TV 2 går i december i luften med en ny 24-timers nyhedskanal. Fart er kodeordet. En håndfuld reportagevogne skal konstant være på farten.
VÆGTILVÆG-NYHEDER. Korte lige på og hårdt-udsendelser med masser af live og rappe indslag. Ingen gyldne dokumentarprogrammer eller langhåret debat, men derimod højt tempo og hurtige udrykninger til danske brændpunkter.
Det er den tv-virkelighed, der vil møde danskerne, når de fra den 1. december kan tænde for
TV 2s nye 24-timers nyhedskanal.
Ifølge de foreløbige planer skal fire-fem reportagevogne med reporter og fotograf hver dag være parat til at rykke ud og reportere live fra begivenheder. Det gælder alt fra kongelige, der klipper snore over over biografpremierer og store demonstrationer til intense forhandlinger på Christiansborg.
Det fremgår af den interne korrespondance på TV 2, som også afspejler euforien omkring projektet.
»Vi skriver mediehistorie – igen, nøjagtig som vi gjorde i 1988, hvor TV 2 blev skabt. Nu gør vi det igen, laver en tv-station, som ingen tror er mulig. Men vi har gjort det før, og vi KAN gøre det igen,« skriver nyhedschef Michael Dyrby blandt andet til medarbejderne.
»Danmark skal opprioriteres helt vildt. Det skal vi bare være verdensmestre til,« siger Michael Dyrby til Journalisten. Han bliver også chef for den kommende kanal, der endnu ikke er blevet døbt, men som har fået arbejdstitlen TV 2 Nyhedskanalen.
»Og så skal politik have en på brillen,« tilføjer souschef på TV 2 Nyhederne Mikkel Hertz og nævner de igangværende velfærdsforhandlinger på Christiansborg som et eksempel:
»Hvis Nyhedskanalen var i luften i dag, så skulle vi som minimum have en reporter på Christiansborg lige nu til at reportere om forhandlinger, hver gang der sker noget nyt.«
Men er der overhovedet behov for en 24-timers nyhedskanal? Det spørgsmål er blevet vendt og drejet, i dagene efter TV 2 offentliggjorde planerne om Nyhedskanalen. Blandt andet var DRs generaldirektør, Kenneth Plummer, ude og sige, at tiden 'er løbet fra en 24-timers nyhedskanal'.
Et synspunkt, som både Dyrby og Hertz – ikke overraskende – er uenige i.
»Nu skal man ikke måle Nyhedskanalens succes på seertal. Det bliver ikke en flow-kanal, hvor man sætter sig ned og ser det i flere timer. Det vil blive kanalen,man tænder for, når man skal opdateres på, hvad der sker herhjemme og i udlandet,« siger Michael Dyrby, som peger på, at kanalens succes i stedet skal måles på antallet af danskere, der zapper ind på kanalen i løbet af en uge.
»Seerne vil ikke fravælge de klassiske tv-nyheder, men vi kan jo se, at når der sker et eller andet ude i landet, så har vi et stort udsving i seertallet på den nærmeste nyhedsudsendelse. I fremtiden behøver man ikke vente på TV 2 Nyhederne, for vi vil være der live med Nyhedskanalen,« tilføjer Mikkel Hertz.
Michael Dyrby og Mikkel Hertz har sammen med studievært Mikael Kamber og redaktionssekretær Roald Hald Andersen været de bærende kræfter i udviklingen af den nye nyhedskanal.
»Ideen om en 24-timers nyhedskanal er gammel, næsten lige så gammel som TV 2, og jeg var egentlig sikker på, at den ville komme meget før. Det var blandt andet derfor, jeg skiftede til Nyhederne,« siger Michael Dyrby, der kom til TV 2 Nyhederne i 1994 fra en stilling på TV 2/Østjylland.
Der gik imidlertid lang tid fra ideens fødsel til præsentationen for små tre uger siden. Først for cirka halvandet år siden gik det reelle udviklingsarbejde i gang. Det skete, fordi TV 2s direktion indså, at kanalen måtte udvide sine indtjeningsmuligheder til mere end reklameindtægter.
