Århus Stiftstidende holder møder med læserne for at få gode råd til at komme ud af krisen. I Galten, vest for Århus, vil læserne have mere lokalt stof. Til gengæld mener de, at udlands- og landsnyheder dækkes bedst af tv.
»Giv Anette en hel side!«
Opfordringen fra en af mødedeltagerne kunne have været parolen for mødet på Gl. Høver Kro i Galten. I øjeblikket fylder lokalredaktør Anette Andersens artikler om den lille by kun en halv side i stiftstidendes Østjylland-tillæg. Og ligesom mange af de andre steder, hvor Århus Stiftstidende i de seneste uger har mødt læserne, er tørsten efter lokale nyheder uendelig.
40 lokale avislæsere mødte en tåget novemberaften et batteri af chefer fra Århus Stiftstidendes distribution, annonceafdeling og redaktion. De har planlagt at skulle rundt til samtlige 22 kommuner, som avisen dækker for at spørge læserne til råds om, hvordan den kriseramte avis skal forme sig i fremtiden. Galten-mødet var nummer 12 i rækken.
»Hjemme i min familie er lokaltillægget mest populært, derefter kommer Gul&Gratis og til sidst tv-tillægget, men avisen er uinteressant på det lands- og udenrigspolitiske område. Dér er tv-stationerne meget bedre,« sagde Søren Sørensen, der ud over at være avislæser også er medlem af byrådet for Socialdemokratiet.
Han fik støtte fra flere af de andre borgere fra Galten.
»Århus Stiftstidende kan lige så godt erkende, at de elektroniske medier har vundet kapløbet om at give den bedste dækning af lands- og udenrigsstoffet. Jeg mener godt, at Århus Stiftstidende kunne droppe sin første sektion,« sagde Niels Jørgensen.
Avischeferne griflede ihærdigt læsernes holdninger ned på papir, men de forsvarede hver millimeter af deres avis.
»Gennem 4S-redaktionen får vi ofte en anden dækning af aktuelle begivenheder, end andre medier har, hvad enten det drejer sig om erhvervsstof, kultur eller uroligheder på Nørrebro. Vi er meget glade for det samarbejde, vi har med de andre medier på lands- og udenrigsstoffet,« sagde chefredaktør Hans Petersen og understregede, at det passer helt i tråd med avisens linje, at læsere i lokalområdet prioriterer nyheder fra deres eget område højest.
Tillæg til at smide ud
Avisfolkene fiskede også efter konkrete meldinger fra læserne om avisens udformning. Ansvarshavende chefredaktør Aage Lundgaard holdt avisens side to op foran publikum for at høre, om de syntes om siden, der fungerer som en indholdsfortegnelse.
De fleste læsere vendte tommelfingeren nedad.
Samme medfart fik avisens mange tillæg om blandt andet bolig og mad.
»For mig er tillæggene lykken, for så ved jeg med det samme, hvad jeg kan smide ud,« sagde læser Niels Jørgensen.
Ingen historier hos bageren
Blandt Galten-borgere er der utilfredshed over, at avisen den 1. september i år nedlagde lokalredaktionen i byen og flyttede lokalredaktøren til nabobyen Hammel, hvor hun nu deler kontor med to journalister, der dækker andre kommuner. Flere læsere mente, det var en nedprioritering af byen, og at lokalredaktøren går glip af mange historier, når hun ikke møder kilderne hos bageren og købmanden.
»Journalister har det bedst med at arbejde sammen med andre i stedet for at sidde på én-mands-betjente redaktioner. Samtidig får I en mere homogen dækning, fordi det vil være en anden journalist, der dækker Galten, når Anette har fri, i stedet for en praktikant eller en vikar, der ikke kender Galten,« sagde Aage Lundgaard, der dog ikke lagde skjul på, at sammenlægningen af lokalredaktioner også sker for at rationalisere.
En læser foreslog, at Århus Stiftstidende genåbnede redaktionen i Galten og eventuelt delte lokaler med Midtjyllands Avis´ lokalredaktør i byen. Aage Lundgaard trak på smilebåndet over ideen, for samarbejde er ikke en særlig nærliggende løsning med konkurrenten, der har Jyllands-Posten i ryggen.
»I princippet er det en udmærket ide, og på sigt kan det blive nødvendigt, fordi det er kolossalt dyrt at drive lokalredaktionerne. Men desværre lader det sig ikke gøre i praksis i øjeblikket,« sagde Aage Lundgaard.
2.600 svar fra læserne
Ud over de 22 møder har Århus Stiftstidende også trykt et helsides spørgeskema til læserne i en søndagsavis for nylig. 2.600 læsere tog sig tid til at besvare spørgsmålene, lægge skemaet i en kuvert og sende det til avisen.
Svarene plus alle de meldinger, som avisen får fra de 1.000 personer, der i alt forventes til læsermøderne, samles, bearbejdes og indarbejdes i avisens udseende fremover. Håbet er, at Århus Stiftstidende vil komme ind i stuerne hos mange af de læsere, der er faldet fra i løbet af det seneste år.
Og hvad avisens fremtid angår, var Aage Lundgaard vanen tro optimistisk på Galten-mødet.
»Vi er fast forankret i lokalområdet, og derfor er jeg ganske sikker på, at vi nok skal overleve,« sagde Aage Lundgaard, inden han sendte læserne ud i tågen igen.
»For vores vedkommende er tågen lettet.«
0 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.