DR og TV 2 gør rent bord ved TvFestival

Ikke én pris på årets TvFestival strakte sig til andre sendeflader end DR og TV 2. Se alle vinderne her.

Ikke én pris på årets TvFestival strakte sig til andre sendeflader end DR og TV 2. Se alle vinderne her.

Awardshowet var igen i år TvFestivalens store finale, og det blev især en fest for DR og TV 2, der løb med samtlige priser – henholdsvis 16 og 10. Dermed blev de to kanalers dominans endnu større end sidste år, hvor TV 3 fik en pris for programmet ’Med kniven for struben’, mens DR og TV 2 deltes om de resterende 25. I 2010 fik DR i alt 13 priser, TV 2 i alt 12 priser, TV 3 én og endelig fik Monday/In2Media én for bedste web-tv.

Der var desuden færre om buddet i år, da SBSmedia valgte at trække sig, inden arrangementet løb af stablen, og derfor sendte de hverken nominerede programmer eller sponsorpenge til TvFestivalen:

»Vi har i flere år følt, at TvFestivalen var en fest og en prisuddeling for DR og TV 2,« sagde Peter Rosberg, programdirektør i SBSmedia, i sidste uge til mediawatch.dk som forklaring på, hvorfor selskabet valgte ikke at deltage i år.

Festivalen blev afholdt d. 16. og 17. august i Tivoli Congress Center i København, og priserne gives for en bred vifte af genrer fra nyheder over dokumentarer til reality, drama og underholdning.

Nedenfor kan du se, hvem der fik hvad, og her kan du se juryens begrundelser.

DR:
BEDSTE NYHEDS-EVENT/LIVE-DÆKNING – Med livet som indsats
BEDSTE REALITYSERIE – Blod, sved og ris
BEDSTE TV-UNDERHOLDNING – X Factor
BEDSTE TV-DRAMA –  Borgen
BEDSTE KVINDELIGE TV-SKUESPILLER – Sidse Babett Knudsen
BEDSTE MANDLIGE TV-SKUESPILLER – Pilou Asbæk
BEDSTE MANDLIGE TV-VÆRT – Jan Gintberg
BEDSTE TV-TRAILER – Brænder det stadig (Det Nye Talkshow)
BEDSTE FOTO – Nadim Carlsen
BEDSTE KLIP – TV-DRAMA/COMEDY – My Thordal

DR 2:
BEDSTE DOKUMENTAR – Putins Kys
BEDSTE LIVSSTILSPROGRAM – Nak & Æd
BEDSTE REPORTAGESERIE – Sex, kaos og bekendelser
BEDSTE TV-SATIRE/COMEDY – A-Klassen
BEDSTE KLIP – Line Schou Hillerbrand m.fl.

DR Ramasjang:

BEDSTE BØRNEPROGRAM – Store Nørd

TV 2:
BEDSTE FAKTASERIE – De bortførte børn
BEDSTE NYHEDSHISTORE – Sultkatastrofe i Somalia
ÅRETS NYSKABELSE – Mormors Bordel
BEDSTE KVINDELIGE TV-VÆRT – Natasja Crone
SEERPRISEN – Korrespondenterne
BEDSTE FOTO – TV-DRAMA/COMEDY – Kim Høgh Mikkelsen
 

TV Zulu:
BEDSTE TV-EVENT – Zulu Comedy Galla

TV News:
BEDSTE AKTUALITETSPROGRAM – Kulturen på News
BEDSTE SPORTSPROGRAM – Ankerdal på News
ÅRETS VÆRTSTALENT – Stéphanie Surrugue

(TV 2)

ÅRETS OTTO – Karen Thisted (Prisen gives til en person, som gennem en længere periode har gjort sig bemærket i tv-branchen. Modsat arrangørerne betragter både DR og TV 2 den som en pris, der også relaterer sig til kanal)

2 Kommentarer

Bo Elkjær
23. AUGUST 2012
Re: DR og TV 2 gør rent bord ved TvFestival

Journalisten.dk følger op på WFP's kritik af indslaget og forsøger at indhente kommentarer fra Rasmus Tantholdt.

