DR om Bladtegnernes beslutning: »Det er fuldt forståeligt«

Ulrik Haagerup kalder det »udramatisk« og »fuldt forståeligt«, at foreningen Danske Bladtegnere har valgt, at DR fremover skal spørge om lov ved brug af muhammedtegningerne. »Nu har vi samme rettigheder som andre medier, som hele tiden har skullet spørge om lov,« siger Haagerup

DR skal fremover, som alle andre medier, spørge om lov hos den enkelte tegner, hvis de ønsker at vise muhammedtegningerne. Det meddelte foreningen Danske Bladtegnere i dag til DR’s ledelse.

Tidligere har DR ellers været omfattet af en aftale med Copydan, som gjorde det muligt for dem at vise tegningerne uden at skulle henvende sig til den enkelte tegner hver gang. Men det skal nu være slut, forklarer formand for bladtegnerne Lars Refn.

»Derfor vil vi gerne lade den enkelte tegner beslutte, om han ønsker sin tegning bragt. Sådan som tegningerne har været brugt som et strafvåben over for muslimerne i Danmark – sådan at hvis I ikke opfører jer ordentligt, så viser vi tegningerne – det er vi meget utilfredse med,« siger Lars Refn til dr.dk.

Fuldt forståeligt

Nyhedsdirektør i DR Ulrik Haagerup har fuld forståelse for bladtegnernes beslutning om at ophæve aftalen.

»Det er fuldt forståeligt, at tegnerne har truffet den her beslutning. Vi vil meget gerne tage dem med på råd og finde ud af, hvordan vi bruger tegningerne på en fornuftig måde fremover. Det skal aldrig være andet end en redaktionel vurdering for at holde folk orienteret, der ligger til grund for brugen af dem,« siger Ulrik Haagerup til Journalisten.

Han mener ikke, det har en speciel betydning for DR, at specialaftalen ikke længere eksisterer.

»Det er en ren rettighedsmæssig ting, vi har med at gøre her. Vi har tidligere haft en speciel aftale om brugen af tegningerne. Nu har vi samme rettigheder som andre medier, som hele tiden har skullet spørge om lov. Så for mig at se er det meget udramatisk,« siger Ulrik Haagerup.

Det er en speciel situation

Han understreger, at der hele tiden har været nogle bestemte regler i mediehuset for, hvornår og hvordan man måtte bruge tegningerne redaktionelt. Tegningerne må kun bruges til dokumentation, lyder det fra Haagerup.

»Vi har udelukkende vist tegningerne som dokumentation og ikke som aktivisme. Der har været ét bestemt tilfælde, hvor én medarbejder har valgt at bruge dem på en måde, som ikke var hensigtsmæssig. Det er vigtigt, at vi tænker os om, når vi overvejer at vise tegningerne.«

Beslutningen om at ophæve aftalen falder derfor fint i tråd med den retning, ledelsen har haft i brugen af tegningerne, mener han.

»Det er en speciel situation, tegnerne står i, og der er generelt en speciel situation forbundet med de her tegninger. Derfor har vi også hele tiden haft en speciel procedure i DR omkring brugen af dem,« siger han.

Ville være helt utilstedeligt

Mediawatch.dk har spurgt Lars Refn, om beslutningen er en indirekte kritik af DR.

”Ja, det kan man godt sige, vi er i hvert fald blevet opmærksomme på det og har fået lyst til at reagere. Det er, som jeg siger, at man bruger de tegninger, nærmest som om de var et våben,” svarede Refn.

Men Ulrik Haagerup understreger, at DR ikke har – og ikke bør – bruge tegningerne som et våben.

»Det mener jeg ikke, vi har gjort. Det ville være helt utilstedeligt, hvis det var tilfældet. DR skal ikke bruge sine udsendelser til at lave aktivisme. Der skal altid en særlig diskussion til, før vi bruger tegningerne,« svarer Ulrik Haagerup.

Du henviser til Adam Holms brug af tegningerne i 'Deadline', går jeg ud fra. Har I nogle gange brugt tegningerne i en uhensigtsmæssig sammenhæng?

»Nej, det mener jeg bestemt ikke, vi har,« understreger han.

1 Kommentar

Lis Lendal
24. APRIL 2015
Jeg tror, at DR er glad for,
Jeg tror, at DR er glad for, at den specialaftale er blevet ophævet. Tegningerne er blevet misbrugt både
af islamister og af den danske højrefløj.