DR varsler lockout mod DJ

DR har nu varslet lockout mod alle knap 1.000 DJ-medlemmer i DR, hvis ikke en overenskomst er på plads 1. juni. ”Det er ærgeligt, at medarbejderne skal sidde med den usikkerhed,” siger forhandlingschef Claus Iwersen til Journalisten

1. juni kan alle DR-ansatte i Dansk Journalistforbund stå i en situation, hvor de ikke kan møde på arbejde.

DR har i dag varslet lockout af DJ's medlemmer i mediehuset. Det betyder, at hvis ikke DR og DJ kan blive enige om en ny overenskomst inden 1. juni, så kan knap 1.000 DJ-medlemmer ikke komme på arbejde. DR er DJ's største overenskomst.

En lockout betyder også, at DJ-medlemmerne ikke får nogen løn, så længe de er lockoutet. DJ træder til med 90 procent af lønnen minus pensionsbidrag, betalt fra forbundets strejkekasse.

DJ: Det er ærgerligt

DJ’s forhandlingschef, Claus Iwersen, fortæller, at DR’s ledelse har sendt et officielt varsel om lockout i dag. Her ved midnat er deadline for forhandlingerne og sidste dag, der kunne varsles konflikt, hvis den skulle bryde ud allerede 1. juni.

”Jeg synes, det er ærgerligt. Vi mener ikke, det hjælper noget med en konflikt. Men det er helt op til DR at beslutte, og de er så uenige,” siger Claus Iwersen til Journalisten.

Som Journalisten kunne fortælle i sidste uge, brød forhandlingerne mellem DR og DJ sammen uden et resultat. Der blev ikke indkaldt til nye forhandlinger.

Blev du overrasket?

”Ja og nej. Jeg blev jo ikke mere overrasket, end at vi på forhånd havde aftalt, at man kunne varsle konflikt indtil i dag. Det har selvfølgelig været i alles bevidsthed. Men vi har på ingen måde signaleret, at der var et strejkevarsel på vej fra os,” siger Claus Iwersen og fortsætter:

”Det er ingen naturlov, at der skal varsles lockout eller strejke, fordi man ikke er nået frem til en aftale inden deadline. Vi mener, det ville have været bedre uden at have et ur hængende i lokalet på den måde. Nu ved vi, at deadline er den 31. maj, for så er der lockout.”

Lynvarsel på to uger

DJ’s delegation har siddet i møder her til aften for at drøfte slagplanen for de kommende uger.

Normalt skal man varsle en strejke eller en lockout en måned før, den kan starte. Men i DR har fagforbundene og ledelsen denne gang aftalt, at der kan varsles konflikt med kun knap to ugers varsel. Det er altså det, DR har gjort nu.

Regner du med, at I kan nå at finde en løsning inden 1. juni?

”Jeg synes, vi er forpligtede til at forsøge. Da vi ikke har valgt at varsle strejke, er det netop også, fordi vi ikke kan se noget formål med en konflikt. Vi vil forsøge at forhandle, så det kan undgås.”

Andre fagforeninger forhandler stadig

Nu er næste skridt, at DR og DJ skal mødes i Forligsinstitutionen, som skal prøve at få dem til at blive enige – og helst inden 1. juni, så de undgår lockout. Første møde mellem DR og DJ finder sted på onsdag.

Journalisten erfarer her tæt på midnat, at de andre fagforeninger stadig sidder i forhandlinger med DR. Det er altså uafklaret, om der vil blive varslet konflikt fra andre i DR Byen.

Hvad vil der ske de kommende dage?

”Det er svært at gisne om. Nu ved vi, at vi skal mødes igen hos Forligsinstitutionen på onsdag. Så er det dem, der bestemmer både tempo og mødefrekvens,” siger Claus Iwersen.

Indkalder tillidsfolk til møde

DJ indkalder også til et møde på torsdag, hvor alle forbundets omtrent 30 tillidsfolk rundt om i DR kan mødes med forhandlingsdelegationen.

”Det vil primært handle om de spørgsmål, der sikkert er mange, der sidder med rundt omkring. Hvad betyder en lockout? Det kan vi torsdag sige noget mere om.”

Hvad vil du sige til de DR-medarbejdere, der måske lige nu ikke ved, om de er købt eller solgt?

”Jeg synes, det er ærgerligt, at medarbejderne skal sidde med den usikkerhed. Men vi går i Forligsinstitutionen for at lave en aftale på den afsatte tid og undgå en lockout. Der har siddet andre i samme situation før, uden at konflikten brød ud. Men nu er det en alvorlig mulighed.

0 Kommentarer