Driller Bødskov med video om offentlighedsloven

Før og nu: Justitsminister Morten Bødskov krydsklippet med gammel video, hvor han udtaler sig om åbenhed og offentlighed. (Opdateret 15.04 og 17.25)

»Hver eneste gang, der er tvivl om, hvorvidt offentligheden skal have adgang til oplysninger, ja så skal det være hensynet til åbenheden, der træder først.«

Ordene er justitsminister Morten Bødskovs – fra 2009, hvor han som socialdemokrat var i opposition til den daværende regering.

Dengang sagde Morten Bødskov også om mediernes brug af aktindsigt til at granske den daværende regering: »Hver gang de har bedt om en aktindsigt, så er der kommet noget frem.«

Ordene faldt i en video, som Morten Bødskov selv offentliggjorde på sin kanal på Youtube. Nu er videoen gravet frem af gemmerne. Tirsdag blev optagelsen af Bødskov omtalt i Politiken. I dag er udtalelserne fra dengang dukket frem i et krydsklip med udtalelser, Morten Bødskov som justitsminister har sagt om forslaget til ny offentlighedslov. Det er Enhedslisten, der har lavet den krydsklippede video

Journalisten har per mail spurgt justitsminister Morten Bødskov om kommentarer til udtalelserne fra 2009 – og hvorfor han har skiftet holdning siden dengang. Mailen er sendt direkte til ministerens personlige mailadresse og den er blevet åbnet 11 gange. Helt præcist lyder spørgsmålet:

Hvorfor har du skiftet holdning siden 2009 til journalisters adgang til offentlige dokumenter? Handler dit holdningsskifte alene om, at du nu er i regering – eller ligger der noget andet bag?

Justitsminister Morten Bødskov har ikke selv svaret, men har via ministeriet ladet meddele, at han ikke har mulighed for at tale med journalisten.dk i dag. Vedlagt i mailen fra ministeriet var det skriftlige citat, der tidligere er givet til Politiken:

”Jeg vægter hensynet til åbenhed i den offentlige forvaltning højt. Derfor er jeg tilfreds med, at et bredt flertal i Folketinget bakker op om forslaget til en ny offentlighedslov. Dette forslag balancerer på en god og rigtig måde hensynene mellem effektiv forvaltning og åbenhed, og der lægges blandt andet op til en række udvidelser af åbenheden i den offentlige forvaltning."

"Klippet på youtube fra foråret 2009 blev optaget efter en periode, hvor den offentlige debat var præget af sager om forskellige ministres embedsadfærd. Derfor er jeg også tilfreds med, at den reform, som jeg i sin tid efterlyste, blev udmøntet i en politisk aftale mellem den daværende regering, Dansk Folkeparti, SF, Radikale og Socialdemokraterne. Det betyder, at offentligheden i dag har klart bedre muligheder for at følge med i ministrenes forvaltning af offentlige midler. På hjemmesiden aabenhedsordning.dk bliver der hver måned blandt andet offentliggjort udgifter til tjenesterejser, repræsentationsudgifter og modtagne gaver.”

 

Opdateret 15.04 med oplysningen om, at det er Enhedslisten, der står bag den krydsklippede video. Opdateret 17.25 med svar fra justitsministeriet.

3 Kommentarer

Holger Øster Mortensen
11. DECEMBER 2013
INGEN kan som Morten Bødskov

INGEN kan som Morten Bødskov kovende. Det er ikke PIA-PET-sagen, som har fået EL til at slagte ham, men snarere hans løftebrud vedr. Offentlighedsloven.

Åbenhed i forvaltningerne er grundstenen i vores parlamentariske og demokratiske orden.
Ilona Færk, Per J. Færk
9. APRIL 2013
Nej tak til den nye
Nej tak til den nye offentlighedslov.
Ida Sønderby Rosgaard
13. MARTS 2013
Der er i øjeblikket en
Der er i øjeblikket en underskriftsindsamling i gang mod offentlighedsloven her:

http://www.skrivunder.net/nej_tak_til_den_nye_offentlighedslov