DR’s nye generaldirektør sandsynligvis på plads i dag

DR's bestyrelse beslutter sandsynligvis allerede i dag, hvem der skal være ny generaldirektør. Det erfarer Journalisten.dk. Sker det, får offentligheden givet navnet at vide på mandag. De hidtidige gæt har været "alt for retro", hedder det.

DR's bestyrelse beslutter sandsynligvis allerede i dag, hvem der skal være ny generaldirektør. Det erfarer Journalisten.dk. Sker det, får offentligheden givet navnet at vide på mandag. De hidtidige gæt har været "alt for retro", hedder det.

Næsten fire måneder efter at Kenneth Plummer blev tvunget til at trække sig som generaldirektør, har de godt 3000 medarbejdere i Danmarks største medievirksomhed nu udsigt til at få en ny mand eller kvinde i toppen.

Ifølge Journalisten.dk's oplysninger har rekrutteringsudvalget med DR's bestyrelsesformand, Michael Christiansen, i spidsen været igennem et omfattende ansøgerfelt siden ansøgningsfristen den 7. januar. Tilbage venter nu blot det afgørende møde, hvor den samlede bestyrelse skal præsenteres for den (eller de) tilbageværende kandidater. Og så tage stilling.

Hvis man derfor kan blive enige i dag, så vil navnet på DR's nye generaldirektør højst sandsynligt blive offentliggjort på mandag. Og dermed er man forud for den oprindelige tidsplan, hvor det for blot få uger siden hed, at man næppe skulle vente en afklaring før starten af marts.

Der kan naturligvis i sidste øjeblik dukke spørgsmål op eller opstå tvivl, men vurderingen er, at afgørelsen "nok vil" blive truffet i dag. Og at vi alle får det at vide på mandag.

Siden Kenneth Plummer måtte forlade DR, har der i flere medier været gættet intenst på, hvem der kunne tage over. Blandt andet har man peget på gamle travere som Merete Eldrup, Mette Bock, Lars Grarup, Lisbeth Knudsen og Ulrik Haagerup.

Men det er navne, som er "ren retro-tænkning", som det udtrykkes. Dem har man haft oppe af kassen de sidste 6-8 år, og de var også i spil, da man skulle finde ny generaldirektør i 2004. Meget lidt taler således for, at det bliver nogen af de velkendte navne. Man vil derimod blive overrasket, hedder det.

I stedet hviskes der om DR's nuværende kulturdirektør, Morten Hesseldahl, som en stærk mulighed. Det er der i hvert fald tidligere topchefer i DR, som tror fuldt og fast på, at det bliver. Men der tales også om Tivolis direktør, Lars Liebst, Gyldendals direktør, Stig Andersen, eller direktøren for Filminstituttet, Henrik Bo Nielsen. Det sidste navn er muligvis det bedste bud.

Kaster man et blik tilbage på de seneste 4 generaldirektører, som har stået i spidsen for DR fra 1976 og frem til i dag, så har de i øvrigt været meget forskellige. Og derfor kan man ikke deraf udlede, hvordan den næste skal være.

Laurits Bindsløv, som var generaldirektør fra 1976 til 1985, var først og fremmest administrator-typen. Han var relativt usynlig og harmløs, men en respekteret administrator. Det var i en tid, hvor DR var præget af meget synlige chefer på de næste chefniveauer – eksempelvis daværende programchef Jørgen SchIeimann. Bindsløv gik i øvrigt under øgenavnet "Den passive hæfteklamme", fordi han bare tog imod og godkendte alle papirer, som kom op til ham fra systemet under ham.

Efterfølgeren Hans Jørgen Jensen (1985-94) anses som journalist-typen – mediemennesket. Han var vokset op i selve DR-systemet – med begyndelse som journalist i DR's TV-afdeling i 1956. Og ifølge kritikere forlod han aldrig rigtigt TV Avisen, men havde hele sin identitet og reference hertil. Opbygningen af TV-Aktualitetsafdelingen var eksempelvis et højdepunkt i Jensens karriere. Det gjorde ham til en ven af folket i tv-verden. Han var på lige fod med manden på gulvet. Men i de andre afdelinger i DR – eksempelvis radio – var han slet ikke til stede. De fik lov til at køre deres eget løb. Så mens Bindsløv næsten var for meget væk fra materien, var Hans Jørgen Jensen næsten for tæt på materien. I hvert fald tv-delen.

Siden kom Christian Nissen til (1994-2004). Han var den moderne manager – lederen og organisatoren, der gennemgik et spændende udviklingsforløb. Han kendte ikke spor til mediebranchen og håndværket, men efter 10 år endte han som Danmarks førende mediestrateg og leder. Og den analytiske position har han stadig i dag.

Endelig fulgte Kenneth Plummer (2005-2010). Han var helt anderledes vellidt: Den menneskelige faktor. I hvert fald i de første mange år. Og på mange måder var han den omvendte Christian Nissen – forstået på den måde, at han ikke var den store strateg. Paradoksalt nok så lykkedes det Christian Nissen at flytte virksomheden – til trods for, at han havde folket imod sig. Mens det hedder om Plummer, at han ikke rokkede stort ved DR – selv om han havde folket med sig.

Drømmescenariet for den ny generaldirektør er et utænkeligt mix af de fire forgængere. En tværsum af den vellidte Kenneth Plummer, strategen Christian Nissen, den produktfortrolige Hans Jørgen Jensen og endelig den super sikre administrator i form af Bindsløv. Og en sådan overmenneskelig person findes naturligvis ikke.

Derfor er det i sidste ende et spørgsmål om, hvad bestyrelsen vægter højest: Administratoren, strategen, mediemennesket eller den vellidte person.

Pt. er det Maria Rørbye Rønn, som er konstitueret i stillingen – efter Plummer. Et valg, som anses for det helt rigtige. I hvert fald til jobbet som konstitueret. Men så nok heller ikke mere. Hun har dog udmærket sig ved at besidde nogle af ovennævnte kriterier: Den rolige administrator, og hun ville sandsynligvis også kunne opnå at blive både vellidt og respekteret.

Hvem det reelt bliver, som skal styre Danmarks største medievirksomhed, tør de færreste gætte på her få timer før afgørelsens time.

2 Kommentarer

Bjarne Jørgensen
5. FEBRUAR 2011
Re: DR’s nye generaldirektør sandsynligvis på plads i dag

Måske fordi han er - eller i hvert fald burde være - diskvalificeret af sin knaldrøde fortid/nutid?

Men det er måske netop et krav for at komme til tops i DR?

Stig Jonstup Pedersen
4. FEBRUAR 2011
Re: DR’s nye generaldirektør sandsynligvis på plads i dag

Det vil næppe være smart at træffe en stensikker beslutning fredag, hvis man først offentliggør navnet mandag. Så er der mindst 48 timer, hvor mange interesser stadig kan være i spil med risiko for lækage, og hvad deraf følger.

PS: Hvorfor nævner ingen Bjørn Erichsen som mulig kandidatl?