DR-vært bliver censureret

Da 'DR 2 Premiere' havde sin egen premiere kaldte vært Mikkel Munch-Fals den siddende regering for løgnhalse. Efter seerklager ryger udtalelsen nu ud.

Da 'DR 2 Premiere' havde sin egen premiere kaldte vært Mikkel Munch-Fals den siddende regering for løgnhalse. Efter seerklager ryger udtalelsen nu ud.

»Vi har vores egne løgnhalse siddende i en regering, der oven i købet blev genvalgt«. Sætningen blev sagt af DR-værten Mikkel Munch-Fals i programmet 'DR 2 Premiere'.
Udtalelsen har gjort seerne og redaktionschefen utilfredse.

»Hvis man bringer en oplysning til torvs i et program, så skal man kunne dokumentere den eller eftervise den. Men her stod den som en personlig kommentar,« siger DRs redaktionschef Søren Mikael Rasmussen til politiken.dk.

Det betyder, at udtalelsen nu er blevet klippet ud af både genudsendelsen og onlineversion på DR's hjemmeside.

»Vi har vurderet, at det ikke er i overensstemmelse med DR's programetiske regler, og derfor har vi været inde at redigere i programmet«, siger han.

DR 2 har ansat Mikkel Munch-Fals på programmet, fordi han ifølge Søren Mikael Rasmussen er en type, der siger sin mening om de film, han ser.
»Derfor kan være en svær balancegang, for vi vil jo gerne høre hans holdninger, de skal bare ikke overskride vores etiske grundlag«, siger Søren Mikael Rasmussen.

Mikkel Munch-Fals' ord blev sagt i forbindelse med en præsentation af dokumentaristen Michael Moores nyeste film, 'Slacker Uprising'.

5 Kommentarer

Jens Tovborg
31. OKTOBER 2008
Re: DR-vært blev ikke censureret

Selvfølgelig er det ikke censur at fjerne en politisk dom i et program, der anmelder film på en public service-kanal.

Selvfølgelig har man lov til at komme med politiske domme på TV, også i DR, men så skal det være i et program, hvor rammen netop er at fremføre en politisk kommentar.

Her kan DR lære noget af TV2 News, der ikke er bange for at give sendetid til mange forskellige og politiske synspunkter.

At studieværten, Mikkel Munch-Fals, går i fælden må nærmest betragtes som en begynderfodfejl i et ellers veloplagt og holdningspræget program af den slags, der formår at skære igennem de sædvanlige floskler fra filmselskabernes PR-apparat. Det er stadig udsendelsens store styrke, fodfejl eller ej.

Her kunne redaktionen måske have hjulpet Munch-Fals med at slå op i den store metafor-ordbog for at finde en anden afslutning på den pågældende del af manuskriptet, uden at anmeldelsen mistede sit svirp og swung. Den slags bør man kunne skrive sig ud af. 

Og mens vi er ved sproget, kan DR passende give Mikkel Munch-Fals et kursus i at tale langsommere, så alle vi, der endnu ikke har fået høreapparat med replay i slowmotion, kan forstå mere end halvdelen af, hvad der bliver sagt. 

 

Henrik Rasch
10. OKTOBER 2008
Re: DR-vært bliver censureret

Visse-vasse.

Det er så gu da ret påfaldende, at "redigeringen" lige præcis rammer et POLITISK udsagn.

Men OK, hvis vi kan få gennemført en generel "kvalitetssikring" mod provinsiel, småsludrende og harmløs ævle-bævle-snak (Hvad er det værd?, Hokus Krokus, Sporløs, Talentløs 2008, Eldorado, etc. etc), så er det lige før - men og så kun lige før - jeg er parat til at gå på kompromis med principperne om ytringsfrihed.

Spørgsmålet er så bare, og DR fortsat vil kunne fylde sendefladen.

PS: Torsdag eftermiddag brugte P1 20 stive minutter (!) på en FDM-undersøgelse af sammenhængen mellem folks livsstil og deres valg af bilmærke. Public service, min bare røv.

 

Chris Hansen
10. OKTOBER 2008
Re: DR-vært bliver censureret

Enig.

Jeg anser det heller ikke for at være statsundertrykkende eller en myndighedskontrol, at en studievært på DR2 skal overholde virksomhedens etiske retningslinjer og ikke må give udtryk for sine egne politiske preferencer i et filmmagasin.

I det hele taget er der gået inflation i ordet "censur". Måske skulle man en gang i mellem bruge en ordbog, inden man tager et svært ord i brug:

http://sproget.dk/search?SearchableText=censur&submit=Start+søgning+

Vi har jo at gøre med en kulturudsendelse, så i bedste fald er der tale om almindelig redigering.

Sagen minder om et foredrag, der flagrer i alle retninger, hvor tilhørerne råber "kom nu til sagen". Studieværtens egne politiske holdninger har intet at gøre med andre menneskers kunstprodukter, i dette tilfælde: spillefilm.

Redaktøren har bare råbt "kom nu til sagen", og set fra en æstetisk synsvinkel er den pågældende udsendelse blevet et bedre journalistisk produkt af, at uvedkommende elementer er klippet ud.

Censur? Nej. Kvalitetssikring? Ja. 

Henrik Rasch
10. OKTOBER 2008
Re: DR-vært bliver censureret

Uanset om man kan lide DR2, statsministeren eller stegt flæsk med persillesovs, kommer man ikke udenom, at DR nu optræder som et Sandhedsministerium på linie med George Orwells 1984, hvor ubekvemme dele af virkeligeheden kan bortredigeres eller ændres.

Det er hell fair, hvis DR mener, at den pågældende studievært har kvajet sig, men så må de ansvarlige chefer fgm være klar til at tage konsekvenserne i stedet for at gå i et med tapetet på denne måde.

Det er fandme uhyggeligt, du!

 

Mads Ahrenskjær
10. OKTOBER 2008
Re: DR-vært bliver censureret

Jeg må konstatere, at jeg har en anden forståelse af censurbegrebet end rubrikforfatteren.

At studieværtrollen ikke er en blancocheck til at udtrykke egne politiske holdninger, stemmer ikke helt overens med min opfattelse af de forhold, der eksempelvis hersker i diktaturstater rundt om i verden.

 Men det er nok bare mig

Flere