Dronningen får kritik for at tale med hollandsk tv om terror i Danmark

Dronning Margrethe har udtalt sig om terrorangrebet til hollandsk tv - på engelsk - mens danske medier har fået en pressemeddelelse. »Despekt over for det danske folk,« mener Henrik Qvortrup. Kongehuset: Pressemøde med hollandsk tv var planlagt længe

»Det, der skete lørdag, var et stort chok for alle. Det har uden tvivl sat sine spor hos alle i Danmark.«

Sådan sagde Dronning Margrethe – på engelsk – i et indslag på den hollandske tv-station NOS.

Men dronningens udtalelser til hollandske medier vækker kritik. En af dem, der er kritisk, er politisk kommentator på Metroxpress Henrik Qvortrup.

Han er utilfreds med, at de hollandske medier er de eneste, der har lavet tv-interview med dronningen om terrorangrebene i weekenden. De danske medier har kun haft mulighed for at citere dronningen fra en pressemeddelelse, som hoffet sendte ud søndag.

»Hvad skal danskerne tænke? Når dronningen udtaler sig første gang på kamera om det, som har forfærdet os alle, så er det på engelsk og til hollandsk tv. Det er for dårligt. Tilhængere af monarkiet siger altid, at kongehuset binder os sammen og er noget, vi kan være fælles om. Hvis ikke dronningen skulle på banen i denne her sag, så ved jeg ikke hvornår,« siger Henrik Qvortrup.

Pressemøde planlagt i lang tid

Lene Balleby er kommunikationschef i kongehuset. Hun er ikke enig i kritikken. Pressemødet med de hollandske journalister var nemlig planlagt længe i forvejen, da det hollandske regentpar besøger Danmark i marts.

»I den forbindelse er der tradition for, at medierne fra det land, der besøger, får et pressemøde med regentparret i det land, der modtager besøg. Det har været planlagt længe, så den historie er der ikke meget i,« siger Lene Balleby.

»Det ville være helt unaturligt, hvis ikke de hollandske medier fik lejlighed til at kondolere ved pressemødet og spørge dronningen til weekendens hændelser. Det gjorde de, og dronningen svarede naturligvis på de spørgsmål, der her blev stillet,« siger hun.

Dronningen udsendte en pressemeddelelse søndag, hvor hun udtrykte sorg over angrebene.

»De svar, dronningen gav ved pressemødet, var i fin forlængelse af den pressemeddelelse.«

Underordnet om det er skrift eller kamera

Men hvorfor ikke også afholde et pressemøde for danske medier om angrebene?

»Dronningen udtrykte i søndags sin sorg over det skete. Om ordene er på skrift eller sagt til kamera, må i denne sammenhæng være underordnet.«

Men Henrik Qvortrup giver ikke meget for argumentet om, at pressemødet var planlagt længe i forvejen.

»Det er en forklaring, der ikke holder i byretten – hvis i øvrigt dronningen kom der. Er der noget som helst i denne verden, der forhindrer dronningen i at ringe til TV 2 og DR og sige: ”Jeg har noget, jeg gerne vil sige til danskerne”? Jeg tror, både DR og TV 2 ville stille op inden for en halv time,« siger han.

»Jeg synes, det er udtryk for despekt over for det danske folk, at første gang, vi hører majestæten sige noget om angrebet, så er det på engelsk og i hollandsk tv.«