DR-redaktør: Anklager mod Lene Espersen bygger på sjusk

Europæiske medier gik fuldstændigt i selvsving i går, da Daily Telegraph omtalte Lene Espersen som "Verdens værste udenrigsminister". Historien byggede på en fejlagtig oversættelse fra tysk til engelsk, men det var der ingen, der opdagede, konstaterer seernes og lytternes redaktør i DR, Jacob Christian Mollerup.

Europæiske medier gik fuldstændigt i selvsving i går, da Daily Telegraph omtalte Lene Espersen som "Verdens værste udenrigsminister". Historien byggede på en fejlagtig oversættelse fra tysk til engelsk, men det var der ingen, der opdagede, konstaterer seernes og lytternes redaktør i DR, Jacob Christian Mollerup.

Helt ubegrundet endte den danske udenrigsminister Lene Espersen med at blive hængt ud i stribevis af danske og europæiske medier i går. Sjusk, fejlagtige oversættelser og forhastede opdateringer i en række nyhedsmedier førte til en udlægning, som der overhovedet ikke var belæg for.

Det konstaterer lytternes og seernes redaktør i DR, Jacob Christian Mollerup, i en klumme, som publiceres senere i dag fredag.

Her skriver han blandt andet:

"I København bor en udmærket ung journalist, der skriver til flere tyske medier på freelance-basis. Elmar Jung hedder han – han præsenterer sig selv sådan her på sin blog: HighNorth – Der Nordeuropakorrespondenten-Blog

Elmar Jung skrev den 3. august en kort artikel til Financial Times Deutchland. I Tyskland har de p.t. et godt øje til diskussioner om omstridte udenrigsministre (Guido Westerwelle hedder deres egen). Og Jung fik da også avisen til at antage en artikel, der opsummerer den danske diskussion om Lene Espersens afbud og beretter om hendes popularitetskrise. Med afsæt i de seneste historier kaldes hun bl.a. EU's mest klodsede udenrigsminister p.t."

Så langt så godt.
Men herefter går det galt. Endda grueligt galt.
Og ifølge Jacob Mollerup, så er der ingen tvivl om, at det i høj grad skyldes det selvkørende mediehjul og den konstante jagt blandt netmedier efter at være først med alle nyheder.
For pludselig får den tyske historie en helt anden klang, da den oversættes til engelsk. Eller som Jacob Mollerup skriver:

"På denne verdens web-redaktioner sidder fortravlede journalister og producerer hurtige historier. Ofte baserer de historierne på andre web-sites. I London fik udenrigsmedarbejderen Damien McElroy på Daily Telegraph øje på historien i den tyske avis. Han skyndte sig at gå videre med den – og gav den lige en tand til: "Denmark's deputy prime minister 'world's worst foreign minister'", lød overskriften på www.telegraph.co.uk den 4. august. Avisen mente altså, at den danske vicestatsminister ligefrem var verdens værste udenrigsminister. Og det er dog noget af en præstation!," noterer DR-redaktøren i sin klumme og peger på det helt centrale problem: Journalisten på den velkendte britiske avis Daily Telegraph udførte simpelthen ikke sit arbejde tilfredsstillende, da han viderebringer den opsigtsvækkende iagttagelse:

"Jo, McElroy understreger, at det ikke er noget, han selv har fundet på. Han når i skyndingen at oplyse, at det er et citat fra en tysk avis. Og dermed får han altså selv afsløret, at han ikke forstår meget tysk," mener Mollerup, der har undersøgt den britiske histories videre forløb. Eller "triumftog", som han udtrykker det.

"Danske medier kan selvfølgelig ikke holde fingrene fra overskriften i den britiske avis. Da webredaktionerne vågner den 5. august, får historien derfor nyt liv: "Avis: Espersen verdens værste udenrigsminister" beretter www.dr.dk/nyheder kl. 11.19. En overskrift, der også gentages på DR Update. Og på Berlingske.dk er man klar med historien en times tid senere: "Udenrigsminister Lene Espersen får nu også hård kritik i flere store europæiske medier". En enkelt avis kalder hende "Verdens værste udenrigsminister", beretter Berlingske. "Udenlandsk presse stiller skarpt på Lene Espersen", hedder Ritzaus version, som citeres på avis-sites Danmark over – og igen med Telegraph-formuleringen som noget centralt."

I løbet af kort tid er historien om EU's mest klodsede udenrigsminister p.t. altså blevet til verdens værste udenrigsminister.
Og det bliver oven i købet ved. Efter nogle runder i dansk presse ruller historien atter videre i Europa. Denne gang er det Tages Anzeiger i Schweiz, som genvrider historien baseret på Elmar Jungs oprindelige artikel. Og så har B.T. stof til næste runde, konstater Mollerup:

"Nu er Lene Espersen til grin i hele Europa. Flere tysksprogede aviser mener, at Lene Espersen er den dårligste udenrigsminister i Europa," skriver B.T.

Det er hermed en ubestridelig kendsgerning, at der denne dag igen er et voksende antal kritiske historier om Lene Espersen i danske medier. Med lidt held er der en udenlandsk avis, der fanger den vinkel i morgen (i dag fredag, red.). Så er der stof til endnu en rundtur i mediemøllen."

Seernes og lytternes redaktør vurderer afslutningsvis, at de mange historier om Lene Espersen næppe skyldes, at medierne er mere efter hende end alle andre.

