search

DR og TV 2 svigter EP-valg

Om mindre end to uger er der valg til Europa-Parlamentet.

Om mindre end to uger er der valg til Europa-Parlamentet. Det er så småt ved at gå op for både partier og medier, og hvis vi er rigtigt heldige, går det ikke alene op for vælgerne, de ender også med at gå over at stemme. Realistisk set kun halvdelen af dem.

Debatten, om hvem der er skyld i den lave interesse, er allerede gået godt i gang. Fra politisk hold peges der på medierne. Fra medieside på politikerne. 

Det er klart, at interessen for Europa-Parlamentsvalget vil styrkes af konkrete og relevante udspil og synspunkter fra spidskandidaterne. Derfor må man undre sig over, at der har været så meget opmærksomhed på Tyrkiets eventuelle medlemskab af EU og de danske EU-forbehold. Meget interessante emner, men det er jo ikke det, valget handler om. Der er jo ingen, der tror (eller mener?), at Tyrkiet skal være EU-medlem inden 2014, og de danske forbehold er jo netop – danske!

For min skyld må medierne dække valget lige præcist, som de vil. Jeg har lige så lidt interesse i at blande mig i Berlingske Tidendes og Politikens dispositioner, som jeg har for at blande mig i sådanne dispositioner hos Se & Hør eller Vi Med Hund.  

Men, for der er et men, jeg synes, at de danske public service-institutioner, DR og TV 2, svigter deres ansvar, når vi ser den svage dækning, som de lægger for dagen.

For DR's vedkommende var det først efter pres, at stationen fastholdt de ni timers (!) dækning, som stationen også leverede i 2004. Det på trods af at et Eurobarometer viser, at hele 63 procent af EU's borgere primært får deres informationer om europæisk politik fra tv. For Danmarks vedkommende er det endda 78 procent. Altså mere end tre ud af fire.

Nu er det jo moderne tider, så internettet tages også i brug. Fair nok. Blandt andet har DR – i lighed med en række medier – lavet en kandidattest. Den sælges på forsiden af DR's EU-site under overskriften "Er du i tvivl – svar på 20 spørgsmål og find din kandidat".
Men spørgsmålene er egentlig ret intetsigende, når man tænker på, at det er et Europa-Parlamentsvalg, vi skal deltage i. Nogle handler om de danske EU-forbehold. Men dem har parlamentet ingen indflydelse på. Et andet handler om, hvorvidt vi skal have folkeafstemning om kommende traktater. Men her har parlamentet heller ingen indflydelse. Endelig er der spørgsmålet om, hvorvidt parlamentet fortsat skal flytte mellem Bruxelles og Strasbourg. Der skal være enighed blandt landene for at ændre dette! Kunne DR dog ikke spørge om ting, hvor det faktisk gør en forskel, hvem vi stemmer på?

TV 2's dækning er direkte pinlig. Der er vist planlagt et enkelt debatprogram. Med den slags public service-medier er det da godt, at vi også har medier på det frie marked…

Jeg vil gerne understrege, at jeg ingen ambitioner har om at blive programredaktør for hverken Danmarks Radio eller TV 2. Og den konkrete planlægning må jo altid være et journalistisk og redaktionelt valg. 

Men jeg vil gerne minde om, at DR ifølge public service-kontrakten skal "styrke borgernes handleevne i et demokratisk samfund" og "stimulere til deltagelse i den offentlige debat og den demokratiske proces". Hos TV 2 er der en mere 'fluffy' formulering. I den såkaldte public service-tilladelse hedder det, at "udsendelsesvirksomheden skal sikre befolkningen adgang til væsentlig samfundsinformation og debat".

Er dækningen af Europa-Parlamentsvalget god nok? Næppe. Ifølge Deadline på DR 2 (20. maj 2009) dækker svensk SVT også væsentligt mere grundigt end DR og TV 2 til sammen. Vil det få X Factor-seertal? Nej, heller ikke. Men det må og skal være public service Classic. Og det må og skal gøres bedre.

Med venlig hilsen

Simon Emil Ammitzbøll

PS: Borgerligt Centrum stiller IKKE op til Europa-parlamentsvalget 🙂

Kommentarer
0

Husk at skrive dit fulde navn og en gyldig mail-adresse i felterne ovenfor, ellers vil din kommentar blive fjernet. Du kan se Journalistens regler for kommentarer her.
Tak fordi du deltager i debatten!

keyboard_arrow_up
Tilbage til toppen