”DR kan nu i samarbejde med et lokalt medieselskab offentliggøre optagelser fra en drone, som viser, at hele kvarterer blev forvandlet til ruiner”.
Sådan skriver DR i en artikel, som blev offentliggjort på dr.dk søndag aften i '21 Søndag' i forbindelse med et indslag fra Gaza. I artiklen, der indeholder en video med drone-optagelser af ødelæggelserne i Gaza efter Israels bombardementer i sommer, beskrives optagelserne som »unikke tv-optagelser«.
Men allerede i september sidste år bragte BBC præcis de samme optagelser. Det har Berlingskes journalist Kaare Sørensen gjort opmærksom på fra sin twitterprofil, hvor han har delt præcist det samme skærmbillede med drone-optagelserne fra henholdvis DR og BBC med teksten:
"DR taler om ny adgang til »unikker tv-optagelser« fra Gaza. De blev bragt på BBC i sep. 2014".
DR: Burde fremgå, at det er gamle optagelser
Chef for DR Udland Thomas Falbe bekræfter, at DR’s optagelser er de samme som dem, BBC bragte i september sidste år.
»Vi har købt rettighederne til optagelserne fra et lokalt medieselskab. Det samme gjorde BBC tilbage i september,« fortæller han.
Alligevel fremgår det hverken af indslaget fra '21 Søndag', at drone-optagelserne er mere end et halvt år gamle, eller at de har været bragt før. Det burde det have gjort, erkender Thomas Falbe:
»Vi skulle have været tydeligere i vores ordvalg, og det skulle have fremgået af indslaget, at optagelserne er fra september 2014. Det er den fejl, vi lavede i går. Men autenticiteten og dokumentationsværdien af optagelserne er der ikke nogen tvivl om,« understreger han.
En unik dokumentationsværdi
Thomas Falbe uddyber, at DR kunne have brugt et andet ord end ’unik’ eller præciseret, hvad der menes med ordet.
»Men optagelserne ER unikke, og de er bragt i DR for første gang – så der er sådan set ikke noget i hverken ordvalg eller brug af billeder, der er forkert,« siger han.
Ifølge sproget.dk er definitionen på ’unik’ noget, der ’kun findes én af’…
»Ja, det er én af definitionerne. Man kan diskutere, om det er unikt eller ej, hvis BBC har bragt det før. Jeg vil ikke gøre det til en diskussion om, hvordan ordet ’unik’ skal forstås – men man kan jo også forstå det sådan, at de her optagelser har en unik dokumentationsværdi,« siger Thomas Falbe.
Mandag aften, efter Journalistens interview med Thomas Falbe, har DR slettet ordet ’unikke’ fra artiklen på dr.dk. Også det har Berlingskes Kaare Sørensen bemærket. På Twitter lagde han mandag aften et billede ud, der viser dr.dk's artikel før og efter ordet 'unikke' forsvandt.
1 Kommentar
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.
Bedre sent end aldrig, at DR afslører , hvilken kynisme, der ligger bag den nuværende, uintelligente israelske regerings udryddelser, herunder af 500 børn.
Men det siger da også meget, hvis ingen på TV-avisen havde fulgt med i, hvad BBC bringer, hvis BBC bragte optagelsen, da den blev købt.
"Unik" (mis-)bruges i dag ikke sjældent i betydninger som enestående o.lign. Jeg synes godt, DR kan kalde det unikt i betydningen, at det er billeder, som Israel normalt dygtigt forhindrer, at omverdenen får at se.