Pressefrihed

DR’s udlandschef: Vi har et ”kolossalt handikap” uden Matilde Kimer i Ukraine

DR’s planer for dækningen af Ukraine har ifølge udlandschef Niels Kvale været voldsomt udfordrede, siden Matilde Kimer fik frataget sin presseakkreditering   

DR fortsætter ufortrødent sin dækning af krigen i Ukraine, selv om det i går kom frem, at korrespondent Matilde Kimer har fået arbejdsforbud i landet.

Men dækningen er mærket af at mangle hende. Det fortæller Niels Kvale, der er udlandschef i DR.

”Planen var jo, at Matilde Kimer sammen med vores faste udsendte medarbejder Louise Brodthagen, der gør et virkelig godt arbejde i Kyiv, primært skulle tegne dækningen. Men den plan har været voldsomt udfordret de seneste måneder,” siger Niels Kvale.

Fratagelsen af Matilde Kimers presseakkreditering blev bekræftet på et møde med den ukrainske sikkerhedstjeneste på et møde 8. december. Her blev hun beskyldt for at bedrive propaganda for Rusland. I praksis har Matilde Kimer dog været uden akkreditering til at arbejde i Ukraine siden august, hvilket har sat en alvorlig kæp i hjulet på DR’s dækning.

Ifølge udlandschefen er Matilde Kimer en af Danmarks dygtigste til at dække krigen i Ukraine, da hun har dækket konflikten siden 2014 og kan sproget. For nylig blev hun også nomineret til Cavling-prisen for sin ”enestående dækning”.

”Derfor har det selvfølgelig konsekvenser for os, at hun ikke kan arbejde i Ukraine. Det gør, at vores dækning ikke er så god, som både Matilde og jeg drømmer om, at den kan være,” siger Niels Kvale.

Vil ikke lade sig påvirke

Han understreger dog, at DR ud over Louise Brodthagen har en række dygtige kolleger fra udlandsredaktionen, der stadig har presseakkreditering til at arbejde i Ukraine. Han vurderer, at DR i hvert fald har to håndfulde fotografer og journalister, der fortsat kan rejse ind og arbejde i landet.

”Men det er selvfølgelig et kolossalt handikap, at hende, der er allerbedst til at dække den her krig hos os, ikke kan være en del af det,” siger Niels Kvale.

Ifølge Matilde Kimer er hun ikke blevet præsenteret for noget konkret arbejde, hun har lavet, der skulle være russisk propaganda.

Hvis hun skulle fortsætte med at lave journalistik fra Ukraine, skulle det ifølge sikkerhedstjenesten foregå på en anden måde, så hun kunne bevise, at hun ikke holder med den forkerte side. Forslaget var at forsyne hende med billeder fra Ukraines arkiver, som hun kunne bruge i sin dækning.

Det afslog hun, og DR kommer ikke til at ændre på sin linje i dækningen, understreger Niels Kvale.

”Krigen i Ukraine er vores vigtigste historie overhovedet, og vi vil selvfølgelig ikke lade vores dækning påvirke af den her sag. Vi vil fortsat dække krigen kritisk og balanceret. Men vi vil sige det højt, hvis vi – som nu – oplever, at vores pressefrihed bliver indskrænket eller angrebet,” siger han.

Løkke og DJ lægger pres

Som Matilde Kimer også selv fortalte til Journalisten i går, arbejder DR dog stadig på at få de ukrainske myndigheder til at komme på bedre tanker.

Også Danmarks nye udenrigsminister, Lars Løkke Rasmussen, er gået ind i sagen og har lovet at forfølge den for at overbevise de ukrainske myndigheder om at give arbejdstilladelsen tilbage til Matilde Kimer.

Også Dansk Journalistforbund (DJ) har taget skarpt afstand fra Ukraines udelukkelse af Matilde Kimer.

”Pressefrihed er ikke noget, man gradbøjer – heller ikke i en krig – og derfor må vi lægge pres på de ukrainske myndigheder for at omgøre beslutningen,” udtalte formand Tine Johansen mandag.

0 Kommentarer