DR-tillidsmand: Aftale vil gå ud over dansk indhold

Hvis regeringen og DF skærer 12,5 procent i DR, vil det ramme programproduktionen, siger fællestillidsmand i DR Henrik Friis Vilmar. ”Jeg frygter, at vi bliver beskåret så meget, at vi vil have svært ved at være til stede i hele landet,” siger han

I dag skal regeringen og Dansk Folkeparti diskutere et aftaleudkast til en skattereform. Aftalen betyder, at DR beskæres med 12,5 procent fra 2019 til 2022. Det skriver Politiken, der har set aftaleudkastet.

Hvis aftalen bliver vedtaget, vil medielicensen blive erstattet med et lavere personfradrag for alle voksne over 18 år. Målet med omlægningen er blandt andet at forhindre sortseere, der ikke betaler licens.

Fællestillidsmand i DR Henrik Friis Vilmar frygter, at besparelsen på 12,5 procent vil betyde færre stillinger og mindre produktion af dansk indhold.

”Det er en ledelsesopgave at bestemme, hvad DR ikke skal sende. Men jeg frygter, at vi bliver beskåret så meget, at vi vil have svært ved at være til stede i hele landet,” siger han.

Henrik Friis Vilmar siger, at DR har mange grundudgifter til for eksempel husleje, som ikke kan beskæres. Derfor risikerer indholdsproduktion at stå forrest, hvis der skal findes besparelser.

S: Dansk indhold skal bevares

Socialdemokraternes medieordfører Mogens Jensen siger til Politiken om det nye udspil, at besparelser ikke må føre til lavere produktion af dansksproget indhold.

”Det afgørende for os i de kommende medieforhandlinger er, at der ikke bliver færre penge samlet set at producere dansksproget public service-indhold for. I forhold til DR’s størrelse har vi sagt, at vi er klar til at forhandle om det, og det kommer også an på, hvilke opgaver vi kan blive enige om, at DR skal løse. Men umiddelbart lyder det som en stor nedskæring, som i hvert fald vil få konsekvenser for DR i form af mindre indhold,” siger han til Politiken.

Henrik Friis Vilmar tror ikke, at det er muligt at skære 12,5 procent, uden at det går ud over dansksproget public service-indhold.

”Udenlandsk indhold fylder kun nogle få procent af programindholdet i DR. Resten er dansk. Derfor vil det også ramme public service-indhold på dansk,” siger Henrik Friis Vilmar.

DR: Mærkbare konsekvenser for brugerne

DR’s bestyrelsesformand Michael Christiansen kalder det en ganske omfattende besparelse, som vil berøre alle dele af DR.

”Det vil derfor desværre ikke kunne gennemføres uden også at få mærkbare konsekvenser for brugerne. I en tid, hvor behovet for dansk kvalitetsindhold er vigtigere end nogensinde, vil jeg desuden påpege, at der i givet fald vil blive tale om betydeligt større besparelser, end andre kulturinstitutioner pålægges i disse år. Det synes jeg grundlæggende er beklageligt,” siger han til DR.

Michael Christiansen tilføjer, at han går ud fra, at det er et udspil til forhandlinger i en bredere kreds, og at koncernen derfor afventer resultatet af sådanne forhandlinger.

Regeringen ønsker et fokuseret DR

Ifølge regeringsgrundlaget fra 2016 er der behov for at målrette DR’s produktion til ”mere grundlæggende public service for at fokusere stærkere på produkter, der ikke udbydes af kommercielle udbydere samt for at reducere antallet af kanaler.

Hvis aftalen bliver en realitet, vil det være udgangspunktet for det udspil til et nyt medieforlig, som regeringen efter planen præsenterer efter nytår.

3 Kommentarer

Niels Riis Ebbesen
7. DECEMBER 2017
Sikke en gang klynk, en
Sikke en gang klynk, en besparelse på 12,5% er kun en meget lille sparerunde, hvis vi ser den i forhold til de mange besparelser, som der er blevet gennemført ude i de private virksomheder.

Det ville være oplagt, at spare en masse af DR’s mellemledere væk, og sænke alle topledernes lønninger med 20-30%, og er det ikke nok, så er DR’s alm. journalister også ret vellønnede, så de kan sagens overleve en lønnedgang på 5-10%.

Og der er jo ingen fare for, at medarbejderne bliver sure over at skulle gå ned i løn, og trækker væk fra DR, for hvor vil ellers kunne finde et job, alternativet er arbejdsløshed.
Allan Emmertsen
7. DECEMBER 2017
I en tid hvor mediebilledet
I en tid hvor mediebilledet er under forandring, og tv-udbydere i højere og højere grad ser streamingtjenesterne løbe med seerne, er det næppe en kvalitetsudhuling og en ensidig fokusering på public service, som er løsningen på DRs udfordringer. Besparelserne er et politisk ønske, som ikke behøver at have hold i licensbetalernes/seernes ønsker til et fremtidigt DR og medieudbud. Hvorfor ikke spørge os, som betaler for indholdet? Jeg betaler hellere 12½ % mere for et bedre indhold end at spare 12½ % på noget, som jeg ikke gider at se. Jeg skal jo betale 87½% under alle omstændigheder.
Ida Sønderby Rosgaard
7. DECEMBER 2017
Jeg tror, at vi får et mere
Jeg tror, at vi får et mere veltrimmet DR til glæde og gavn for alle.

Om besparelsen rammer dansk indhold, er helt op til ledelsen i DR, der nu forhåbentlig bliver tvunget til at prioritere vores penge på fornuftig vis. Lige nu bruger man jo bl.a. for mange penge på cheflønninger, mens man underbetaler freelancere og andre løstansatte.

Og afskaffelsen af medielicens til fordel for et mindre personligt fradrag til alle over 18 år er intet mindre end en genial og meget retfærdig løsning.