DR var for længe om at bringe rettelse

DRs lytter- og seerredaktør, Jakob Mollerup, kalder manipulation i miljøprogrammet "Guld og Grønne Skove" for ’uantageligt’. Han er især utilfreds med, at man var så længe om at bringe rettelsen.

DRs lytter- og seerredaktør, Jakob Mollerup, kalder manipulation i miljøprogrammet "Guld og Grønne Skove" for ’uantageligt’. Han er især utilfreds med, at man var så længe om at bringe rettelsen.

Seerne fik at vide, at et kollektiv i Århus havde lånt miljøbil i tre uger. I virkeligheden var der kun tale om en halv time.

»Jeg kan ikke sige andet end, at det er uantageligt. Man må ikke gøre det … det er forbudt,« siger Jakob Mollerup.

Hans gæt er, at fejlen skyldes almindelig stress og travlhed på optagelserne, men det forklarer ikke, at redaktionen ikke med det samme sørgede for at få korrigeret sin fejl.

»Det er særligt irriterende og belastende, at man ikke sørger for at få rettet op på sådan noget. Når sådan en fejl er røget over skærmen, må man tage det op næste gang i udsendelsen og komme med en beklagelse,« siger han.

Guld og Grønne Skove bragte en rettelse på deres website og i kølvandet på en udsendelse, men det skete først, da Journalisten havde henvendt sig om fejlen.

Sagen leder tankerne tilbage til Nybroe-sagen i sommeren 2007, hvor DR-reporteren Jeppe Nybroe fortalte, at han var med nogle af de sidste soldater på vej ud af Irak, selv om billederne viste en konvoj på vej ind i Irak.

Efterfølgende lavede Jakob Mollerup en redegørelse om sagen, og her kom han med en række anbefalinger, der skulle hjælpe til at undgå den slags manipulationer med den faktuelle sandhed, herunder at indføre en konsekvent og systematisk rettelse af alle fejl og en mere planlagt og systematiseret kvalitetskontrol.

»Jeg lavede redegørelsen i december, og fra Nyhedsafdelingen lød det, at man var meget enig i mine forslag og ville gå videre med dem,« fortæller Jakob Mollerup.

Han forventer senere på året at følge op på, hvilke konkrete tiltag hans anbefalinger har medført.

0 Kommentarer