Kina

DR’s korrespondent i Kina: Politiet er blevet enormt aggressivt

En BBC-korrespondent blev søndag anholdt i Shanghai, og danske Philip Roin udelukker ikke, at det samme kan ske for ham

Det er usikkert at være korrespondent i Kina i øjeblikket.

Det kan BBC-journalisten Ed Lawrence skrive under på, for søndag blev han ifølge BBC sparket, slået og anholdt af kinesisk politi i Shanghai, da han dækkede de demonstrationer, som er opstået som følge af utilfredsheden over landets førte coronapolitik.

DR’s korrespondent i Kina, Philip Róin, befinder sig også i millionbyen Shanghai, hvor han beskriver stemningen i byen som aldeles intens i øjeblikket.

”Stemningen er enormt anspændt. I går, søndag, begyndte politiet at gå meget voldsomt til værks. Både mod protesterende, men også mod folk, der bare kiggede på.”

Frygter du også at blive anholdt ligesom din BBC-kollega?

”Ja, det gør jeg. I løbet af de seneste par dage er politiet blevet enormt aggressive. De råber ad dig, de skubber til dig, og de giver usammenhængende anvisninger om, hvad du skal gøre. De opfinder ting på stedet, og derfor er det utroligt nemt at komme i problemer lige nu,” lyder det fra Philip Róin.

Ifølge en udtalelse fra BBC gik der adskillige timer, før Ed Lawrence blev løsladt.

Demonstrationer har spredt sig

Kina fører en rigid nulpolitik mod corona, hvor det kommunistiske styre vælger at isolere alle områder, hvor der opstår nye tilfælde af Covid-19. De hårde nedlukninger ser ud til at have stresset millioner af kinesere og har ført til demonstrationer.

Demonstrationerne begyndte i byen Urumqi efter en dødsbrand torsdag, hvor mindst 10 mennesker omkom. Her brændte folk angiveligt inde, fordi coronarestriktioner var skyld i, at de ikke kunne forlade deres hjem.

Søndag var Philip Róin til stede under en mindehøjtidelighed for ofrene, og her så han, hvor hurtigt tingene udviklede sig. Først holdt de protesterende taler for ofrene, tændte stearinlys og lagde blomster, men senere på aftenen blev det mere voldsomt, fortæller han.

”Grunden til, at både protesterende og journalister er ekstra meget i risikozonen lige nu, er, at myndighederne er begyndt at gå hårdt efter alt, der hedder video.”

”For det er lykkedes protesterende at sprede videoer ud til hele Kina, hvilket har inspireret folk til at skabe lignende protester i andre storbyer. Det forsøger myndighederne at kvæle lige nu, så når jeg skal ud at filme igen i aften, så foregår det fra hoftehøjde, da jeg prøver at undgå at blive set af politiet.”

Føler du dig sikker som journalist i Kina?

”Det er sjældent, der bliver udøvet vold mod journalister i Kina fra myndighedernes side. De tyr oftere til heftig intimidering og forsøger at sætte en skræk i livet på dig.”

”De (myndighederne red.) ved alt, hvad jeg gør. De ved det meste af, hvad jeg siger, og de har nogenlunde kontrol over, hvor jeg kan tage hen. Det er præmissen for at være udenlandsk journalist i Kina,” siger Philip Róin.

Et privilegie at være her

Kina-korrespondenten understreger dog, at han ser det som et stort privilegie, at han kan rapportere fra demonstrationerne i Kina.

Noget, som hans kinesiske journalistkolleger ikke har mulighed for.

”Vi udenlandske korrespondenter har nogle privilegier til rent faktisk at dække en historie som denne. Det kan vores kinesiske kolleger slet ikke på grund af redaktionelle krav.”

”Og så har vi trods alt en nationalstat i ryggen, som forhåbentligt kan redde én ud af ilden, hvis det skulle komme så vidt,” lyder det fra Philip Róin.

0 Kommentarer