DR2 på spons

Tele-koncernen Ericsson forærer ti tv-programmer til DR2. En ren overskudsforretning for DR, som ud over at få programmerne gratis, tjener penge på at sælge studiekapacitet, scenografi og grafik til det produktionsselskab, der producerer programmerne. DR2 surfer på sponsorreglernes bølgetop.

Tele-koncernen Ericsson forærer ti tv-programmer til DR2. En ren overskudsforretning for DR, som ud over at få programmerne gratis, tjener penge på at sælge studiekapacitet, scenografi og grafik til det produktionsselskab, der producerer programmerne. DR2 surfer på sponsorreglernes bølgetop.

Med Suzanne Bjerrehuus ved tastaturet og Ericssons produkter på gevinsthylden vil DR2 om en uge præsentere kanalens første sponsorerede program for seerne. Surfing Suzy@ hedder computerprogrammet, der henvender sig til den brede gruppe af danskere, der kun kan de simpleste øvelser på hjemme-computeren – især kvinder.
DR lægger ikke en eneste øre i produktionen – tværtimod tjener tv-stationen penge ved at sælge studiekapacitet, musik, scenografi og grafik til programmet. Det er, så vidt JOURNALISTEN har kunnet få oplyst, første gang DR har fået overskud på at sende tv på denne måde.
Surfing Suzy@ produceres af tv-selskabet Citizen Dane, og regningen for de ti programmer betaler telekoncernen Ericsson, der ikke ønsker at oplyse, hvor meget udsendelserne koster.

Surf på sponsorregler
Surfing Suzy@ vil ikke kun vise eksempler på, hvordan man surfer på nettet – selve udsendelsens koncept er et eksempel på, hvordan man surfer på sponsor-reglernes bølgetop.
Som sponsor for udsendelsen nævnes Ericssons navn kun i rulleteksterne efter udsendelsen, men koncernen har sat sit fingeraftryk på udsendelsen på andre områder.
Ericsson var med til at udforme det koncept, som Surfing Suzy@ bygger på. Virksomheden har også fungeret som teknisk vejleder for den fem-mands redaktion, som Citizen Dane har samlet, og som skal levere journalistiske indslag til udsendelsen.
Loven siger, at sponsoren ikke må styre det redaktionelle indhold i tv-udsendelsen, men trods samarbejdet med sponsoren afviser Citizen
anes direktør, Klaus Schiang-Franck, at Ericsson har indflydelse på udsendelsens indhold.
»Surfing Suzy@´s redaktion har fuldstændig redaktionel frihed – selv jeg har ikke blandet mig i de journalistiske overvejelser,« siger direktøren for Citizen Dane, Klaus Schiang-Franck.

Gaver fra sponsor
I reglerne for sponsorering står også, at udsendelsen ikke må opfordre seerne til at købe sponsorens produkter – men Ericssons produkter må godt være gevinster i konkurrencer, hvis de ikke fremhæves unaturligt rosende. For at få budskabet om computeruniversets mangfoldighed til at glide lidt nemmere ned, er der da også lagt en lille konkurrence ind i Surfing Suzy@, hvor to familier konkurrerer om at vinde enten mobiltelefoner eller små bærbare computere. Af mærket Ericsson, naturligvis.
Tele-koncernes kommunikationschef, Anders Rendtorff, afviser, at Ericsson har skudt penge i produktionen i håb om at kunne gøre reklame for sine produkter.
»Vi vil gerne være med til at lave en udsendelse, der bliver en succes og trækker mange seere, og på længere sigt hå-ber vi så, at det vil være med til at pleje vores image,« siger han.

Ingen betænkeligheder
I DR er der i princippet ingen betænkeligheder ved at bruge sponsorer i det omfang, som det sker i Surfing Suzy@.
»For os er det i princippet fuldstændig ligegyldigt om en sponsor betaler halvdelen af udsendelsen eller det hele. Det vigtigste er, at vores redaktionelle frihed ikke kan beklikkes. Med andre ord kan vi bestemme, hvor i fladen programmet skal placeres, og vi kan også beslutte at pille det af, hvis vi ikke bryder os om det,« siger underdirektør i DR, Anders Kronborg, der har sponsorering som sit ansvarsområde.
Vil det ikke være svært at sige nej til at programsætte ti programmer, som I får forærende helt gratis?
»Jeg vil snarere vende det om og sige, at chefredaktionen er endnu mere på mærkerne, når der er en sponsor inde i billedet,« siger Anders Kronborg.

Politiken sælger billetter
Citizen Dane har i de seneste uger markedsført programmet gennem flere artikler i blandt andet Politiken. Og det er ikke nogen tilfældighed, at lige netop Politiken har været interesseret i at give programmet omtale.
Surfing Suzy@ samarbejder med Politikens computer-tillæg, der – ligesom tv-udsendelsen – udkommer hver torsdag. De to redaktioner deltager i hinandens redaktionsmøder, og en rubrik med titlen Tips og Tricks går igen i avisen og i udsendelsen. De to medier vil i den forbindelse henvise til hinanden. Desuden sørger Politiken Plus for at skaffe publikum til udsendelserne. Det koster 35 kroner pr. billet at overvære Suzannes show.
Politiken Computer deltager ikke i samarbejdet, fordi de får et fagligt udbytte af det. Surfing Suzy@ henvender sig til seere på et lavere niveau end Politiken Computer-læsere.
»Vi deltager, fordi der er et element af imagepleje i det. Vi så nødigt, at Surfing Suzy henvendte sig til en af vores konkurrenter,« siger redaktionschef Leif Jonasson fra Politiken Computer.
DR har ikke noget imod, at andre medier bruger samarbejdet med DR til at pleje deres eget image.
»Vi har tidligere samarbejdet med Bonniers om et gør-det-selv program, med Børsen om et pengeprogram og med Ekstra Bladet om et politisk program – og den slags kommer vi givet til at se mere af i fremtiden,« siger Anders Kronborg.

Dårlig smag i munden
Derimod er Anders Kronborg overrasket over, at Citizen Dane allerede nu tør gå til pressen og omtale Surfing Suzy@ og endda nævne sendedato og -tidspunkt. DRs chefredaktion har ikke set programmet endnu, og hvis redaktørerne ikke bryder sig om det, har de ret til at pille det af.
»Jeg får en dårlig smag i munden, når jeg ser den massive omtale, som produktionsselskabet er gået til pressen med. Citizen Dane tager helt klart en chance,« siger Anders Kronborg, der mener, at chefredaktionen i dag er mere tilbøjelig til end tidligere at pille programmer af, hvis kvaliteten ikke er i orden Klaus Schiang-Franck fra Citizen Dane er ikke bekymret.
»Folk går jo ikke ind i en slagterbutik, hvor de en gang har købt dårligt kød, og på samme måde er vi naturligvis kun interesserede i at producere en god udsendelse, som chefredaktionen kan være tilfreds med,« siger Citizen Dane-direktøren.
Hvad enten Surfing Suzy@ sendes torsdag klokken 19.30 eller ej, så lover Klaus Schiang-Franck, at det sponsor-koncept, som udsendelsen er bygget op om, er kommet for at blive.
»Der bliver flere og flere tv-kanaler – til gengæld har de færre og færre penge til at producere programmer for. Det ved virksomhederne godt, og derfor ser de nu en mulighed for at tilbyde sponsorering af programmer, der ikke direkte reklamerer for deres varer, men derimod plejer deres image,« siger Klaus Schiang-Franck.

0 Kommentarer