Løsningen var et større indtog på kabelmarkedet, hvor det første skridt skete i 2000 med introduktionen af TV 2 Zulu. 2. maj sidste år afleverede firemandsgruppen sit koncept til en 24-timers nyhedskanal, som sammen med fem andre kanalkoncepter – blandt andet TV 2 Film og sportskanalen – er blevet præsenteret for kabel- og satellitudbyderne – der i sidste ende er dem, der bestemmer, hvilke nye kanaler der lanceres. Eksempelvis er det primært TDCs manglende interesse for en ny sportskanal, der har betydet, at TV 2 foreløbig har måttet skrinlægge denne plan.
»Det er jo ikke svært at sætte sig ind i et lukket rum og få en masse gode ideer. Det svære er at få det til at hænge sammen økonomisk, og en stor del af vores konceptudvikling har ligget i et regneark,« fortæller Mikkel Hertz.
Men regnestykket er gået op.
TV 2 har tidligere givet Canal Digital eneret på satellitområdet til TV 2-kanalerne Zulu, Charlie og Film, men dette princip blev brudt med Nyhedskanalen, som TV 2 satte i udbud hos både Canal Digital og Viasat, der er ejet af den svenske mediekoncern MTG. Den kamp vandt Viasat, som har givet et trecifret millionbeløb for rettighederne til den nye kanal, samtidig med at Viasat leverer aktuelle tv-billeder fra de sportsbegivenheder, de har rettigheder til – primært Superligaen og Champions League.
»Samarbejdet med Viasat er superspændende. Det sender jo også et tydeligt signal om MTG, som en eventuel køber af et privatiseret TV 2,« siger Michael Dyrby.
Ud over Viasat har TDC Kabel TV sagt ja til at indlemme Nyhedskanalen i deres store programpakke. Det lægger TDC mellem 5 og 10 kroner om måneden per husstand til TV 2 for. Ganget op med de 7-800.000 kunder, der modtager TDC Kabel TV, er det fundamentet for økonomien i TV 2s nye satsning.
Det har givet TV 2 råd til at indrykke jobannoncer, hvor der søges 85 nye medarbejdere til den nye kanal, hvoraf omkring 50 er journalistiske stillinger.
»Det er ikke nogen guldbemanding,« siger Michael Dyrby og bliver afbrudt af Mikkel Hertz:
»Men det er jo ikke kun de 85 nyansatte, der skal levere til Nyhedskanalen. Vi har i dag rigtig meget stof, der bliver produceret af Nyhederne, som aldrig bliver brugt, det ligger der bare. Vi skal skabe en bedre synergi mellem de forskellige afdelinger i huset, så ressourcerne udnyttes bedst muligt,« siger han.
I udviklingen af den nye kanal har arbejdsgruppen været rundt og se, hvordan andre nationale nyhedskanaler arbejder. Kanaler som BBC 24, Sky Italia og SVT 24 har været en tur under arbejdsgruppens lup.
»Alle søger den komplette løsning, der konvergerer alle medier på den bedst mulige måde. Den findes bare ikke. Derfor har vi været nødt til at sige 'hvordan vil vi selv have det?',« siger Michael Dyrby. Uden dog at ville løfte sløret for, hvordan det så konkret vil udmønte sig.
Men en ting er sikker, TV 2 skal ud og finde nye samarbejdspartnere. Få dage før offentliggørelsen af Nyhedskanalen opsagde TV 2 sin aftale med Ritzau.
»Det er jo ingen hemmelighed, at vi længe har været utilfredse med Ritzau. Det er tekst, tekst, tekst og så en lille smule radio og næsten ingen billeder, som vi kan bruge til noget som helst, så nu hvor der sker så meget på nyhedsfronten herhjemme, var det på tide at sige stop og se, hvor-dan vi i stedet kan gøre tingene,« siger Michael Dyrby.
Hvem der skal samarbejdes med i stedet, er dog ikke afklaret endnu. Michael Dyrby siger, at 'alt er muligt'. Et af de mest nærliggende samarbejder er det nyhedsbureau, 365 Media Scandinavia vil starte i Danmark.
TV 2s ansatte snakker om, at pionerånden fra 1988, hvor TV 2 kom til verden, er vendt tilbage, og i journalistkredse er interessen for den nye kanal overvældende. TV 2 har allerede modtaget godt 200 ansøgninger til de nye stillinger på kanalen, og stationen begynder i disse dage med de første samtaler.
»Det er en drengedrøm, der går i opfyldelse det her,« siger TV 2s nyhedschef, Michael Dyrby.
0 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.