DR-redaktør: Bastard Film gik galt i byen

Den omdiskuterede tv-udsendelse om bostedet Ringbo, som Bastard Film producerede med skjult kamera, kritiseres nu af DRs lytter- og seerredaktør. »Skjult kamera på afveje,« lyder et langt indlæg.

Den omdiskuterede tv-udsendelse om bostedet Ringbo, som Bastard Film producerede med skjult kamera, kritiseres nu af DRs lytter- og seerredaktør. »Skjult kamera på afveje,« lyder et langt indlæg.

Det er ikke kun de berørte parter, som langer ud efter DR og Bastard Film for den seneste aktualitets-udsendelse i '21 Søndag' på DR 1. DRs egen lytter- og seerredaktør, Jacob Mollerup, reagerer nu kraftigt på udsendelsen, som satte fokus på behandlingen af psykisk syge på bostedet Ringbo.

Som udgangspunkt mener han Bastard Film er blevet bedre end tidligere til at lave programmer baseret på skjult kamera, men udsendelsen er alligevel stærkt kritisabel, erklærer han:

»Når projektet alligevel gik galt i byen, skyldtes det en stribe forhold. Det er først og fremmest afvejningen af de forskellige hensyn, den er gal med: Der skal særligt meget til for at begrunde anvendelse af skjult kamera her. Det handler om psykisk syge mennesker, der bl.a. kan lide af skizofreni. At anbringe en person under dække i et sådant miljø og endda lave skjulte optagelser, der strækker sig over et halvt år er et vidtgående skridt overfor de sårbare beboereskriver Jacob Mollerup i sin klumme på dr.dk.

Ifølge seernes redaktør i DR er der flere ting, som er gået galt, men særligt problematisk er det ifølge Mollerup, at mange af tingene i udsendelsen kunne være lavet uden brugen af skjult kamera.

»Det skal være et meget vigtigt og nødvendigt journalistisk projekt, for at det hele giver mening. Men samtidig skal det være stort set umuligt at lave på anden vis. Det er her, kæden springer af: Der er en stribe andre muligheder for at lave historien – helt uden det skjulte kamera. Man kunne bl.a. have søgt at få tidligere medarbejdere og beboere til at tale – ex-ansatte har faktisk tidligere stillet sig op i aviser med navns nævnelse og fortalt historier, der svarer til det, det skjulte kamera "afslørede". Mange pårørende, sindslidende, psykiatere og andre ansatte har for længst erkendt de dybe problemer – og er selv i gang med diskussioner om diagnoser og løsninger,« erklærer Jacob Mollerup, der mener, at Bastard Film ikke leverer nogen unik dokumention af hverken fejlmedicinering eller dårlig rengøringsstandard.

Tidligere på ugen forsvarede Bastard Film sig dog. Over for Journalisten.dk sagde direktør for Bastard Film, Søren Steen Jespersen, bl.a. følgende:

»Jamen altså, vi har vurderet, at hensynet til væsentligheden af historien var så høj, at vi valgte at gøre det her. Og selvfølgelig har vi overvejet brugen af skjult kamera – det gør vi hver gang – men vi har ikke haft mulighed for at påvirke den måde, beboerne endte med at få at vide, at vi brugte skjult kamera. Den proces var vi ikke inde over,« var den umiddelbare reaktion fra Søren Steen Jespersen.

Læs hele kommentaren fra Jacob Mollerup her.

 

 

 

 »«

0 Kommentarer