DR om ”nazisvin”-indslag: ”De balancerer det så godt, som det nu er muligt”

Rasmus Paludan kaldte Mimi Jakobsen ”nazisvin” i bedste sendetid på DR1. DR-chef Lisbeth Langwadt blev selv ”lidt chokeret”, men roser værterne for at balancere situationen bedst muligt og være mere kritiske, end de plejer. Hun mener, medierne står i en ny situation

”Jeg synes personligt, at Mimi Jakobsen minder mig allermest om Adolf Hitler af nogen overhovedet i verden.”

”Du er et nazisvin.”

Hvis du ikke så ‘Aftenshowet’ i aftes, har du nok hørt ovenstående citater alligevel. De to bemærkninger leverede Rasmus Paludan, formand for Stram Kurs, til eks-politiker Mimi Jakobsen live på DR1.

Lisbeth Langwadt, DR’s programchef for Aktualitet, Kultur og Dokumentar, blev selv ”lidt chokeret”, da hun så det.

”Jeg tror, jeg ligesom mange andre seere lige fløj op ad stolen og tænkte ”hvad foregår der?” Sådan plejer vi ikke at tale i den politiske debat,” siger hun.

Efter udsendelsen i aftes har ‘Aftenshowet’ fået kritik på de sociale platforme. Nogle kritiserer, at værterne var for ukritiske over for Rasmus Paludan, andre at de var for kritiske. Nogle mener slet ikke, at han burde have fået lov at være i studiet, og andre mener, at programmet burde have været afbrudt.

Lisbeth Langwadts telefon har da heller ikke ligget stille ret længe i dag. Men hun mener selv, at programmet samlet set var så balanceret som muligt.

”Det er værd at bemærke, at kritikken af værterne og ‘Aftenshowet’ er todelt. Den ene del kritiserer værterne for at være for ukritiske, mens den anden del kritiserer dem for at være for kritiske – og mere kritiske, end vi plejer i ‘Aftenshowet’. Det viser, hvor svært det er. Jeg synes, de balancerer det så godt, som det nu er muligt, når man står midt i situationen. Men selvfølgelig kan man altid bagefter evaluere og overveje, om noget kunne have været gjort anderledes,” siger hun.

Ny situation for pressen

DR-chefen fortæller, at ‘Aftenshowets’ redaktion har forsøgt at forberede sig på, at der undervejs i valgkampen kan komme kontroversielle udtalelser. Blandt andet havde man et lidt andet setup, end man plejer i ‘Aftenshowet’.

”De seere, som er vant til at se ‘Aftenshowet’, vil have bemærket et lidt mere kritisk setup end normalt. Vi vidste, at vi ville have behov for at stille nogle spørgsmål undervejs, så det havde vi forberedt. Det gælder ikke kun for Paludan, men alle partilederne,” siger Lisbeth Langwadt, som dog tilføjer, at ‘Aftenshowet’ ”ikke i sig selv er et kritisk format”.

Hun mener, at Rasmus Paludans entré i dansk politik har skabt en ny situation for pressen, som vi skal lære at forholde os til.

Hvad er det nye?

”Det er jo ikke noget nyt, at vi har partiledere i ‘Aftenshowet’ under valgkampen. Det har vi tradition for. Men den voldsomme retorik er ikke noget, vi har prøvet før på samme måde.”

Fra ”nazisvin” til hyggequiz

Rasmus Paludans nazi-anklager falder, efter at Mimi Jakobsen har sagt, at hans retorik ”minder mig virkelig meget om noget, der foregik i 30’erne” og at ”det, du siger, er så tæt på nazistiske tankegange”. Rasmus Paludan har efter udsendelsen forklaret i Ekstra Bladet, at han besluttede at give igen med samme mønt.

Gjorde ‘Aftenshowet’ det rigtige, da situationen opstod?

”Det er meget svært at sige, hvad det rigtige er i den situation. I den ramme, som ‘Aftenshowet’ er, synes jeg, at værterne klarede det fint. Det er en meget vanskelig situation,” siger Lisbeth Langwadt.

Da Rasmus Paludan siger, at Mimi Jakobsen ”hader en befolkningsgruppe rigtig meget”, spørger en af værterne eksempelvis, hvilken gruppe han taler om. Da Rasmus Paludan svarer ”danskerne”, siger værten ”men det har hun jo aldrig sagt ..?”

Umiddelbart efter at Rasmus Paludan har kaldt Mimi Jakobsen for et ”nazisvin”, skal han være med i et blødt element i ‘Aftenshowet’ – en Danmarks-quiz. Det har flere seere også reageret på på sociale medier, fordi de synes, at formaterne støder sammen.

