DR2’s satirefolk må ikke arrangere demo – på Radio24syv må de gerne

DR2’s satireprogram 'Tæt på sandheden' er blevet stoppet i at arrangere en demonstration vendt mod Danske Bank. På Radio24syv må satirefolk gerne arrangere demonstrationer, hvis idéen er god nok, siger Jørgen Ramskov (Opdateret klokken 17:26)

Er det for vidtgående at arrangere en demonstration vendt mod en bestemt virksomhed som en del af et satireprogram?

Ja, mener DR2. Nej, lyder det fra Radio24syv.

Over 400 mennesker har på Facebook indtil videre meddelt, at de deltager i en demonstration mod Danske Bank i næste uge. Det er ikke en demonstration i klassisk forstand – men en event arrangeret af DR2’s satireprogram 'Tæt på sandheden' med værten Jonatan Spang.

I går kunne Berlingske imidlertid fortælle, at DR2-redaktør Peter Gren Larsen har sagt nej til, at 'Tæt på sandheden' laver demonstrationen. Begrundelsen:

”Sådan er det bare. DR kan selvfølgelig ikke arrangere en demonstration mod en virksomhed, et parti eller en privatperson. Vi kan jo heller ikke arrangere en demonstration målrettet mod Novo Nordisk, hvis vi ikke kan lide deres medicin,” sagde Peter Gren Larsen til Berlingske og tilføjede:

”De må hjertens gerne lave satire om det hele, de må lave events og happenings, men en egentlig demonstration mod en bestemt virksomhed duer ikke.”

Jonatan Spang sagde i samme artikel til Berlingske:

”Jeg risikerer at miste troværdighed over for dem, der ser programmet, og som har hørt mig tale om demonstrationen i flere programmer i træk.”

Synes, det er for tyndt

På den landsdækkende public service-radiokanal Radio24syv siger direktør og ansvarshavende chefredaktør Jørgen Ramskov, at Radio24syv sagtens kunne arrangere en demonstration eller en happening.

”Men det vil altid være en konkret vurdering af formål og kontekst.”

Jørgen Ramskovs holdning er, at public service-medier ikke skal afskrive sig muligheden for at afholde happenings eller demonstrationer.

”Så at DR på forhånd fraskriver sig muligheden for, at et af deres programmer kan gå ud og lave en happening/en demonstration, synes jeg, er for tyndt. Men hos os vil det altid handle om idéen, formålet og sammenhængen,” skriver han.

DR2-redaktør Peter Gren Larsen skriver til Journalisten, at DR sagtens kan lave happenings og events.

”Vi kan dog ikke arrangere demonstrationer imod enkeltstående virksomheder, organisationer eller personer med opfordringer eller anvisninger på, hvad folk skal gøre for eller imod disse,” forklarer han.

Kirsten Birgit var imod alting

Jørgen Ramskov henviser til, at Lars Trier Mogensen fra programmet 'Det Røde Felt' har deltaget i debatmøder i hele landet om skandalen i Skat ”med meget klare holdninger”.

Satireprogrammet 'Den Korte Radioavis' har heller ikke holdt sig tilbage.

”Vi har haft Kirsten Birgit og hendes troldehær i diverse kampagner,” skriver han.

'Den Korte Radioavis' har også tidligere arrangeret en happening på Rådhuspladsen i København

”Her var Kirsten Birgit vistnok nærmest imod alting,” forklarer Jørgen Ramskov.

DR: Ramskov har misforstået det

Peter Gren Larsen siger i et interview med Journalisten, at Jørgen Ramskov skal klatre ned fra sit træ.

”Enten har han ikke læst, hvad vi har sagt. Eller også er han bare ude på at få lidt personlig profilering,” siger Peter Gren Larsen.

For eksempel kunne 'Tæt på sandheden' sagtens have lavet en event, ligesom Kirsten Birgit gjorde på Rådhuspladsen, eller lave en troldehær, ligesom hun gjorde, forklarer Peter Gren Larsen.

Men det er noget andet, når det drejer sig om en demonstration vendt mod en konkret virksomhed.

”Vi har lavet masser af satire i 'Tæt på sandheden' om Danske Bank. Kig bare på programmet. Vi har ikke lagt fingrene imellem. Men man går over en grænse, når man indkalder til en demonstration mod en navngiven virksomhed. Det er i hvert fald mit skøn,” siger Peter Gren Larsen.

Begivenheden ligger fortsat på Facebook. Er det en fejl?

”Jeg mødes i morgen med redaktionen, og så finder vi ud af det i god ro og orden,” siger Peter Gren Larsen.

(Opdateret klokken 17:25 med interview med Peter Gren Larsen)

7 Kommentarer

Joel Boukris
26. OKTOBER 2018
Jeg savner at blive mere klog
Jeg savner at blive mere klog på, hvorfor skillelinjen er præcis ved en demo? Det er vel ofte skadeligt for en virksomhed at man gør grin med den, men når man tillader dette, Hvorfor må man så ikke også afholde en demo, der udskammer eller hvad den nu gør?
Klaus Cort Jensen
26. OKTOBER 2018
Måske burde Jonatan (privat
Måske burde Jonatan (privat eller DR) i alsidighedens navn også arrangere en demo FOR hvidvask, og for at Putins fætter skal opkøbe Brøndby IF eller noget sådant.
Klaus Cort Jensen
26. OKTOBER 2018
OK. Sagen er principiel.
OK. Sagen er principiel. Selvcensur af værste skuffe, fra DR. Ikke public service. DJ bør fordømme det meget meget kraftigt.
Danske Banks handlinger skal selvfølgelig kritiseres på alle mulige måder, også gerne demonstrationer, af medierne.
Klaus Cort Jensen
26. OKTOBER 2018
DR-Jonatan kunne interviewe
DR-Jonatan kunne interviewe privat-Jonatan om hvorfor han har lavet demo'en osv..
Klaus Cort Jensen
26. OKTOBER 2018
Jeg mener, vi har trods alt
Jeg mener, vi har trods alt ytringsfrihed her i landet.
DR-Jonatan kunne måske dække den demonstration, der er arrangeret af privat-Jonatan.

Flere