Drengene fra Gistrup

 Denne artikel handler hverken om en journalistisk pris, en faglig konflikt eller en harsk mediekritik. Det er historien om tre brødre fra i Nordjylland, der besynderligt nok alle endte som journalister på samme arbejdsplads. FAMILIEDYNASTI. De fleste danskere yder deres bidrag til Danmarks Radio. Men i et parcelhus i det sydlige Aalborg bor et ægtepar, der har bidraget med mere end de fleste.Erling og Dorrit Steffensen har tre sønner, og alle er blevet journalister i DR:

 

Denne artikel handler hverken om en journalistisk pris, en faglig konflikt eller en harsk mediekritik. Det er historien om tre brødre fra i Nordjylland, der besynderligt nok alle endte som journalister på samme arbejdsplads.

 

FAMILIEDYNASTI. De fleste danskere yder deres bidrag til Danmarks Radio. Men i et parcelhus i det sydlige Aalborg bor et ægtepar, der har bidraget med mere end de fleste.

Erling og Dorrit Steffensen har tre sønner, og alle er blevet journalister i DR:

Palle Steffensen, 39 år, er medlem af chefredaktionen. 33-årige Mads Steffensen er studievært på P3, og lillebror Mark Steffensen, 29 år, er producer og reporter på P3 Nyhederne.

Det er usædvanligt, at tre brødre vælger samme erhverv og samme arbejdsplads. Især når man tilføjer, at forældrene er uddannet som henholdsvis blikkenslager og kontorassistent.

Men de journalistiske gener kommer alligevel ikke fra fremmede.

»Vores mor er jo den store festsangskriver,« indleder den yngste bror Mark.

»Der blev diskuteret utrolig meget politik hjemme hos os,« overtager Palle. »Vores far var aktiv i fagbevægelsen. Jeg tror, det betyder meget, det der samfundsengagement.«

»Jeg tror,« siger Mark, »at der er et eller andet i vores temperament, der passer godt til det at være journalister. Der er en rastløshed i os. Der er ikke nogen af os, der kunne gå syv år på universitet.«

Mads og Palle ryster på hovederne.

»Vores far er jo heller ikke finesse-mager,« siger Palle, »han er en dygtig håndværker, men det skal overstås og så videre til noget andet. Sådan er mor jo også. Det hurtige og på kanten af det rastløse – er det ikke rigtigt?«

Palle ser over på sine to yngre brødre. De ser tænksomt frem for sig, mens de siger »jo« og »ja«.

Vi sidder i et lille lokale i Radiohuset i centrum af København. Mark er den eneste, der arbejder her til daglig. Palle er i TV-Byen og Mads i studierne på H.C. Ørstedsvej. Men når DR-Byen i Ørestaden åbner, kommer brødrene under samme tag.

»Det kan lyde lidt jantelovsagtigt,« siger Mark, der er knaldrød i kinderne efter at have produceret P3-nyheder det meste af natten, »men hvis man skal opnå noget, så skal man også gøre sig fortjent til det.«

– I er slidere?

»Det tror jeg nok,« siger Mark med en underspillet jysk ordvalg, der formodentlig havde lydt »ja for satan«, hvis hans hjemby havde heddet Gladsaxe og ikke Gistrup.

»Det er en meget central pointe,« siger Palle. »Jeg føler altid, at jeg skal løbe længere end alle mulige andre for at nå det samme. Det ligger i min opdragelse.«

Mellemste bror, Mads, læner sig frem over bordet mod sine to brødre:

»Men hele den kreative del er jo noget, vi har fra mor. I dag er hun kommet med i redaktionen på kommunens eget blad. Hun tager ud på institutioner og interviewer lidt. Så hun er på en måde også blevet journalist.«

Den ældste bror, Palle, var den første journalist i familien.

»Jeg kan huske, at jeg meget tidligt så den der 'Alle præsidentens mænd',« siger Palle.

Han skal til at fortsætte. Men efter en brøkdel af et sekund brøler Mark og Mads af grin. Det er svært at vide, hvad der morsomt. Palle griner tilsyneladende med.

»Har du nogensinde lavet en afsløring?« siger Mads endelig.

Latteren lægger sig. Det er ikke nødvendigt med et svar. Der er ingen af brødrene, der er drevet af ønsket om at vælte regeringer. Snarere af tempoet og det afvekslende i at være journalist på et hurtigt medie. Det ligger godt til rastløsheden.

Til gengæld ligger det ikke godt til den yngste af brødrene at have truffet præcis det samme valg som sine to ældre brødre.

»Jeg kunne godt lide at skrive, og der er måske noget afsmitning fra Palle,« siger Mark.

»Vi gik derhjemme og hørte ham i radioen. Men tidligt viste jeg, at jeg havde lyst til at være journalist. Jeg blev faktisk lidt irriteret, da Mads ringede og fortalte, at han var kommet ind på Journalisthøjskolen.«

»Så jeg har slet ikke inspireret dig en skid,« siger Mads forurettet til sin lillebror.

»Det er jeg ked af at sige,« siger Mark.

»Det var da en bombe, du lige lancerede der,« siger Mads.

Palle storgriner.

»Jeg synes …« starter Mark, men bliver afbrudt af Palle.

»Nu taler jeg lige ud. LUK!« siger Mark og holder en flad hånd hen foran sin ældste bror.

Palle stopper med et smil.

»For det er netop den situation, vi sidder i lige nu,« siger Mark og kigger rundt: »To brødre, der er journalister. Så må jeg fandeme finde på noget andet … Det går ikke, vel?«

De to ældre brødre kigger på Mark.

