DSB-sagen – et overblik

Det er kommet frem, at DSB brugte kommunikationsbureauet Waterfront til at afspore en kritisk journalist. Få det store overblik her

DSB's spektakulære samarbejde med PR- og lobbyistfirmaet Waterfront Communication, der skulle tæmme journalist Lars Abild, blev indledt, efter at fagbladet Journalisten i 2009 beskrev, hvordan DSB håndterede kritiske journalister. DSB's brug af Waterfront i sagen blev afsløret af 21 Søndag på DR, der fremlagde en e-mail fra PR- og lobbyistfirmaet Waterfront Communications til DSB's topchef, Peder Nedergaaard Nielsen, der indikerer, at journalist Lars Abild er blevet forsøgt passiviseret af penge fra DSB. I e-mailen fra Waterfront til DSB hedder det:

”Bureauet har i en årrække samarbejdet med Abild for at sikre, at han afstår fra at presse DSB i medierne.”

Læs: DSB bruger PR-bureau mod kritisk journalist

Journalist Lars Abild føler sig manipuleret af samarbejdet mellem DSB og Waterfront. ”Jeg er forarget over den nederdrægtighed, jeg har været udsat for. Det er så lavt,” siger han til Journalisten.

Læs: Lars Abild: ”Det er nederdrægtigt”

Det var ikke hele sandheden, da journalist Lars Abild til blandt andre journalisten.dk sagde, at han ikke vidste, at DSB havde været kunde hos Waterfront. BT er i besiddelse af mails, der dokumenterer, at Lars Abild var bekendt med kundeforholdet. Det viser en intern mail skrevet af Lars Abild. ”I og med at Waterfront arbejder for DSB, er det næppe helt tilfældigt, at vi mødtes med Søren Eriksen,” skrev Lars Abild i 2010 om et møde, som Waterfront arrangerede mellem ham og den tidligere administrerende direktør i DSB.

Læs: Waterfront: Abild vidste at DSB var kunde

Underdirektør Peder Nedergaard blev suspenderet efter afsløringerne af DSB's forsøg på at bremse den kritiske journalist Lars Abild. Der er bl.a. kommet mails frem, der er blevet sendt til underdirektør Peder Nedergaards private mailadresse fra direktør i Waterfront Lars Poulsen.

Læs: Underdirektør suspenderet i DSB-sagen

Journalist Lars Abild overvejer ifølge DR at gå til politiet, fordi DSB og Waterfront har brudt persondataloven. Direktør i Waterfront Lars Poulsen har i en mail skrevet til DSB, at Lars Abild lider af en sygdom, der forhindrer ham i at passe et almindeligt arbejde. Det er et brud på persondataloven at afsende og bruge den slags oplysninger, når der ikke er tilsagn fra personen selv. Lars Abild var ikke vidende om udvekslingen, men fik oplysningerne præsenteret af DR.

Læs: Abild overvejer at gå til politiet

For omkring 10 år siden tilbød Waterfront DSB at ’finde noget smuds' på Lars Abild, forklarer en tidligere kommunikationsansvarlig hos DSB Gods til TV 2.

Læs: Waterfront ville finde smuds om Abild

Samtidig med at sagen ruller, kommer det frem, at Post Danmarks kommunikationschef, Lars Kaspersen, bliver ny øverste chef for kommunikation og markedsføring i DSB. I slutningen af 1990'erne arbejdede Lars Kaspersen selv i en kort periode som rådgiver for Waterfront. »Det er omkring 15 år siden. Der må være en forældelsesfrist. Der er ingen sammenhæng overhovedet. Jeg har ikke talt med dem siden og har ingen relationer til dem,­« siger Lars Kaspersen.

Læs: DSBs nye chef for kommunikation og markedsføring har fortid på Waterfront

Kommunikationen.dk har talt med en række kommunikationsbureauer: Vanvittigt, uhørt, absurd og uetisk er nogle af de ord, de knytter til dagens store samtaleemne: Sagen om DSB og Waterfront Communications.

