Tirsdag bragte Ekstra Bladet artiklen ”Tjener mere end statsministeren: DR hyrer eks-direktør til millionløn” om Gitte Rabøls ansættelse som mangfoldighedskonsulent i DR.
I artiklen kritiserer flere medieordførere i skarpe vendinger konsulentansættelsen af den tidligere mediedirektør.
I artiklen i Ekstra Bladet optræder et mailsvar fra bestyrelsesformand i DR Michael Christiansen. Det fremgår dog også, at det ikke var muligt at få uddybet hans kommentar yderligere, og at både Michael Christiansen og generaldirektør Maria Rørbye Rønn var kontaktet for et interview.
Kommunikationen gik i stedet gennem DR’s kommunikationschef, Lasse Bastkjær Jensen, som sendte det skriftlige svar til Ekstra Bladet på vegne af Michael Christiansen.
Mailsvar forringer artiklerne
Men et mailsvar er ikke fyldestgørende ifølge Ekstra Bladets chefredaktør Karen Bro.
”Vi vil altid gerne have de ansvarlige i tale direkte. Hver eneste gang en magthaver vælger ikke at tale, at skubbe en kommunikationschef foran sig eller at svare på mail, uden at man kan ringe og følge op, så bliver vores mulighed for at få uddybet tingene på læsernes vegne ringere,” siger hun.
Siden Ekstra Bladets artikel har bestyrelsesformanden i går aftes været ude og give interviews om sagen til Berlingske og DR Nyheder. Men ikke til Ekstra Bladet, som breakede historien.
”Selvfølgelig skulle han da gå ud og stå på mål for det her hos os, da vi forsøgte at få et interview om vores historie. Det kunne være interessant at finde ud af, hvorfor han gerne vil snakke med DR og Berlingske, men ikke med Ekstra Bladet,” siger Karen Bro til Journalisten.
Prioritering, ikke fravalg
Ifølge Lasse Bastkjær Jensen er det ikke et fravalg af Ekstra Bladets journalister, men et spørgsmål om prioritering.
”Talsmænd fra DR deltager i nogen tusinde artikler årligt, og nogle gange kan det være mest praktisk med noget skriftligt, mens det andre gange ikke er nok. Vi prøver at prioritere,” siger han.
”I dette tilfælde sendte vi en skriftlig udtalelse fra Michael Christiansen til Ekstra Bladet. Så bad Berlingske og DR Nyheder om at tale uddybende med ham, og det var der så en mulighed for, at vi fik sat op.”
Hvorfor blev det et skriftligt svar i den her situation?
”Det var egentlig mit indtryk, at det var i orden med Ekstra Bladet,” siger Lasse Bastkjær Jensen.
Ifølge Karen Bro er der trods interview med DR Nyheder og Berlingske stadig spørgsmål at stille i sagen.
”Det er stadig uklart, hvorfor Gitte Rabøl nu får samme løn for en del af jobbet, som hun før fik for hele jobbet. Man kunne også med fordel få noget mere at vide om, hvad jobbet egentlig består i. Jeg ved, hvor dygtige journalister vi har på sagen, så hvis først vi kan komme til det, kan vi komme længere ned i, hvad det her handler om. Men det kræver jo, at han vil tale med os,” siger hun.
Hun understreger, at Ekstra Bladet også i går og i dag har kontaktet DR for at få et interview.
”Vi bliver ved med at forsøge at tale med ham, så vi kan komme dybere ned i, hvad der er op og ned.”
Lasse Bastkjær Jensen bekræfter, at han tidligere i dag modtog en interviewforespørgsel fra Ekstra Bladet.
”Jeg er ved at undersøge, hvad der kan være af muligheder, og vi skal nok vende tilbage til dem hurtigst muligt. Jeg synes helt generelt, at det er et godt princip, at alle virksomheder stiller op og svarer på de spørgsmål, der måtte være. Jeg kan godt forstå, at folk, når man selv er et mediehus, interesserer sig for, om man stiller op. Det gør vi rigtig mange gange i løbet af et år, og nogle gange kan det så være, at vi tyer til et skriftligt svar.”
DR's kommunikationsafdeling oplyser til Journalisten.dk klokken 16, at DR nu har tilbudt Ekstra Bladet et interview med Michael Christiansen.
2 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.
Det er en anelse komisk, når Ekstra Bladet kritiserer for manglende lyst til at stille op, når de selv afviser mundtlige interview og i stedet svarer på mails, når kritikken er rettet mod Ekstra Bladet. Hvis man har et ønske om, at kritiserede parter stiller op, så må man vel selv efterleve selvsamme dogmatiske tilgang? Med alle de gange, Poul Madsen har afvist at stille op, men i stedet sendt svar på mails, gør det i hvert fald kritikken mere skinger.
Måske Journalisten bør spørge til det?
Blot et eksempel på mailpraksis fra to EB'ere i samme artikel: https://journalisten.dk/derfor-kaemper-en-nyhedsjunkie-medierne-overholder-ophavsretten
DR ønsker et interview og får det.
Berlingske ønsker et interview og får det.
Ekstra Bladet ønsker et interview, men får det ikke.
For en almindelig læser ligner det et klokkeklart fravalg, men efter at have læst kommunikationschefens forklaring, så føler jeg mig overbevist om - ja, at det stadig er et fravalg. Det virker håbløst at påstå andet.
Findes der i øvrigt et mere forstående folkefærd end kommunikationsprofessionelle? Det er imponerende, som de altid både forstår og anerkender mine følelser, selvom det kun sjældent munder ud i et svar, man kan bruge til noget.
Giv nu bare Ekstra Bladet det interview. Om det er adskillige tusinde eller adskillige tusinde og én artikler, DR-talsmænd optræder i hvert år, det er vel ligegyldigt. Det er her jo ikke en lille sag. Og hvad skal DR-talsmændene egentlig, hvis ikke de skal stille sig op for at tale, når medierne spørger?