Mads: »Det må også have lagt et vist pres på dig til optagelsesprøven?«

Palle: »Forestil dig, at du ikke var kommet ind.«

»Ja det er rigtigt,« siger Mark. »Men jeg kan ikke huske, at jeg følte det sådan.«

– Er det godt at være tre brødre på samme arbejdsplads?

Palle kigger over på Mads: »I starten skulle du hele tiden forholde dig til, at du var min lillebror?«

»Er du sindssyg,« svarer Mads. »Alle følte sig forpligtet til at fortælle en eller anden anekdote om Palle. Det var meget sjovt de første par gange …«

»Jeg er lidt stolt af dem,« siger Palle og nikker over mod Mads og Mark.

Mark: »Jeg vil sige det samme. Men jeg snakker kun om det her, hvis jeg bliver spurgt. Jeg gider ikke, at det skal være en del af min … Jeg synes også, at jeg skal skabe min egen identitet.«

– Er der nogen negative ting ved at være tre brødre i samme fag?

»Ikke for mig,« siger Mads. »Men det ville være en negativ ting, hvis Palle blev min chef. Så tror jeg, at jeg ville jeg skride.«

Palle: »Kortene ligger ret godt lige nu. Man kommer ikke i lønforhandlinger med sin lillebror.«

»Og DOOG,« lyser Mads op. »Der er vel visse muligheder.« Latteren ruller igen.

»Folk tror, at der hviler et enormt forventningspres på mig,« siger Mark. »Og så må jeg sige nej. For vi er ikke sådan nogle, der går og konkurrerer indbyrdes. Men jeg er virkelig blevet spurgt om det mange gange.«

De tre brødre ligner hinanden udadtil: Det samme brede ansigt og den samme sparsomme hårvækst. Det sidste er noget, de har efter faren. Men der er også forskel på brødrene.

»Mads er mere ekshibitionistisk end mig,« siger Palle. »Min drivkraft har været … Jeg vil gerne være med til at sidde bag rattet. Men ikke som frontfigur. Mads er også i sind lidt lettere end mig og Mark.«

Mads smiler: »Hvis de to skal købe et fjernsyn, så går de i udvalg i tre uger og kigger på 40 forskellige modeller. Jeg går bare ud og køber et.«

Alle tre ler.

»Det sjove er,« siger Mark, »at vi i virkeligheden ikke er vokset op sammen. Jeg var ti år, da Palle flyttede hjemmefra. Så det er først inden for de senere år, at det er gået op for mig, at vi har en del fællestræk.«

– Kan vi så regne med, at alle Steffensen-brødrene kommer til at sidde i toppen af DR?

»Det siger de jo allesammen,« smiler Palle.

Mark laver en grimasse og flytter sig i stolen: »Det ved jeg sgu da ikke.«

Men Mads og Palle har allerede fanget situationen:

»Har du chef-ambitioner?« siger Mads.

»Vil du være den nye Leif Lønsmann?« følger Palle op i en mindst lige så drillende tone.

»Nej,« siger Mark og lyder et øjeblik som en chef:

»Jeg vil sige, at lige nu er det en lidt langt ude tanke.«

Mads bekræfter derimod på sin helt egen måde det interne rygte om, at de tre Steffensen-brødre er ved at indtage toppen i DR:

»Der er så mange chefposter herude, så mon ikke man lander på en af dem …«

 

Telefon til Gistrup

– Hvem har dine sønner det journalistiske gen fra?

»Det ved jeg sgu ikke,« svarer Steffensen-brødrenes far, Erling Steffensen, venligt.

»Det er min kone, der altid har villet være journalist. Men vi har jo diskuteret mange samfundsting herhjemme. Intet har været for småt til at blive vendt … Ved du hvad, du får lige min kone.«

»De har det lidt fra os begge to,« svarer Dorrit Steffensen.

»Det politiske og samfundsinteressen er efter faren. Men jeg har rettet stilene,« ler hun.

* Mark Steffensen, 29 år.

Bor med sin kæreste i en lejlighed på Nørrebro.

Blev færdig på Danmarks Journalisthøjskole i sommeren 2001.

Fik et vikariat delt mellem Radioavisen og Go' Morgen P3. I juni 2002 startede han som reporter på P3 Nyhederne. I dag fungerer han også som producer.

* Mads Steffensen, 33 år.

Bor med sin kone og to børn i en villa i Brønshøj. Familien venter det tredje barn til sommer.

Uddannet skibsmægler 1990-92. Danmarks Journalisthøjskole 1993-97.

Derefter et år med korttidsansættelser på Metronome Productions, Berlingske Tidende og DR Sporten. Fra foråret 1998 blev han tilknyttet P3 på fuld tid. Først som reporter, siden som producer på Strax og Go' morgen P3.

2000-02 var han studievært på Strax og derefter vært på Go' Morgen P3. Siden september 2003 har han lavet lørdagsprogrammet Mads & Monopolet og Ugen på P3.

* Palle Steffensen, 39 år.

Har to børn fra et tidligere forhold. Bor i en lejlighed på Nørrebro.

Færdig på Danmarks Journalisthøjskole i februar 1991.

Havde først kortere ansættelser på Gladsaxe Radio og Københavns Radio. Derefter blev han ansat på P3. I 1995 skiftede han til TV-avisen og blev nyhedsredaktør. Efter et kort ophold på TV 2 blev Palle Steffensen medlem af chefredaktionen i DR fra 1. januar 2004.

 

0 Kommentarer