På trods af at DSB tidligere har truet DR med retsforfølgelse og krav om berigtigelse, kommer der ikke en juridisk reaktion fra DSB efter TV Avisens indslag tirsdag. Men DSB undrer sig over, at DR ikke konfronterede DSB med hele kritikken. Det kan udløse klage fra DSB.
Selv om TV Avisen 21.00 tirsdag påstod, at DSB bruger "ufine" metoder og "dine og mine" skattekroner til at byde lavere end konkurrenterne, tager DSB ikke konsekvensen af sine tidligere trusler over for DR. DSB varslede ellers i september, at et planlagt DR-indslag ville udløse, at DR ville blive forfulgt juridisk.
Anna Vinding, kommunikationsdirektør i DSB, mener, at tirsdagens indslag i TV Avisen, er et helt andet end det, DSB reagerede så massivt på i september.
»En DR-journalist henvendte sig for tre måneder siden til DSB og oplyste, at DR ville bringe et indslag om, at DSB – med journalistens formulering – har "snydt og manipuleret" sig til en milliardkontrakt. Præmissen var ikke til debat – og journalisten afviste at se DSB's dokumentation for, at alt er gået retmæssigt for sig. Derpå henvendte DSB sig til DR's ledelse og fremlagde facts i sagen. Et indslag af denne karakter er ikke bragt,« mener Anna Vinding.
Hun er dermed lodret uenig med journalist Lars Abild, der har leveret den centrale research i indslaget. Han har over for Journalisten.dk understreget, at TV Avisens indslag netop indeholdt den kritik af DSB, som DSB i september fik bremset med både skriftlige og mundtlige henvendelser til DR's og TV Avisens ledelse.
Det vækker undren både hos DSB og i debatdelen af Journalisten.dk, at DSB's administrerende direktør Søren Eriksen – der blev interviewet i tre minutter i TV Avisen – ikke blev konfronteret med den hårde kritik, som både konkurrenter og en ekspert i indslaget gav af økonomien i DSB's bud.
»Det undrer da også os,« svarer Anna Vinding, der forklarer, at DSB vil udsende en pressemeddelse om forløbet.
Journalisten.dk har bedt seernes og lytternes redaktør i DR, Jacob Mollerup, om at kommentere, hvorfor Søren Eriksen ikke blev konfronteret med den hårde kritik.
»Godt spørgsmål. Men som du kan se af DSB's netop udsendte pressemeddelelse, er der fortsat strid om forløbet.«
Jacob Mollerup påpeger, at der kan være en presseetisk tvist på vej mellem DSB og DR:
»Jeg vil ikke kommentere det, før TV Avisen har haft mulighed for at svare. Og da det kan ende med en klage, som jeg skal behandle, vil jeg undlade at tage stilling til enkelte påstande på forhånd.«
Det har ikke været muligt at få en kommentar fra DR Nyheder.
3 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.
Kære Michael Bjørnbak Martensen,
Nej, naturligvis har jeg ikke sagt nej til at se dokumentation fra DSB. Det var iøvrigt Kristian Sloth, der fik buddet.
Men her en lidt længere uddybende forklaring.
Udover at det er lidt komisk, at DSB først er klar med retssager, hvis deres deres interne fortrolige dokumenter bliver brugt offentligt, for dernæst at vende 180 grader og åbne bøgerne, hvis man altså skal tro på tilbuddet, fra DSB, så er virkeligheden en anden.
Dokumentationen for, at buddet er lovligt, behøver man ikke tage til Sølvgade for at se. Det ligger i forvejen placeret på Folketingets hjemmeside oversendt til Trafikudvalget. Hvis du er yderligere interesseret, kan du også læse om det på DSBs hjemmeside.
Det drejer sig i al sin enkelhed om en revisorerklæring, hvor revisor siger, at DSBs tilbud på Kystbanen giver overskud. I udlandet skal DSB byde med en såkaldt overskudsgrad på minimum fem procent. I Danmark må DSB byde under, hvad DSB også gjorde med et par procent på Kystbanen.
Men revisorer kan som mange andre ikke kunsten at se ind i fremtiden med sikker hånd, så DSBs revisorer KPMG tog blandt andet det forbehold, at de ikke kunne være sikre på, at den bonus DSB havde beregnet sig for år efter år at overholde køreplan etc. ville blive udløst.
DR bragte i denne uge historien om, at DSB i år har beregnet sig en bonus på omkring de 20 millioner. Indtil videre er det blevet til én. Og dertil en bod på 22. Her havde man i sit budget omvendt forventet, at det skulle blive en million i betaling for ikke at køre til tiden. Året er ikke omme men umiddelbart giver det et slip på 40 millioner mindre i kassen end forventet.
Det er en pæn stor del af det overskud, DSB havde beregnet sig i hele kontraktperioden på syv år, så lige nu skal der sørme snart findes en løsning på at få Kystbanen til at køre langt bedre. Ellers bliver det dyrt.
DSBs ejer transportminister Lars Barfoed har netop været så flink at nedsætte en ekspertgruppe for at få styr på tingene og den private operatør DSBFirst har fået lov til at køre med en "reduceret køreplan". Den er lig med dårligere service til passagerne, end DSBFirst havde lovet i sit tilbud - og ingen vil rigtig garantere, at det eks. er bedre om tre måneder.
Og lige for at gøre dette lange indlæg endnu længere, så er situationen den, at da Arriva begyndte at køre tog i Midt- og Vestjylland, var DSBs pris på samme opgave billigere end Arrivas. Men Transportministeriet troede ikke på optimismen i DSBs budgetter. Tilbuddet ville give underskud. Det udløste som i den nuværende situation, at Rigsrevisionen blev bedt om at kulegrave sagen.
Jeg skrev en del om den historie på Berlingske og kan huske, at DSB fremlagde hele to revisorerklæringer. De ændrede imidlertid ikke på, at Rigsrevisionen var enig med Transportministeriet.
http://www.dsb.dk/om-dsb/Presse/Pressebaggrund/DSBs-rolle-i-forhold-til-Oresundsudbuddet/
Se under nyheder – 30 november
http://www.trm.dk/
Er der nogen grund til at tro at DSB har skiftet stil? Leverer deres kommunikationsafdeling andet end spin?
Har Lars Abild virkelig nægtet at se dokumentation fra DSB?
Her er pressemeddelelsen http://www.dsb.dk/Om-DSB/Presse/Pressemeddelelser/DSB-svarer-pa-anklager-fremfort-i-TV-Avisen-/