”Sæt pris på det gode nok parforhold” og ”Spiller I på samme hold i parforholdet?”
Sådan lyder overskrifterne på to af i alt fem artikler, som alle er udgivet på dr.dk over to dage den 24. og 25. maj.
Alle fem artikler tager udgangspunkt i psykolog Mattias Stølen Dues nye bog ”Pas på parforholdet, mens I stadig elsker hinanden”, og er alle udgivet i DR’s online-univers ”Lev Nu”, der samler artikler om livsstilsemner som psykologi, parforhold og mad.
I alle fem artikler nævnes titlen på den nyudgivne bog i begyndelsen, og i alle artiklerne udtaler forfatter Mattias Stølen Due sig om forskellige råd til parforholdet som eneste kilde i historien. Artiklerne er skrevet af samme DR-journalist.
Omtale eller reklame?
Mediejurist Sten Schaumburg-Müller undrer sig over DR’s omtale af parforholds-bogen. Han understreger, at DR ikke har gjort noget ulovligt ved at omtale bogen flere gange, men at omtalen bevæger sig på kanten af reklame, når man i fem artikler omtaler og ukritisk gengiver en bogs pointer.
»Man kan godt blive i tvivl, om der er tale om en omtale eller en reklame, når man læser fem artikler, som på den måde forholder sig så ukritisk til en kilde og hans bog,« siger han.
Sten Schaumburg-Müller mener, at man kunne have undgået misforståelser, hvis flere kilder medvirkede i artiklerne. Hvis der derimod er tale om en decideret anmeldelse af bogen, skulle dette også have fremgået.
»Det ligner en helt ukritisk gengivelse af bogens indhold. Det er på sin vis ikke i strid med DR’s public service-forpligtelse, men man kan sætte spørgsmålstegn ved, om man skulle have forholdt sig mere sagligt og upartisk til bogen og forfatteren ved for eksempel at inddrage andre vurderinger og synspunkter,« siger han.
Kan føles lidt voldsomt
I DR’s egne etiske retningslinjer står der blandt andet i et afsnit om anmeldelser: ”Stor eller gentagen eksponering øger risikoen for ulovlig skjult reklame”.
DR Danmarks webchef, Helle Trolle-Christensen, erkender, at fem artikler om samme bog umiddelbart ser voldsomt ud, men hun siger, at det nogle gange fungerer bedre at skrive flere små artikler om samme emne i stedet for én lang, når man skriver til nettet.
»Det vigtigste for vores dækning af livsstilsstoffet er, at den samlet set er alsidig. Det mener jeg, den er, og jeg står ved den redaktionelle vurdering, der ligger bag artiklerne,« siger Helle Trolle-Christensen.
Hun mener dog, at DR kunne have doseret artiklerne på en anden måde.
»Det kan måske føles lidt voldsomt, når man publicerer fem artikler med udgangspunkt i samme bog på to dage. Vi kunne have udbredt omtalen lidt, og det vil vi tage med fremover,« siger Helle Trolle-Christensen.
Skulle have krediteret anderledes
Både jeres egne etiske retningslinjer og Sten Schaumburg-Müller påpeger risikoen for, at noget fremstår som reklame, når en bog på den her måde omtales gentagne gange. Mener du, at jeres omtale af bogen er reklame?
»Når man laver en omtale af en bog, kan man ikke undgå, at der er tale om en form for markedsføring – mere eller mindre direkte. Det afgørende er, om det er redaktionelt begrundet. Det mener vi, det er i den pågældende sag. Men man kan godt diskutere, om vi skulle have krediteret bogen anderledes og ikke i begyndelsen i alle artikler. Det vil vi drøfte lidt mere i fremtiden,« svarer Helle Trolle-Christensen.
Hun afviser samtidig Sten Schaumburg-Müllers forslag om, at DR burde have haft flere kilder på historierne.
»Jeg vil understrege, at vi ikke laver en anprisning af bogen i artiklerne. Omtalen er lavet på baggrund af et interview, som journalisten har lavet med forfatteren. Vi har vurderet, at der ikke skulle flere kilder på historierne. Her er tale om det bløde livsstilsstof og ikke hårdt politisk stof, som normalt kræver flere kilder.«
Du kan læse alle fem artikler om parforholds-bogen herunder:
Vend også blikket udad, hvis forholdet knaser
Spiller I på samme hold i parforholdet?
Find fem rigtige ved din kæreste
Plej parforholdet, mens det stadig går godt
Sæt pris på det gode nok parforhold
2 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.
DR kammede helt over med de mange reklameindslag for parforholdsbogen... endda uger efter bogen havde været omtalt i andre medier, så ny var den ikke engang, så guderne må vide, hvorfor den skulle have så massiv dækning. Udover det faktum, at DR-journalisterne skal levere enormt meget indhold.
Men det er bemærkelsesværdigt - og beskæmmende - at heller ingen af de andre medier, som omtalte bogen, syntes at terapeut-forfatteren her skulle have et eneste kritisk spørgsmål, eller at hans letkøbte pointer skulle efterprøves blandt (evt mere) erfarne parterapeuter.
»Jeg vil understrege, at vi ikke laver en anprisning af bogen i artiklerne. Omtalen er lavet på baggrund af et interview, som journalisten har lavet med forfatteren. Vi har vurderet, at der ikke skulle flere kilder på historierne. Her er tale om det bløde livsstilsstof og ikke hårdt politisk stof, som normalt kræver flere kilder.«
Okay, så i dag har vi lært, at opskriften på et godt parforhold ikke er et koncept, der skal udfordres. Det ligger tilsyneladende ikke i det bløde livsstilsstofs natur at lade forskellige psykologer og eksperter udfordre hinanden.
Det er ret morsomt, at tvivlsomme beslutninger altid kan og skal forsvares med udgangspunkt i en eller anden redaktionel proces. Lettere var det måske bare at indrømme, at de fem artikler havde haft større nytteværdi for DR's læsere, hvis hovedkildens synspunkter var blevet udfordret af en eller flere kyndige eksperter. Det er helt i orden at vige fra livsstilsstoffets dogme, hvis formålet er at oplyse folket.