Fungerer det, at man går direkte fra ”nazisvin” til hyggequiz?

”Det er en quiz, ‘Aftenshowet’ bruger til at vise en anden side af politikerne og også har brugt tidligere år i forbindelse med valg. Det var umuligt at forudse, hvad der ville ske, og jeg forstår godt, at nogen kan tænke, at den kom lidt skævt der. Men hvis man skal sige noget positivt om det, så fik man da et afbræk.”

Var det indslag public service?

”Jeg synes, at ‘Aftenshowet’ er public service. Selvfølgelig kan ‘Aftenshowets’ dækning af Paludan ikke stå alene, men som del af DR’s samlede meget brede dækning, med kritiske formater hver eneste dag, Mød Partierne, partilederrunder – som et supplement er det også public service til målgrupper, der måske ikke altid ser de mere klassiske formater.”

‘Aftenshowet’ ses af børn og familier. Hvor grimme ting må man sige i DR’s eftermiddagsflade, før det får konsekvenser for afviklingen?

”Det er ikke vores opgave at råde over, hvad folk siger. Det er vores opgave at være et uvildigt upartisk medie. Der er tale om en partiformand, som vi må behandle på lige fod med andre partiformænd, og hvor vi selvfølgelig stiller spørgsmål til udtalelserne undervejs.”

Folketingets formand: Så nåede ‘Aftenshowet’ bunden!

En af kritikerne er Folketingets formand, Pia Kjærsgaard. Hun skriver på Twitter:

”Så nåede ‘Aftenshowet’ bunden i går aftes! Hvor hadefuldt og ondt kan det blive? Og Rasmus Paludan og Mimi Jakobsen havde ikke noget at lade hinanden høre. Og to – to – værter havde ikke styr på noget som helst. Valgkamp??” efterfulgt af en tommel ned.

Lisbeth Langwadt ønsker ikke at forholde sig til Pia Kjærsgaards kritik.

”Overordnet vil jeg sige, at de gjorde, hvad de kunne i den ramme, de havde, da der opstod en svær situation – men selvfølgelig evaluerer vi og tager altid ved lære.”

Får det her nogen konsekvenser for Rasmus Paludans fremtidige optræden hos DR?

”DR har hele tiden haft en restriktiv politik i vores dækning af Rasmus Paludan såvel som andre partiledere. Vi giver ingen unødig taletid til hverken ham eller andre. Men når alle partilederne skal ind i ‘Aftenshowet’, så må de behandles lige,” siger Lisbeth Langwadt.

4 Kommentarer

Mimi Jakobsen
10. MAJ 2019
jeg synes ikke der var noget at bebrejde værterne. de var chokerede, som vi alle. man kan overveje om man i et hyggeprogram som aftenshowet også skal invitere til politisk debat. det er overalt , med rette hele tiden, men måske skal man bare holde et frirum, det er jo en lang valgkamp
Ole Madsen
10. MAJ 2019
Jeg synes, de to værter håndterede situationen fint, nemlig stille og roligt.
Mimi og Rasmus var de 2 ligeværdige tabere i den forbindelse.
Mimi havde allerede den 4. maj lavet et opslag, hvor hun direkte kalder Rasmus for en nazist.
Selvom Rasmus' tilbagemelding til Mimi, da hun igen sammenligner ham med nazisterne, var grov, forstår jeg ham godt.
Mimi har ingen grund til at føle sig krænket. Hun smed selv den første sten.
Jørgen Groth
10. MAJ 2019
Håber de vil gå ligeså hårdt til Pernille Skipper Uffe Elbæk og andre yderliggående partier på venstrefløjen, og deres fortid.
Helle Bygum
9. MAJ 2019
Her har vi en chef som er hul i ryggen som elverpige. Ja, ih h ør indslaget balancerede og ih, hvor hun prøver at balancere sin kritik. Fantastisk at læse, men beskæmmende. Hvorfor havde værterne ikke forberedt et klip fra youtube hvor man ser RP brænde koranen af. Lige til at knalde op på storskærm. Men det er måske for skarpt og journalistisk for AS. Hvorfor var værterne ikke instruerede i at sige, da Mimi blev kaldt nazisvin, at her går grænsen. Enten taler du pænt, eller også må du forlade studiet. Bum.
Jeg synes chefen her er ekstraordinær valen. Og håndsky.

Læs også

Politiet hjalp Paludan med at sortere i pressen

Politiet hjalp Paludan med at sortere i pressen

07. MAJ 2019

Paludan elsker at kritisere pressen – sådan fik to journalister de bedste svar

29. APRIL 2019

Paludan elsker at kritisere pressen – sådan fik to journalister de bedste svar

29. APRIL 2019