“Dramatisk løft” gav Journalisten Bording-prisen

Det mindede om pressekonferencen efter en landskamp, hvor stjernespilleren forsøger at nedtone sin egen betydning for sejren.Da Journalistens redaktør Jakob Elkjær torsdag modtog Dansk Fagpresse

Det mindede om pressekonferencen efter en landskamp, hvor stjernespilleren forsøger at nedtone sin egen betydning for sejren.

Da Journalistens redaktør Jakob Elkjær torsdag modtog Dansk Fagpresses Bording-pris på Københavns Rådhus, takkede han til højre og venstre. Tidligere og nuværende medarbejdere på redaktionen, freelancere, fotografer, tegnere. Bladets layouter fik en særlig tak, og det samme gjorde Journalistforbundet for at give fri snor til uafhængig journalistik.

Men en stor del af æren tilfaldt nu anfører Elkjær, mente formand for priskomiteen Svend Erik Pedersen.

»Bladet får prisen for det dramatiske kvalitetsløft, som vi har set siden Jakobs tiltræden. Han sætter energi i bladet og giver historierne kant og indsigt,« sagde Svend Erik Pedersen til Journalisten.

Da formanden skulle afsløre vinderen, karakteriserede han først bladets læsere.»De er røvirriterende, kritiske og talentfulde, med masser af følelser. Bladet har fået sit gennembrud over for en meget kritisk målgruppe. En målgruppe, vi kender godt. Os selv,« sagde Svend Erik Pedersen.

Den aflevering fangede Jakob Elkjær.

»At lave blad til journalister er som at gå hen til folkene på et Formel 1-hold for at lære dem at køre bil. Eller bage brød til en bagerkongres. Vi bruger samme kriterier over for journalister, som de bruger over for deres kilder. Og det kalder mange noget svineri. Derfor er vi ekstra stolte over det skulderklap, som prisen giver,« sagde Jakob Elkjær.

Tre specialpriser afløste de hidtidige Bording-plaketter, og her løb Journalisten journalistprisen.

Lederen af SDUs journalistuddannelse Troels Mylenberg begrundede det som jurymedlem med, at Journalisten har udviklet sig til et mediekritisk magasin, som journalister er nødt til at læse.

»Bladet er en fri stemme i et mere og mere konkurrencebetonet medielandskab. Medierne bliver stadig mere pressede, mere politiserende og mere værdibaserede. Alle store aktører har stærke interesser, men Journalisten udnytter sit frie spillerum godt,« sagde Troels Mylenberg.

Journalistik-juryen fremhævede, hvordan bladet afdækkede de redaktionelle processer på JP ved offentliggørelsen af Muhammed-tegningerne, afslørede TV2 News salgsmateriale med eksklusive partnerskaber og gav indsigt i økonomien hos gratisaviserne.

Særprisen for digitale medier gik til Folkeskolen.dk, som har købt tre DJH-studerendes multimedie-speciale om kønsopdelt undervisning.

Mette Mørk, Rikke Christensen og Frederik Hansen fulgte en skoleklasse på Elsted Skole ved Århus i en uge, og juryen kaldte deres site for en innovativ lille perle, der lader brugeren træde direkte ind i problemstillingen.

www.folkeskolen.dk/koensopdelt

Finansforbundets magasin Finans nappede særprisen for grafisk design og fik ros for et overskueligt og indbydende layout med gode kommenterende tegninger og tolkende fotos, suppleret af forklarende grafer. Og så var der overraskende meget humor i bladet, mente juryen.

Endelig fik fotograf Simon Høgsberg fotoprisen for sine 10 portrætter af amerikanere i DSBs blad Ud og Se. Juryen lagde vægt på det store nærvær i serien Faces of New York, hvor Høgsberg portrætterede 10 mennesker, som han havde mødt på gaden og umiddelbart fattet interesse for.

Fakta:

Danmarks næstældste mediepris

Bording-prisen er siden 1964 blevet uddelt en gang om året. Blandt de betydende mediepriser er kun Cavlingprisen ældre. Prisen uddeles blandt Dansk Fagpresses cirka 340 fagblade, tidsskrifter og specialmagasiner. Afgående formand Svend Erik Pedersen fra Forlaget Nye Medier ledede priskomiteen fra 1984 til 2007. Prisen er opkaldt efter redaktør og udgiver Anders Christensen Bording, der i 1666 udgav Den Danske Mercurius, det første periodiske skrift i Danmark. Mere om nomineringer på www.danskfagpresse.dk

0 Kommentarer