DR vinder Cavling-prisen for ‘I Skattely’

Det er netop blevet afsløret, at holdet bag DR-dokumentarserien ’I Skattely’ har vundet årets Cavling-pris. I fire programmer afslører de blandt andet, hvordan skatterådgivere hjælper med at gemme store millionbeløb i eksotiske skattely (Opdateret med juryens begrundelse:15:52)

For kort tid siden blev årets Cavling-vinder afsløret under prisuddelingen på Nationalmuseet i København.

Vinderen af Cavling-prisen blev DR-journalisterne Jeppe Gaardboe, Frederik Brun Madsen, Søren Kristensen, Michael Klint og Steen Jensen for dokumentarserien ’I Skattely’. I fire programmer afslører de blandt andet, hvordan skatterådgivere hjælper med at gemme store millionbeløb i eksotiske skattely.

”For første gang har danske journalister ved grundighed, opfindsomhed og stor kreativitet dokumenteret, hvordan et netværk af respekterede og indflydelsesrige advokater, revisorer og banker hjælper velhavende personer og virksomheder med at undgå at betale skat,” hed det blandt andet i en af de tre indstillinger af holdet bag ’I Skattely’ til årets Cavling-pris.  

I begrundelsen fra juryen, der har kåret årets vinder, blev der også lagt vægt på netop måden, dokumentaren er blevet til på: 

»Den eneste måde at fortælle historien på var at gå undercover med skjult kamera. Det er modigt, det er grundigt og i sin form fremadskuende,« sagde Cavling-formand Kirsten Pilgaard, som også understregede, at der lå store etiske og juridiske overvejelser bag dokumentaren. 

Du kan læse hele juryens begrundelse her.

De andre nominerede

DR vinder i konkurrence med fem andre journalistiske projekter, der var nominerede til årets pris.

De to journalister Thomas Svaneborg og Niels Sandøe var nomineret for deres bog ’Andre Folks Penge’, hvor de afdækker grundlaget for den danske finanskrise. Niels Sandøe er ansat på Jyllands-Posten, hvor Thomas Svaneborg også tidligere har været ansat. I dag er han på DR.  

Også DR-historien om blandt andre den nordjyske psykiater Arne Mejlhede var nomineret til årets Cavlingpris. I en række indslag og artikler afdækkede journalisterne Astrid Fischer, Laurits Nansen og Line Gertsen, hvordan psykiateren i en årrække har fejlbehandlet et stort antal patienter, uden at Sundhedsstyrelsen greb ind.

Ekstra Bladets journalister Per Mathiessen, Janus Østergaard, Steen Larsen, James Kristoffer Miles og Sverre Quist var nomineret for deres afsløringer af Lars Løkke Rasmussens rejseudgifter som formand for klimaorganisationen GGGI.

JP-journalisterne Orla Borg, Morten Pihl og Carsten Ellegaard var nomineret for deres artikelserie om agenten Morten Storms afsløringer af PET’s metoder i kampen mod terrorisme.

Johan Winther og Jakob Ussing fra Berlingske Tidende var nomineret for deres kulegravning omkring støtten til solceller. 

(Opdateret 15:52 med juryens begrundelse)

0 Kommentarer