DR: På begynderløn efter 30 år

  Erfarne freelancere i DR får det samme i løn som nyuddannede journalister.

Erfarne freelancere i DR får det samme i løn som nyuddannede journalister.

Freelance. Der er forskel på folk i DR. Mens DRs fastansatte programmedarbejdere i gennemsnit får 10.600 kroner i personligt tillæg om måneden, må flertallet af freelancere nøjes med en basisløn på 249 kroner i timen. Det betyder, at de fleste freelancere får den samme løn – uansat om de har været tilknyttet DR i 10, 15 eller 20 år. Sammenlignet med de fastansatte står de også dårligere, når det gælder dækning af udgifter til pension, efteruddannelse og idéudvikling.

Klaus Rydahl, DR-freelancer gennem 22 år, mener, at der er behov for større sammenhold mellem de 700-800 freelancere i DR, hvis DRs udbredte brug af minimumsløn skal stoppes.

»Som ny er basislønnen på 249 kroner i timen glimrende. Men hvis man ligesom mig vælger at arbejde for DR gennem mange år, får man let huller i økonomien, fordi der er mange perioder uden arbejde – for eksempel mellem de enkelte jobs eller i sommerperioden,« siger Rydahl.

En fremtidig model kunne være, at hver division i DR får en freelance-repræsentant, der kan holde særlig øje med freelancernes vilkår.

En opgørelse lavet af DR i 2004 viste, at kun to procent af freelancerne fik mere end basislønnen. Siden er billedet blevet mere broget, fordi flere freelancere er overgået til projektansættelser, hvor de får et fast beløb for at løse en bestemt opgave. En ny undersøgelse blandt 90 DR-freelancere viser, at tallet nu er faldet til 78 procent.

Det ændrer dog ikke ved, at der ikke findes officielle kriterier for personlig løn.

»Freelancere med mange års erfaring og specialviden arbejder for samme løn som nyuddannede journalister. DR siger med andre ord til os, at erfaring, viden, rutine og hurtighed ikke har nogen værdi,« siger Klaus Rydahl.

På freelancernes mailingliste er flere begyndt at tale om at boykotte bestemte DR-redaktioner eller søge flere kunder uden for DR.

»Jeg kan ikke se anden udvej, end at man må sørge for at have hovedvægten af opgaver uden for huset – og tage de opgaver i DR, der er sjove og fagligt udfordrende,« skriver en freelancer.

»I de otte år, jeg har været i DR-Ung, mindes jeg stort set ikke at have været til en eneste formel lønforhandling,« siger en anden.

En freelancer, der ønskede et personligt løntillæg, fik dette svar fra sin DR-chef:

»Her i afdelingen er der INGEN freelancere, der får mere end mindstelønnen. Så jeg ved ikke, hvorfor jeg skulle give dig mere.«

Blandt de 90 freelancere, der har deltaget i undersøgelsen, oplyser 43 procent, at de ikke får løn for produktudvikling, kun tre procent har været på eksternt kursus betalt af DR, og 82 procent har ikke haft kontakt med deres tillidsrepræsentant inden lønforhandling.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra DRs HR-manager Inger Kirk

0 Kommentarer