search

DR og det frie marked

Trusler om fratagelser af radiolicenser og flere værditest af nye DR-aktiviteter har præget dagsordenen på medieområdet de sidste uger.

Trusler om fratagelser af radiolicenser og flere værditest af nye DR-aktiviteter har præget dagsordenen på medieområdet de sidste uger. Hvorfor erkender politikerne ikke, at DR er et kvalitetsmæssigt fyrtårn, der skal have lov at udvikle sig uden streng politisk kontrol?

Når Venstres mediepolitiske ordfører truer DR med at fratage DR kanalen P4 – en af de mest populære radiostationer i landet – og når kulturministeren vil have DR til at værditeste sine nye initiativer og have dem godkendt i Radio- og tv-nævnet, er det en glidebane mod øget kontrol og mindre armslængde.

DR er et af landets største mediehuse. På alle platforme er DR med til at lægge et kvalitetsmæssigt niveau til glæde for seere, lyttere og brugere af mobil og webmedier, der til sammen skal kunne udvikle sig til glæde for befolkningen.

Når det gælder radio, har DR gennem tiderne produceret noget af det bedste radio i verden. Hvis noget skal ændres, må det være en genopdagelse af nogle af fyrtårnene, som for eksempel radiomontagen.

DR har hele paletten på radioområdet. Hvorfor er det så, at de borgerlige politikere vil fratage DR ikke blot P2 Musik, men også den populære P4, der sender kvalitetsradio til alle afkroge af Danmark? Anklagen: DR er for god til det, man laver, når det gælder radio.

At give den landsdækkende P2 musik-kanal til kommercielle svarer til at overlade Det Kongelige Teater til private aktører, der aldrig vil kunne løfte opgaven og sikre den snævre kulturformidling.

Og at fratage DR P4 svarer til at privatisere lægehusene i randområderne, så de må falde eller stå afhængigt af efterspørgsel. Begge forslag er liberale grundtanker, der ikke dur på det danske mediemarked, og som beviseligt kun vil føre til mere ensretning og tab af alsidige muligheder i æteren.

Kulturministeren har fået øjnene op for muligheden for at værditeste DRs aktiviteter. En ting, som jeg allerede ved indgåelsen af sidste medieforlig markerede min utilfredshed med. Det er ministerens kongstanke, at DR nu i højere grad skal testes for, om nye initiativer, for eksempel på nettet, nu også er ”public service”. At DR ikke laver hvad som helst for licenspengene, er udmærket, men at politikere skal sidde og nikke eller ryste på hovedet til DR's nye ideer, er en indskrænkning af DR's virke, som borgerne ikke kan være tjent med.

En ordning' som man kender det fra engelske BBC, hvor enhver ny handling skal endevendes i evigheder af forskellige aktører, og hvor politisk udnævnte skal godkende nye aktiviteter, vil dræbe enhver kreativitet og innovation i DR – og vil i længden ikke kun skade DR, men også de mange medier, der ser DR som en konkurrent, for den løbende udvikling kommer i sidste ende hele markedet til gode og dermed borgerne.

Kommentarer
0
Denne artikel er lukket for kommentarer.
keyboard_arrow_up
Tilbage til toppen