DR skal betale for indhold i nye kanaler

DR skal nu betale for genudsendelser på Ramasjang og DR K.  Dansk Journalistforbund har sammen med en stribe andre organisationer fået en aftale.

DR skal nu betale for genudsendelser på Ramasjang og DR K.  Dansk Journalistforbund har sammen med en stribe andre organisationer fået en aftale.

I alt skal DR betale to millioner kroner årligt til de 16 organisationer, der er med i forliget. Pengene skal fordeles blandt de rettighedshavere, der er omfattet af aftalen.

Som udgangspunkt mente DR ikke, at DJs medlemmer skulle have penge, idet det var statsradiofoniens påstand, at den havde fået overdraget rettighederne.

Men ved hjælp af indsamling af medlemmernes kontrakter fra de udsendelser, som er lavet for DR i co-produktion/entreprise eller som nogle af medlemmerne har lavet direkte til DR som tilrettelæggere, journalister, værter, klippere, tegnere/grafikere, fotografer og som tekstforfattere til litterære værker, lykkedes det at få en aftale, forklarer juridisk konsulent Lone Amtrup fra Dansk Journalistforbund.

"At vi overhovedet har fået adgang til forhandlinger med DR skyldes, at vores medlemmer heldigvis har været gode til at bevare deres genudsendelsesrettigheder på trods af hårdt pres fra DR. Dette pres er ikke blevet mindre i de senere år, og der skal ydes en målrettet indsats for at bakke medlemmerne op i fastholdelse af deres rettigheder, så vi også fremover får mulighed for at lave denne slags aftale med broadcasterne", siger Lone Amtrup.

Rettighedshavere må dog væbne sig med tålmodighed, for det er endnu for tidligt at sige, hvordan midlerne vil blive fordelt. Først når der er overblik over, hvad der har været vist, kommer der en udmelding om, på hvilket grundlag, medlemmerne får del i midlerne, oplyser Dansk Journalistforbund.

Aftalen med DR omfatter udover medlemmer af DJ også medlemmer af:

AC, Animationssammenslutningen, Dansk Film Fotograf Forbund, DJBFA, DPA, Dansk Komponistforening, Dansk Forfatterforening, Dansk Musikforlæggerforening, Danske Skønlitterære Forfatter, FAF, Kordelen af Fællesrådet for Udøvende kunstnere, KODA Dramatik (musikdramatik), Sammenslutningen af Danske Scenografer og Teknisk Landsforbund (tidligere Teaterteknikerforeningen)

1 Kommentar

Mikael Nielsen
12. APRIL 2010
Re: DR skal betale for indhold i nye kanaler

Man skal nok være glad for at skolelærere, universitetsprofessorer osv ikke har "genudsendelsesrettigheder" for hver gang afgivet viden bliver genbrugt af elever og studerende resten af deres liv...