DSB's kommunikationschef, Jakob Høyer, forklarer journalisten.dk, at den fotoaftale, DSB har sendt til en række fotografer, skal give mere fleksibilitet og være med til at sikre DSB's økonomi. Han inviterer DJ med til forhandling.
»Overordnet set ønsker vi en mere fleksibel aftale, hvor vi får mere ud af DSB's – og dermed af statens – penge, og hvor vi har en fast gruppe fotografer, vi kan bruge mere,« skriver Jakob Høyer, kommunikationsdirektør i DSB, i en mail til journalisten.dk.
Hans svar kommer, efter at DSB har udsendt en ny kontrakt til en række fotografer, der leverer til DSB.
I udspillet til aftale med fotograferne hedder det blandt andet:
»Fotografierne kan endvidere indlægges i DSB´s billeddatabase, hvortil DSB har fri adgang med ret til at udnytte fotografierne på en hvilken som helst måde.«
Umiddelbart virker det ikke, som om DSB er klar til en længere dialog om sagen:
»Såfremt du ønsker at fortsætte samarbejdet med DSB, bedes vedlagte kontrakt underskrives,« hedder det i kontraktudspillet.
Men Jakob Høyer understreger over for journalisten.dk, at fotograferne er velkomne til at tage Dansk Journalistforbund med til en forhandling om aftalen. Det tilbud modtages med udstrakt hånd fra Lars Lindskov, formand for Pressefotografforbundet og medlem af forretningsudvalget i Dansk Journalistforbund.
»Det er positivt. Det tyder på, at DSB er interesseret i dialogen. Så er der mulighed for at ramme en rimelig aftale.«
DSB ønsker fri udnyttelse af fotografier
Udspillet til kontrakt er blevet modtaget med kritik fra fotograferne i Dansk Journalistforbund.
»Som aftalen ligger, vil jeg opfordre fotograferne til ikke at skrive under,« siger Lars Lindskov, der har skrevet om sagen på Pressefotografforbundets hjemmeside.
»Det er en dybt urimelig aftale, der giver DSB alt for vidtgående muligheder for brug af billederne. Desuden ligger der en stor etisk udfordring i, at fotograferne ikke selv kan styre, hvor billederne havner,« siger Lars Lindskov, der udtrykker forståelse for, at DSB gerne vil have udvidede rammer for brugen af billederne.
Også Peter Thornvig, formand for DJ Fotograferne og medlem af hovedbestyrelsen i Dansk Journalistforbund, er skeptisk.
»Normalt aftaler du, til hvilket brug kunden køber billedet. Hidtil har DSB købt fotos for at bruge det i virksomheden. Det er meget sjældent at frikøbe billederne helt, især billeder med personer på. Hvis de vil det, skal der falde betaling, og DSB har selvfølgelig et ansvar for, hvordan billederne bruges,« har Peter Thornvig forklaret journalisten.dk.
Jakob Høyer:
»DSB overholder naturligvis lovgivning og indgåede aftaler på fotografområdet.«
Debat hos Pressefotografforbundet
Udspillet til kontrakt har vakt stor debat på Pressefotografforbundets hjemmeside.
Ud over at DSB vil have retten til videresalg, kritiserer fotograferne, at DSB vil kunne vente 60 måneder på at betale fakturaer. Det er en udfordring af EU's bestemmelser, der siger, at virksomheder skal betale inden 30 dage. Hvis en virksomhed ønsker 60 dages betalingsfrist, skal det være udtrykkeligt aftalt.
»Selvfølgelig skriver jeg ikke under,« lyder det sammenfattende fra en fotograf.
Andre indlæg er mere opgivende og giver udtryk for, at den enkelte fotograf ikke kan stille det store op:
»Udviklingen går desværre hen imod, at de store billedkøbere kanøfler fotograferne, som ikke står særligt stærkt over for så store kunder.«
Jakob Høyer præciserer, at kontraktudspillet kun gælder for fotografer til DSB's personaleblad og intranet og ikke Ud&SE.
0 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.