DR om Detektor-kritik: »Det er ikke noget, vi er stolte over«

P1-programmet Detektor har fået kritik af Pressenævnet for en kritisk historie om Berlingske. Redaktionschef Sandy French afviser, at det gør særligt ondt, fordi Detektor selv bedriver mediekritik: »Kritik fra Pressenævnet rammer altid hårdt, uanset hvilket journalistisk format der er tale om.«

”DR Detektor har hængt Berlingske ud på forkert grundlag”.

Sådan vil det meget snart lyde i Radioavisen samt i P1-programmet Detektor. Sætningen er nemlig en overskrift, Pressenævnet har pålagt DR at bringe. Derudover skal DR læse en tekst op, der forklarer, at det mediekritiske program har fået kritik af nævnet.

Sagen drejer sig om en artikel fra Berlingske med overskriften ”45.000 danskere er de seneste år blevet syge af frugt og grønt”. Den historie gik Detektor kritisk til, og det fremgik af Detektors program, at tallet var overdrevet.

Imidlertid havde Detektor ikke konfronteret Berlingske med kritikken. Og det er blandt andet det, DR nu får kritik for af Pressenævnet. Berlingske klagede til nævnet i kølvandet på historien, der kom frem i oktober 2012.

En uge efter, Berlingske havde meldt Detektor til Pressenævnet, gik DR ud og beklagede, at de ikke havde konfronteret avisen med kritikken.

Men alligevel har Pressenævnet altså nu afgjort, at Detektor ikke har overholdt god presseskik. Dels ved ikke at konfrontere Berlingske, dels fordi DR ikke tids nok gjorde opmærksom på, at Berlingske havde brugt Fødevarestyrelsens egne tal.

Sandy French er redaktionschef på DR Indland. Hun tager kritikken fra Pressenævnet til efterretning.

»Når vi får kritik fra Pressenævnet, så tager vi det til efterretning – og ret alvorligt,« siger hun til journalisten.dk.

Kommer det som en overraskelse for dig?

»Det vil jeg ikke forholde mig til. Det er en pressenævnssag, og de har truffet en afgørelse. Det tager vi til efterretning. Vi har beklaget, og det gjorde vi også inden nævnets afgørelse.«

Er du uenig i den afgørelse, nævnet er nået frem til?

»Jeg er aldrig uenig i Pressenævnets afgørelser.«

Sker der nogle konkrete ændringer efter denne her afgørelse?

»Det er meget vigtigt, at man får rettet så hurtigt som muligt – det gælder alle medier, også os. Her har nævnet vurderet, at vi var for langsomme til det, og det skal jeg selvfølgelig beklage.«

Rammer det ikke særligt hårdt, når det netop er et mediekritisk program, der får kritik af Pressenævnet?

»Kritik fra Pressenævnet rammer altid hårdt, uanset hvilket journalistisk format der er tale om. Det er ikke noget, vi er stolte over,« siger Sandy French.

0 Kommentarer