DR præsenterer ny plan – vil nedlægge 55-65 stillinger

Ledelsen i DR præsenterer netop nu en ny plan for DR's medarbejdere. Ifølge generaldirektøren er der tale om "en kursændring". Planen vil koste 100 mio. kr. årligt, og DR forventer at nedlægge mellem 55 og 65 stillinger

Færre og bedre nyheder, et fokus på nye digitale virkemidler og mere dansk indhold. Sådan lyder nogle af overskrifterne i den plan, som DR netop nu præsenterer for medarbejderne på et stormøde.

”Med planen fokuserer vi endnu mere på dansk indhold med særpræg og kvalitet og nye tilbud til børn og unge i en ny digital tid. Vi foretager de nødvendige op- og nedprioriteringer af vores indhold og aktiviteter for at sikre, at befolkningen også i en endnu mere digital fremtid har adgang til et stærkt og tydeligt public service-indhold,” udtaler generaldirektør Maria Rørbye Rønn i en pressemeddelelse.

De nye ambitioner kræver dog også ifølge DR's ledelse, at man nedlægger stillinger. I alt varsler DR, at 55-65 stillinger skal nedlægges i koncernen. Samtidig lover man at slanke nyhedsledelsen.

Som Journalisten kunne fortælle i april, har ledelsen varslet, at der ville komme en plan på bordet her i september.

DR’s ledelse har tidligere meldt ud, at man skulle spare 45 mio. kr. efter at have tabt en voldgiftssag til Dansk Journalistforbund om afskaffelse af lønnet frokostpause. Da DR ikke fik lov at afskaffe den lønnede frokostpause uden en ny overenskomst, meldte ledelsen ud, at man måtte spare 45 mio. kr. på en anden måde.

Koster 100 mio. kr. årligt

Nu har ledelsen præsenteret sin nye plan for DR. Ifølge Maria Rørbye Rønn er der tale om en "kursændring".

"Vi gennemfører en kursændring, så befolkningen de kommende år får et DR med en endnu tydeligere public service-profil. Det skal ske gennem udvikling af nyt indhold med særligt fokus på børn og unge, kultur, nyheder og aktualitet. Samtidig sikrer vi, at DR er i takt med brugerne ved at speede den digitale omstilling op, så ikke mindst børn og unge kan opleve stærke, troværdige og uafhængige digitale public service-tilbud. DR skal imødekomme brugernes medievaner, som ændrer sig hurtigt i disse år," lyder det fra generaldirektøren i DR's pressemeddelelse.

Her fremgår det også, at DR forventer at nedlægge mellem 25 og 30 stillinger som følge af planen, og 30-35 stillinger som følge af Publiceringsplan 2018 og andre "tilpasninger i DR's indholdsproduktion".

De nye tiltag

DR varsler en række nye tiltag, blandt andre:

  • DR vil udvikle mere dansk fiktion og fakta-indhold til børn og unge, som samtidig skal støtte den digitale omstilling af DR3 og DR Ultra.
  • P3 skal styrke den journalistiske substans med bl.a. dokumentarprogrammer og styrkede musiktilbud.
  • Der skrues op for kulturdækningen, bl.a. ved at placere et kulturprogram i bedste sendetid på DR1 i 2018.
  • Nyhedsledelsen slankes, og fagredaktionerne styrkes. Der skal være færre daglige historier.
  • DR vil lave forsøg på sociale medier, herunder nyheder på Snapchat.
  • DR Nyheder ansætter en fast korrespondent i Tyrkiet, samt en viden- og teknologikorrespondent i Aalborg.
  • DR lukker 'X Factor', men lover "ny original danskproduceret underholdning" som afløser.
  • 'Aftenshowet' udliciteres til en privat udbyder.

Længe ventet spareplan

Medarbejderne har længe ventet på økonomiplanen.

”Det skaber enormt stor utryghed blandt medarbejderne, at de skal gå og vente på afklaring indtil september. Jeg ved, at der allerede nu er stor utryghed, fordi ledelsen hele tiden har sagt, at frokostpausesagen vil koste afskedigelser,” sagde fællestillidsmand Henrik Friis Vilmar om den forestående sparerunde i april.

For at sikre færre fyringer indgik Dansk Journalistforbund en overenskomst med DR’s ledelse, som betød, at lønnen blev fastfrosset i to år med en lille lønstigning det tredje år.

Til gengæld fik medarbejderne en såkaldt ”tryghedsaftale”, som netop skulle beskytte dem bedre ved den fyringsrunde, man vidste ville komme forude.

Overenskomsten fik kritik, men blev vedtaget med flertal blandt DR's medarbejdere.

2 Kommentarer

Henrik Lind Jørgensen
24. AUGUST 2017
Smag og behag er forskelligt,
Smag og behag er forskelligt, men i forhold til kriteriet om "hvad-kommercielle-stationer-kan-lave-behøver-vi-ikke-lave" er der da adskillige muligheder. Aftenshowet er oplagt. Enig. Og så er der P3. Jeg ved godt, DR og omegn vil fremføre, at sådanne programmer er med til, at DR kommer ud til alle kroge af danskerne, men det gør DR jo alligevel ikke. Skær fra og koncentrer kræfterne om færre kanaler og færre programmer/udsendelser, for vi har brug for et stærkt DR - nu og i fremtiden.
Anders Hede
23. AUGUST 2017
Fremskridt, men luk da eks.
Fremskridt, men luk da eks. Aftenshowet. Mere ligegyldigt kan tv næsten ikke være. Det er yndlingsstedet for politikere for det er blottet for ægte kritiske spørgsmål. TV2 sender en pendant der er identisk, GoaftenDanmark. Det er ikke fordi det er den slags der mangler i mediebilledet