DR Videnskabs tv-folk nedlægger arbejdet

DR Videnskab flyttes til Aalborg, men tv-delen lukkes ifølge medarbejderne. Derfor nedlægger de nu arbejdet. »Vi har i dag fået helt entydig besked om, at man lukker fagredaktionen og vil lave mindre videnskabs-tv,« siger videnskabsredaktør Martin Sundstrøm. (Opdateret 14.31: Tillidsmand: Gå tilbage på arbejde)

DR Videnskab er en af de redaktioner, som udflyttes fra København. Den skal fremover have base i Aalborg.

Men tv-delen af DR Videnskab flytter ikke med til Aalborg. Ifølge medarbejderne nedlægges eller flyttes tv-produktionen af videnskabsstof fremover.

Derfor har tv-folkene på DR Videnskab netop nedlagt arbejdet nu og resten af dagen.

»Vi synes, det er meget alvorligt, at DR nedlægger en kerneydelse for public service, som formidling af videnskab på tv er. Derfor håber vi, at den opmærksomhed, vi kan skabe med en arbejdsnedlæggelse, kan være med til at få mediedirektøren og kulturdirektøren til at revurdere deres beslutning,« siger videnskabsredaktør Martin Sundstrøm til Journalisten.

Han fortæller, at der er tale om seks fastansatte og 10 tilknyttede medarbejdere på forskellige kontrakter.

Tillidsmand: Gå tilbage på arbejde

Martin Sundstrøm siger, at ledelsen i dag har gjort det klart for DR Videnskabs redaktion, at man lukker tv-redaktionen i forbindelse med, at man flytter resten af redaktionen til Aalborg.

»Vi har i dag fået helt entydig besked om, at man lukker fagredaktionen og vil lave mindre videnskabs-tv. Men vi mener, at lige præcis videnskab er et svært tilgængeligt stof, som er noget af det sværeste at formidle. Det kræver fagpersoner. Hvis du fjerner de fagfolk, så vil det ikke blive formidlet.«

Fællestilidsmand i DR Henrik Friis Vilmar fortæller til Journalisten, at han ikke var orienteret på forhånd. Han opfordrer medarbejderne til at gå tilbage på arbejde, da der er tale om en overenskomststridig arbejdsnedlæggelse.

Men kan du forstå dem?

»Jeg kan godt forstå, de er frustrerede. Der er simpelthen grænser for, hvor mange frustrationer, medarbejderne kan klare oven i hinanden uden at reagere,« siger Henrik Friis Vilmar.

Kun tv-folk nedlægger arbejdet

I går kunne Journalisten bringe en kritisk udtalelse fra den samlede medarbejderstab i DR Videnskab, hvor adskillelsen af tv-delen fra resten af redaktionen også fik skarp kritik.

"I dag har vi en videnskabsredaktion, hvor tv, radio og web er tæt integreret med hinanden. I Aalborg-scenariet er tv-journalisterne ikke med. De forflyttes til en anden afdeling i DR-Byen, hvilket er en markant svækkelse af et stærkt fagligt miljø, som er blevet bygget op siden 1997," lyder det i udtalelsen.

Her fastslår medarbejderne også, at de mener, der er tale om en "de facto nedprioritering af stofområdet, ja måske ligefrem en nedlæggelse af en seriøs daglig dækning af videnskab og teknologi i DR-regi."

Martin Sundstrøm fortæller, at det kun er tv-delen og ikke hele DR Videnskab, der nedlægger arbejdet.

Hvorfor er det ikke hele DR Videnskab, der nedlægger arbejdet?

»Vi er forskellige redaktioner, som rammes på hver sin måde. Da denne afdeling står over for lukning, har vi følt, at vi måtte råbe højt. Men jeg vil gerne understrege, at vi ikke frygter for vores stillinger. Vi ville bare ønske, at man havde fortsat med tv-produktionen fra Aalborg. Det er simpelthen stofområdet, vi er bekymrede for,« siger han.

Ledelsen afviser

Martin Sundstrøm mener ikke, prioriteringen harmonerer med DRs ønske om at øge interessen for naturvidenskab.

»Det virker ikke, som om man tillægger videnskab nogen værdi overhovedet, når man træffer denne her beslutning. Det er altså en underlig prioritering, hvis man gerne vil gøre folk interesserede i naturvidenskab.«

DR Videnskab har blandt andet produceret ”Viden om”, ”Ond, ondere, ondest”, ”POV”, ”Mord på film”, ”Videnskabsmagasinet”, live-events som Mandefødslen og Æggebingo på DR3 samt ”Store danske videnskabsfolk”.

Journalisten har – siden denne artikel først blev bragt – interviewet DR Danmarks direktør Anne Marie Dohm. Hun bekræfter, at DR Videnskabs tv-redaktion nedlægges, men lover, at DR samlet vil producere lige så meget tv om videnskab fremover.

 »Vi har ingen som helst planer om at skrue ned for tv om videnskab,« siger hun til Journalisten.

Du kan læse hele interviewet med hende her.

 

Opdateret kl. 14.23: Martin Sundstrøm har angivet det præcise antal berørte medarbejdere frem for et cirka-tal.

Opdateret kl. 14.31: Fællestillidsmand Henrik Friis Vilmar tilføjet.

Opdateret kl. 15.44: Anne Marie Dohm er tilføjet artiklen.

3 Kommentarer

Robert Gross Hermansen
14. AUGUST 2017
de borlige er kun efter lukke
de borlige er kun efter lukke DR ikke andet..om nogle få år har de borglige hundehoveder fra liberale tosser til Socialdemokratiet der vil af med dr fordi der er nogen på tv2 der ikke mener de bliver set...og derfor skal DR ned på samme dumme stade som tv2 der bestemt ikke er noget at råbe huarra for, tværtimod er det sørgeligt. jeg er selv indenfor medie verden og mener nu må i jornalister få finger ud og gå støt den der give folket de allerbedste oplevelse på skærmen...
Per Meinertsen
11. APRIL 2016
Det er ikke "ligegyldig"
Det er ikke "ligegyldig" underlægningsmusik. Det er sindssygt irriterende underlægningsmusik, og årsag til at jeg slukker - også selv om det er et program jeg måske gerne ville høre.
Johannes Aagaard
10. APRIL 2016
Jeg vidste ærligt talt slet
Jeg vidste ærligt talt slet ikke, at der på DRTV er en fagredaktion for videnskab! Det, som jeg har oplevet, er en ujævn række enkeltudsendelser, hvor kvaliteten er ekstremt svingende. En pendant til Vetenskapens värld på SVT2 har DRTV aldrig formået at stable på benene. Endelig er DR P1-radioens Videnskabens verden blevet et sært indforstået sludreprogram, hvor ligegyldig underlægningsmusik og sukrede pigestemmer åbenbart uden formidlingsmæssig kvalitet er blevet fast inventar.
DR savner på radio og TV en gevaldig opstrammer, hvad angår faglighed og formidling i deres videnskabsredaktioner, og det kan nærmest kun blive bedre end nu.