DR-redaktør: Selvmordsturisten var »enøjet«

Lytternes og seernes redaktør i DR, Jacob Mollerup, giver nu den øverste ledelse i DR tørt på. I en kommentar, som offentliggøres senere i dag, betegner han bl.a. udtalelser fra DR1-chef Ulla Pors Nielsen som "misvisende". 

Lytternes og seernes redaktør i DR, Jacob Mollerup, giver nu den øverste ledelse i DR tørt på. I en kommentar, som offentliggøres senere i dag, betegner han bl.a. udtalelser fra DR1-chef Ulla Pors Nielsen som "misvisende". 

Det var forkert, at DR lod det "positive" dokumentar-program om aktiv dødshjælp stå helt alene. Det mener Jacob Mellerup, der som lytternes og seernes redaktør i DR har til opgave at sikre intense og åbne debatter om DR.

Og i en klumme, som offentliggøres senere i dag på dr.dk/etik, skærer han helt ind til benet i den igangværende debat om DR's rolle og ansvar i forhold til diskussionen om aktiv dødshjælp.

Blandt andet skriver Mollerup:

"Generaldirektør Kenneth Plummer har kaldt dokumentaren "…. et seriøst og relevant indlæg i debatten om aktiv dødshjælp." DR1-chef Ulla Pors Nielsen gik i en debat i Deadline mandag aften endnu længere. Hun kaldte den "stærk, sober og seriøs" og "et godt oplæg til debat". Faktisk det mest seriøse og sobre bud p.t. fremhævede hun.
Jeg synes denne beskrivelse er misvisende. Dokumentaren var først og fremmest et følelsesladet partsindlæg, der fremstod som en ret ukritisk beskrivelse af hjælp til selvmord. Det er ikke det bedste grundlag for en nuanceret debat."

Journalisten.dk bragte tidligere i dag et interview med  Unni Bille-Brahe, mangeårig leder af Center for Selvmordsforskning, der vurderer, at DR ligefrem er med til at fremme selvmord i Danmark.

Så langt går Jacob Mollerup dog ikke i sin dom. Han mener til gengæld, at DR fuldstændigt har fejlet, når det gælder public service-forpligtelsen til at beskrive en historie fra flere sider.

Blandt andet mener han, at den canadiske dokumentar "The Suicide Tourist", som blev vist i søndags, helt overser det centrale spørgsmål om selvmordsturismen. Og samtidig kritiserer han DR for hastværk:

"Udsendelsen "Hjælp – jeg vil dø" blev i huj og hast fremrykket, fordi en af de britiske Sky-kanaler havde vist den i onsdags. Jeg har svært ved at se grunden til dette hastværk. Der var oplagt brug for flere interne overvejelser. Det havde været bedre med mere omtanke, så man kunne have lavet et forløb (f.eks. en tema-aften på DR2), hvor problemerne var blevet ordentlig belyst og seerne havde fået et forsvarligt grundlag for at vurdere tingene," skriver Jacob Mollerup videre i sin klumme.

Ifølge seernes- og lytternes redaktør fralagde DR sig alt ansvar og svigtede dermed som public service-station i en så vigtig debat:

"Dokumentaren omtalte ikke alle de dybt alvorlige skyggesider ved dødsturismen og ved hjælp til drab i almindelighed," bemærker Mollerup og skriver senere:

"Nu sendte man i stedet en positiv beskrivelse af selvmordsturisme – inkluderet billeder fra hovedpersonens indtagelse af den dødelige dosis og til hans død en halv times tid senere. Det var en ukritisk og enøjet beskrivelse af problemerne. Derfor skulle den ikke have stået alene," er ordene fra DR's seer-redaktør, der mener, der er brug for nye etik-diskussioner i DR's ledelse. 

 

 

0 Kommentarer