oplevet så samvittighedsfulde og arbejdsomme kolleger som dem, jeg har nu. Vi brænder for emnet, og det gør vore læsere også. Skriver vi en luderhistorie, går der tre sekunder, før vore læsere gennemskuer det og går et andet sted hen.
Det er fint at bringe etik i motorjournalistik op, men kunne vi begynde et andet sted end med en aprilsnar?

Steen Bachmann, journalist, Bil Magasinet

Svar
MOTORJOURNALISTIK. Vi syntes, det var en interessant historie, at en aprilsnar – med et gran af alvor – fra motorjournalister blev taget alvorligt af bilindustrien. I stedet for at slå sig på lårene af grin, tog nogle af bilimportørerne joken alvorligt, fordi den levede op til fordomme og tidligere erfaringer. Det bør give stof til eftertanke.
Det er ikke bilimportørerne, der har fortalt, at flyturen sker på første klasse. Det er en motorjournalist. Argumentet er, at på første klasse er der større sandsynlighed for, at man får et ledigt sæde ved siden af og dermed mere plads. /

Jakob Albrecht, journalist, Journalisten