Læs: Bureauer tager skarpt afstand fra Waterfront

DSB's tidligere kommunikationschef kendte ikke Waterfront-aftale. »Jeg er rystet over, hvad der tilsyneladende er foregået bag min ryg,« fortæller tidligere kommunikationsdirektør Anna Vinding.

Læs: DSBs tidligere kommunikationschef kendte ikke Waterfront-aftale

Uddannelsesledere fra både RUC og DMJX mener, at Waterfront-DSB-sagen ikke er en enstående praksis. Det skriver Børsen (via bureaubiz.dk).

Læs: DSB-Waterfrontsagen er ikke unormal praksis

Hidtil har Waterfront Communications mest været kendt for at være lidt gammeldags – og med gode forbindelser til især borgerlige politikere. De er hurtige på aftrækkeren og foretrækker handling frem for lange analyser, lyder det for eksempel fra Kresten Schultz Jørgensen, direktør i Lead Agency og medlem af bestyrelsen i Brancheforeningen for Public Relations Virksomheder. »Waterfront bedriver PR på den gamle måde. Det er gammeldags lobbyisme og politiske gunslinger-metoder, og det er de stolte over,« siger Kresten Schultz Jørgensen. Han siger, at Waterfronts rådgivere typisk er folk med en politisk baggrund eller topjournalister.

Læs: Waterfront har gode forbindelser

I 2011 kaldte DR's nyhedsdirektør, Ulrik Haagerup, DSB's kommunikationsafdelings strategi for »noget af det mest uvederhæftige, jeg har oplevet«. Det totale nedbrud i DSB First viser, at en række journalister i månedsvis blev ført bag lyset af DSB, der via sin kommunikationsafdeling bremsede de kritiske historier. Journalisterne prøvede allerede i 2009 at fortælle historien om den dårlige økonomi i det privatdrevne datterselskab DSB First. Dengang blev historien stoppet efter massivt pres fra DSB med trusler om sagsanlæg – og ved at DSB plantede en påstand om, at den ene journalist arbejdede for konkurrenten Arriva.

Læs: DSB Kommunikation afsporede sig selv

2 Kommentarer

martin munkholm
4. APRIL 2014
Var lokomotivfører i mange år
Var lokomotivfører i mange år da jeg d 10 feb 2009 redde en blind dame op fra skinnerne mens jeg stod og ventede på det tog jeg skulle kører . Fik ødelagt mine nervebaner i mit ben og har gået hjemme siden og er idag på bistand og kæmper en kamp med dsb og arbejdesskade styrelsen for dsb nægter det er sket og de har ikke anmeldt min arbejdesskade så min sag er blevet afvis t fordi den ikke er anmeldt i tide selvom jeg har alle beviser på plads og den blinde dame også står frem.. men kæmper vidre for det ikke være rigtig at jeg sidder her tilbage på bistand og et ødelagt ben fordi jeg bare gjorde min pligt at redde et menneske i nød.. men dsb nægter alt
Bent Johansen
17. JANUAR 2013
Der kommer stadig flere
Der kommer stadig flere oplysninger frem i sagen med Lars Abild, DSB og Waterfront samtidig med, at der skrives overblikartikler, så læserne lettere kan blive klogere.
Èn af de bedste kommentarer har jeg læst i Berlingske Business, hvor erhvervskommentator Jens Chr. Hansen bl.a. skriver: "Hvordan komunikationsfirmaet internt håndterer sine forretninger, bringer ikke just demokratiet i fare, ligesom det er svært at se, at Abild skulle være forhindret i at skrive om DSB".
Det er da en kommentar, der vil noget.
Iøvrigt undrer det mig stadigvæk, at jeg hverken i "journalisten" eller andre steder har kunnet læse noget mere indgående om journalisten Lars Abild. Hvor gammel han er, hvor han er uddannet, hvilke steder han har arbejdet m.m. Hvorfor f.eks. han har interesseret sig så meget for DSB.
Jeg efterlyste et portræt af ham for nogle dage siden i "journalisten", men hverken bladets medarbejdere eller Abild selv har fundet det vigtigt at fortælle noget mere om ham.
Jeg er meget nysgerrig. Iøvrigt bliver det spændende at se, hvordan sagen en dag ender. I øjeblikket er der mange ender.