"Det tror jeg ikke. Dette kan ske for kriseramte politikere fra alle lejre. I tilfælde som dette diskriminerer den danske mediemølle ikke. Men det ændrer ikke på, at kvaliteten i dagens historie er mindre end imponerende," fastslår Mollerup.

DR ventes at offentliggøre klummen fra Jacob Mollerup i løbet af i dag, fredag.

5 Kommentarer

Majbrit krogh
7. AUGUST 2010
Re: DR-redaktør: Anklager mod Lene Espersen bygger på sjusk

Jamen kære Hammers, jeg er ganske rolig. Vigtigere er det her sgu heller ikke.

Men jeg synes nu stadig, at du tager fejl. At du mener, at substansen er, at Lene Espersen er en dårlig udenrigsminister, er jo altså ikke ensbetydende med, at alle andre skal mene det. Det er jo altså Mollerup, der har skrevet klummen - og derfor ham, der har bestemt hvad substansen for hans klumme skal være.

Han slår ned på, at der her er en journalist, der er sprunget over hvor gærdet er lavest - og det trækker han så en overordnet pointe ud af. Det er vel fint nok. Det er da bestemt en væsentlig tendens at tage fat i. Flere og flere journalister benytter sig af muligheden for blot at genfortælle andre mediers historier i stedet for at gøre dem til sine egne. Eller i det mindste tjekke fakta inden de sender den ud med eget navn på. First with the news er åbenbert vigtigere end first with the right news.

Men det råd du giver mig til sidst i dit indlæg, kunne du jo passende give dig selv. Det er dig, der drejer emnet over på noget, som Mollerup slet ikke bringer på banen i sin klumme. Men fred være med det.

Svend Jensen
6. AUGUST 2010
Re: DR-redaktør: Anklager mod Lene Espersen bygger på sjusk

@Michael Hammers

Det er da ikke en erhvervspraktikant værdigt at bringe en totalt fejlagtig oversættelse som overskrift i et rimeligt betydende forum som Telegraph.

Den eneste grund til ikke at forstå det, er at man har det fint med at meningsmålinger i diverse blade er det væsentligste kriterium for bedømmelse af udenrigsministre.

Det viser sig jo at hun har foretaget flere rejser i embeds medfør end sin forgænger i samme periode af året. Det viser Berlingske Tidende, som i modsætning til andre har undersøgt virkelighedens verden.

Michael Hammers
6. AUGUST 2010
Re: DR-redaktør: Anklager mod Lene Espersen bygger på sjusk

@Majbritt Krogh

Din kommentar til mig er nøjagtig ligeså malplaceret og irrelevant, som Mollerups sommerferie artikel, er det.

Hvis du vil debatten, så forhold dig til det, jeg skriver, som er 1) at udtrykkene, uanset gradsforskel, signalerer fuldstændig det samme, nemlig at DK har en ekstremt dårlig udenrigsminister, og 2) at uanset om den ene betegnelse er lidt stærkere end den anden, så har det ikke en hujende fis med substansen at gøre, nemlig at Lene Espersen har begået flere utilgivelige fadæser (derfor spørgsmålet, hvad er det Mollerup vil).

Måske du skulle tage at hidse dig lidt ned - Jeg har hørt, at det skulle hjælpe på evnen til at stille skarpt og gøre det nemmere at forholde sig til en debats substans.

Venligst Michael Hammers  

Majbrit Krogh
6. AUGUST 2010
Re: DR-redaktør: Anklager mod Lene Espersen bygger på sjusk

Jeg kan da ved gud ikke se, hvordan en kommentar om den journalistiske dårligdom: manglende research kan blive til en "...usaglige og irrelevante - artikel."

Til spørgsmålet om hvor Mollerup vil hen er det vel nogenlunde gennemskueligt, at han kritiserer journalister, der i hurtig copy/paste og Google Translate får fremtryllet en artikel i stedet for selv lige at tjekke "fakta" igennem. 

Det er vel næppe heller relevant at begynde at kritisere en klumme på baggrund af et mindre referat i stedet for at vente på klummen i sin helhed.

At du ikke mener, der er forskel på "klodset" og "værste" - for ikke at tale om "EU" og "verden" må vel så åbenbart være en smagssag. 

Michael Hammers
6. AUGUST 2010
Re: DR-redaktør: Anklager mod Lene Espersen bygger på sjusk

Sikke noget vås, Jakob Mollerup her disker op med. Om man med henvisning til  Lene Espersens flere på hinanden følgende fadæser og hendes foruroligende mangel på evne til selv begribe disse,  betegner hende som EUs mest klodsede udenrigsminister eller som verdens værste udenrigsminister, er da et fedt. Udtrykkene signalerer fuldkommen det samme: Nemlig en ekstremt dårlig dansk udenrigsminister.

Og hvad mere er så drejer Mollerups sommerferie fjantede artikel sig kun om betegnelser, men ikke om substansen. Lene Espersen har fortsat begået sine utilgivelige udenrigsministrielle kæmpebrølere uanset, hvad man vil kalde disse.

Spørgsmålet er, hvor Mollerup overhovedet vil hen? Vil han sige noget om dårlig medieadfærd? I så fald skyder han jo langt forbi målet, for - som fremgået - substansen består også selvom nogen har betegnet substansen med et lidt stærkere navn end andre.

Eller også er Mollerup konservativ og/eller Lene Espersen fan, hvilket i så fald kan forklare hans i denne sammenhæng - usaglige og irrelevante - artikel.

Michael Hammers

Flere