Mvh

Bo Elkjær 

Anne Poulsen, WFP\\\'s Nordiske Kontor
23. AUGUST 2012
Re: DR og TV 2 gør rent bord ved TvFestival

På den nyligt afholdte TvFestival blev TV2 hædret for at have leveret årets ’Bedste Nyhedshistorie.’ Det var historien ’Sultkatastrofe i Somalia’ hvor TV2’s korrespondent Rasmus Tantholdt finder ”et hidtil skjult nødhjælpslager”, som det fremgår af TV2’s egen omtale af prisen.

I motivationen hedder det, at ”prisen gives for en skarpt og rent skåret solo-nyhed – den helt exceptionelle afsløring af, hvordan mennesker dør af sult, selv om hjælpen faktisk er lige i nærheden.”

Desværre gav det pågældende indslag et stærkt misvisende billede af virkeligheden. En række helt afgørende oplysninger var udeladt. Derfor kan det i høj grad undre, at indslaget dukkede op igen – først i forbindelse med TV2-serien ’Korrespondenterne’ og nu senest på TvFestival som vinder af kategorien ’Bedste Nyhedshistorie.’ Ikke mindst fordi TV2 havde fuld adgang til disse oplysninger, allerede inden indslaget blev bragt 26. juli 2011.

I indslaget fra FN’s Fødevareprograms (WFP) fødevarelager på havnen i Mogadishu blev der bragt billeder af såkaldte ”bjerge af mad”. De havde, ifølge TV2, ligget på det pågældende lager siden april 2011, alt imens ”få hundrede meter herfra, der dør folk af sult.”

Da billederne blev optaget, var der – med undtagelse af et lille parti vegetabilsk olie - omkring 9.000 tons fødevarer på WFP’s lager. Heraf blev 8.500 tons modtaget i perioden 5. – 17. juli. Altså havde kun en meget lille del af fødevarerne – nemlig 573 tons majs eller mindre end syv procent – ligget på lageret siden april. Resten var netop modtaget.

Den oplysning fik Rasmus Tantholdt, allerede to dage før indslaget blev bragt. Han fik den af en af WFP’s medarbejdere i Mogadishu – først under en telefonsamtale, senere under et personligt møde. Samtidig var andre WFP medarbejdere – herunder WFP’s Somalia-landedirektør samt WFP’s direktør for operationer – parate til at give TV2 yderligere opklarende informationer om fødevarelageret og WFP’s operationer i Somalia generelt. WFP fremlagde desuden yderligere dokumentation for TV2 i form af en lagerrapport, som viste bevægelser ind og ud af fødevarelageret i perioden april-juli 2011. Denne lagerrapport dokumenterede dels leverancen af de 8.500 tons i den nævnte periode, dels, at der kontinuerligt var blevet uddelt fødevarehjælp fra vores lager, samtidig med, at vi modtog denne nye leverance.

Rasmus Tantholdt fik i øvrigt også under mødet med WFP’s medarbejder i Mogadishu forklaret, at de 573 tons mad bestod af majs, som var uegnet som akut fødevarehjælp for underernærede børn, der i den aktuelle situation var WFP’s største prioritet.

Når man ikke kender omfanget og kompleksiteten af WFP’s arbejde, kan jeg godt forstå, hvis 573 tons umiddelbart lyder af meget. For derfor at illustrere omfanget af WFP’s operationer i Somalia: 573 tons fødevarer rækker til at brødføde godt og vel en million mennesker – på én dag. I Somalia brødfødte vi under sultkatastrofen hundredtusindvis af mennesker - hver eneste dag!

TV2 hævder desuden i forbindelse med omtalen af prisen, at der er tale om et ”hidtil skjult nødhjælpslager”. Dette er på ingen måde tilfældet. Lageret er WFP’s hovedlager i Mogadishu og ligger midt på havnen. WFP ville med stor glæde have imødekommet en anmodning fra TV2 om at besøge fødevarelageret, da det også ville have givet os lejlighed til at forklare tingene i deres rette kontekst.

I stedet blev resultatet en nyhedshistorie, som indeholdt et en række alvorlige forvrængninger og udeladelser.

Det er dybt skuffende at se en så vildledende historie blive bragt – og gentaget - på en respekteret, landsdækkende kanal. TV2 havde adgang til alle de informationer, man måtte have brug for – og dermed også muligheden for at lave en seriøs og professionel dækning af sultkatastrofen og den internationale hjælpeindsats i Somalia.

Og lige så overraskende er det at se, at historien nu er endt som vinder af ’Bedste Nyhedshistorie’ på en anerkendt festival som TvFestival.