DR-strategi i Afghanistan efterlyses

NATO og Forsvaret opruster på medie-fronten og tilbyder både indhold og faciliteter til taknemmelige, spareramte medier. Det får Deadline-studievært Martin Breum til at efterlyse en strategi for DRs dækning af Afghanistan-konflikten.

NATO og Forsvaret opruster på medie-fronten og tilbyder både indhold og faciliteter til taknemmelige, spareramte medier. Det får Deadline-studievært Martin Breum til at efterlyse en strategi for DRs dækning af Afghanistan-konflikten.

I et indlæg til det interne DR-organ DRåben kalder Breum det et kæmpe dilemma, som DR står over for, når Forsvaret tilbyder billeder, lyd, teknisk assistance og beskyttelse. Ydelserne er af høj kvalitet og en stor hjælp, men samarbejdet med en af parterne i en konflikt har en journalistisk bagside.

»Vi ved fra Irak, at der hurtigt sker en glidning i journalistikken, når nationens soldater er i krig: Reporterne siger 'vi' om soldaterne; den kritiske sans får runde kanter, når det gælder Jens-i-Trøjen, fjenden er per definition ond, krig bliver et spørgsmål om at 'vinde' eller 'tabe'. Og nu skal vi også til at håndtere det faktum, at selve det journalistiske grundmateriale i stadig højere grad er produceret af forsvaret selv,« skriver Martin Breum i sit indlæg.

Han refererer bl.a. til Forsvarets ’Quick-Link’-service, der stiller tv-billeder til rådighed for bl.a. tv-stationer, og som ifølge Breum snart vil være til rådighed i Irak og Afghanistan. Dybest set har Forsvaret dog en anden dagsorden end medierne.

»I sidste ende gælder det for Forsvaret om at vinde krigen. Det er det, Forsvaret er sat i verden for. Og til det formål er sandheden ikke altid det stærkeste våben. […] Vi kan have fornøjelse af hinanden, men det kræver, at DR sætter penge og folk af til uafhængig produktion om krigen i Afghanistan i et helt andet omfang end i dag, så vi forhindrer, at Forsvarets tilbud udhuler vores troværdighed og selvforståelse,« skriver Martin Breum.

Breums indlæg kommer samtidig med, at NATO iværksætter en ny medieoffensiv. Ved åbningen af en konference i København i mandags, fortalte generalsekretær Jaap de Hoop Scheffer om, hvordan NATO fremover skal have egne tv-hold med i felten og ved hjælp af Internettet vise ikke bare egne styrkers operationer, men også de skader og anslag mod civilbefolkningen, som fjenden står bag.

Læs Jaap de Hoop Scheffers tale i København her.

0 Kommentarer