Dramatisk løft gav Journalisten Bordingprisen

Journalistens nye kontante og afslørende linje udløste årets Bordingpris og gav også bladet særprisen i journalistik.

Journalistens nye kontante og afslørende linje udløste årets Bordingpris og gav også bladet særprisen i journalistik. Folkeskolen.dk, Finans og Ud og Se fik specialpriser for digitale medier, grafisk design og foto.

PRIS. Da Journalistens redaktør Jakob Elkjær modtog Dansk Fagpresses Bording-pris på Københavns Rådhus, takkede han til højre og venstre: Tidligere og nuværende medarbejdere på redaktionen, freelancere, fotografer, tegnere. Bladets layouter fik en særlig tak, og det samme gjorde Journalistforbundet for at give fri snor til uafhængig journalistik. Men en stor del af æren tilfaldt nu anfører Elkjær, mente formand for priskomiteen Svend Erik Pedersen.
»Bladet får prisen for det dramatiske kvalitetsløft, som vi har set siden Jakobs tiltræden. Han sætter energi i bladet og giver historierne kant og indsigt,« sagde Svend Erik Pedersen til Journalisten.
Da formanden skulle afsløre vinderen, karakteriserede han først bladets læsere: »De er røvirriterende, kritiske og talentfulde, med masser af følelser. Bladet har fået sit gennembrud over for en meget kritisk målgruppe. En målgruppe, vi kender godt. Os selv,« sagde Svend Erik Pedersen.
Den aflevering fangede Jakob Elkjær.
»At lave blad til journalister er som at gå hen til folkene på et Formel 1-hold for at lære dem at køre bil. Eller bage brød til en bagerkongres. Vi bruger samme kriterier over for journalister, som de bruger over for deres kilder. Og det kalder mange noget svineri. Derfor er vi ekstra stolte over det skulderklap, som prisen giver,« sagde Jakob Elkjær.
Tre specialpriser afløste de hidtidige Bording-plaketter, og her løb Journalisten med journalistprisen. Særprisen for digitale medier gik til Folkeskolen.dk, som har købt tre DJH-studerendes multimedie-speciale om kønsopdelt undervisning. Finansforbundets magasin Finans nappede særprisen for grafisk design og fik ros for et overskueligt og indbydende layout. Fotograf Simon Høgsberg blev tildelt fotoprisen for sine 10 portrætter af amerikanere i DSBs blad Ud og Se.

Fra Bordingkomiteens motivering: DJs medlemsblad, Journalisten, nomineres for dets overbevisende kvalitetsløft. Med en ganske lille redaktion har bladet udviklet sig til et uomgængeligt mediekritisk magasin med en stribe hårdtslående og tankevækkende artikelserier. I en tid, hvor det danske medielandskab befinder sig i en omskiftelig og turbulent periode, har Journalisten formået at bevare det kritiske overblik og har via konkrete afdækninger og debatskabende journalistik hævet niveauet for journalisternes faglige debat. Særligt fremhæves afdækningen af de interne redaktionelle processer på Morgenavisen Jyllands-Posten i forbindelse med offentliggørelsen af Muhammed-tegningerne, afsløringerne af TV2 News' salgsmateriale med eksklusive partnerskaber og af økonomien i de nye gratisaviser. Journalisten har med sit indholdsmæssige kvalitetsløft positioneret sig som en fri stemme i et stadig mere konkurrencebetonet medielandskab.

DANMARKS NÆSTÆLDSTE MEDIEPRIS

Bordingprisen er siden 1964 blevet uddelt en gang om året. Blandt de betydende mediepriser er kun Cavlingprisen ældre.

Prisen uddeles blandt Dansk Fagpresses cirka 340 fagblade, tidsskrifter og specialmagasiner.

Afgående formand Svend Erik Pedersen fra Forlaget Nye Medier ledede priskomiteen fra 1984 til 2007.

Prisen er opkaldt efter redaktør og udgiver Anders Christensen Bording, der i 1666 udgav Den Danske Mercurius, det første periodiske skrift i Danmark.

Mere om nomineringer på www.danskfagpresse.dk

 

0 Kommentarer