DR-vagthund stopper: 10 år med voldsomme diskussioner

Jacob Mollerup har meddelt DR’s bestyrelse, at han stopper som lytter- og seerredaktør sidst på året. Særligt på ét punkt er der sket forandringer, siden han tiltrådte: »Der er i dag en anden grundholdning til at rydde op i de fejl, man har lavet,« siger han

Efter 10 år på posten har DR’s lytter- og seerredaktør, Jacob Mollerup, besluttet, at det er tid til, at DR begynder at kigge sig om efter hans afløser som mediehusets interne vagthund.

Derfor har han meddelt bestyrelsesformand Michael Christiansen, at han stopper i stillingen, når hans nuværende kontrakt udløber sidst på året.

»Jeg tror, at 10 år er rigeligt i en funktion som den her. Det må være nok. Jeg har også oparbejdet en stor lyst til at prøve noget nyt. Men hvad det skal være, ved jeg ikke endnu,« siger Jacob Mollerup til Journalisten.

Større forståelse for funktionen i dag

Da Mollerup tiltrådte stillingen som lytter- og seerredaktør tilbage i 2005, var han den første af slagsen i DR. Det var dengang DR’s eget påfund at oprette en intern kontrolinstans, men siden er funktionen blevet skrevet ind i radio- og fjernsynsloven.

Oplever du, at medarbejderne har ændret syn på dig og din rolle gennem årene? 

»Jeg tror, at der gennem årene er kommet en større respekt omkring og forståelse for funktionen. Jeg møder også det modsatte, men det er heldigvis sjældnere. Det er også noget, som hele tiden skal holdes ved lige, for i en funktion som min er man helt afhængig af, at de seneste tre sager er landet på en måde, der efterlader en rimelig grad af respekt,« siger Jacob Mollerup.

Adgang til skjulte optagelser er et uløst problem

Hvornår har du selv følt, at du har været mest i modvind?

»Nogle af de sværeste sager har været dem, hvor der ligger et stort dokumentationsarbejde i en udsendelse, som en redaktion har lavet, og hvor de kører meget hårdt på. Der kan det være omfattende at finde ud af, hvornår det er fair, og hvornår det er på den forkerte side. På den ene side sidder nogen, der er blevet kørt over af den store damptromle på en dybt unfair måde – og på den anden side sidder der en redaktion og synes, de har lavet det bedste journalistik i mange år,« siger Mollerup.

»Det kan også være et problem, når jeg som intern kontrol ikke har kunnet få lov at se samtlige de optagelser, der er lavet med skjult kamera. Det synes jeg er et væsentligt og uløst problem, som jeg adskillige gange har opfordret ledelsen til at kigge på.«

DR er blevet bedre til at rette fejl

Hvad har været de største forandringer i DR’s etik i perioden?

»Det har været et tiår med voldsomme diskussioner om DR’s etik, og hvor indsatsen for at prøve at gøre det ordentligt er blevet styrket. Især holdningen til at rette fejl har ændret sig meget betydeligt. Der er i dag en anden grundholdning til at rydde op i de fejl, man har lavet. Det er stadig et slagsmål mange gange at få gjort det rigtigt, men grundholdningen har flyttet sig,« siger Jacob Mollerup.

Hvad er det vigtigste råd til din efterfølger?

»Jeg vil lade vedkommende finde sin egen stil og facon. Man skal i hvert fald være indstillet på at tage nogle slagsmål en gang imellem og stå fast på nogle principper. Ellers giver det ikke så meget mening at sidde i den her stilling,« siger Jacob Mollerup.

1 Kommentar

Per Meinertsen
2. MAJ 2015
Det er beklageligt, men også
Det er beklageligt, men også forståeligt. Det har sikkert ikke været noget nemt job, og givetvis til tider meget utaknemmeligt. Jeg syntes Jacob Mollerup har gjort det fremragende.

Han har begået en lang række kloge og grundige beretninger med samt kritiske sagsfremstillinger, og oveni alt dette har han givet sig tid til at reagere efterlevelsesværdigt på alle henvendelser.

Held og lykke fremover ønskes herfra.